Mojžíš nakope pohanům jejich digitální zadky

Kamil Fila Kamil Fila
15. 10. 2009 8:00
V Hollywoodu chtějí udělat akční trhák z Bible
Tintoretto: Mojžíš vyráží vodu ze skály
Tintoretto: Mojžíš vyráží vodu ze skály | Foto: www.jacopotintoretto.org

Los Angeles - V hollywoodském studiu 20th Century Fox padlo rozhodnutí udělat akční trhák z nejslavnější části Starého zákona - Mojžíšova příběhu.

Ať to zní jakkoli rouhačsky, všechny doposud zveřejněné informace napovídají tomu, že tentokrát by film ani neměl nijak zvlášť upevňovat víru již tak zbožných Američanů, ale především přinést zábavu pro teenagery, které už nudí nedělní škola či starý film Desatero přikázání s Charltonem Hestonem (1956), případně i "tematicky příbuzné" Gibsonovo Umučení Krista (2004).

Foto: archiv

Bývalý předseda správní rady Foxů Peter Chernin podle zprávy vlivného časopisu Variety, připravuje dosud nepojmenovaný projekt s Mojžíšem (Untitled Moses Project), který působí jako „Bible na steroidech".

Spousta krve, zpomalených záběrů a mučení

V plánu totiž je, že film by měl svým stylem připomínat křížence mezi snímky 300: Bitva o Thermopyly a Statečné srdce. Předpokládá se tedy natáčení před zeleným plátnem a poté počítačem vytvořené pozadí, grafické úpravy lidských herců (například vylepšení svalového korzetu), spousta krve, zpomalených záběrů, detailních scén mučení a „homo-košerotiky".

Tedy takto vypadá noční můra mnoha věřících a splněný sen některých recesistů, kteří si představují, jak Mojžíš nakopává sandálem faraona do zadnice a přitom křičí This is Jehova. Své vize, jak film 300 expanduje i mimo adaptaci komiksu, už zhmotnili například do tohoto videa:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Scénář píší Adam Cooper a Bill Collage, kteří nedávno dokončili scénář nové verze Moby Dicka pro režiséra Timura Bekmambetova. Ten zatím stojí za ruskou akční fantasy sérií Noční a Denní hlídka a v Hollywoodu se uvedl velmi úspěšnou comicsovou řežbou o nájemných vrazích Wanted. Její pokračování právě režíruje a nyní není jisté, zda se vrhne dříve na Bílou velrybu Moby Dicka nebo právě na hodně drsnou a cool Bibli.

Příběh by měl pokrývat celý Mojžíšův život: od narození a cesty v košíku po vodě, přes boj proti otroctví v Egyptě, deset božích ran, překročení Rudého moře a bloudění po poušti až po  přinesení Desatera přikázání z hory a dovedení Izraelitů do země zaslíbené.

Moře se 3D rozestoupí

Foto: Pavel Kroulík

Verze Coopera a Collige by ovšem měla pracovat i s midrašem, tedy rabínskou interpretací biblického textu a odhalit některé méně známé aspekty Mojžíšova života u učení. (Pro pečlivé kádrováky rasového původu hollywoodských bossů půjde zřejmě o další důkaz „židovské nadvlády".)

K proslulému Desateru přikázání producenta Cecila B. DeMilla s Charltonem Hestonem jako Mojžíšem a Yulem Brynnerem jako faraonem Ramsesem se dosud ani Peter Chernin ani jeho produkční partner Dylan Clark nijak nevztahují.

Zřejmě jim je jasné, že na svůj film přilákají hlavně mladší publikum a nechtějí udělat největší trhák všech dob, jímž Desatero přikázání z 50. let kdysi v historických tabulkách bylo. Stejně tak asi nepředpokládají, že by byli nominováni na šest Oscarů jako jejich předchůdci.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Warner Bros

Snad je v kategorii speciálních efektů, kde Desatero přikázání před lety vyhrálo, by se nominace dočkat  mohli. Nejpravděpodobnější totiž je, že stejně jako řada nových snímků - Burtonovo převyprávění Alenky v říši divů nebo adaptace počítačové hry Warcraft -  bude i Mojžíš částečně ve 3D. Scéna s rozestoupením moře by tak nabyla ještě větší působivost.

Dosud nejnovější verzí Mojžíšova příběhu byl animovaný Princ Egyptský od studia Dreamworks z roku 1998, který částečně využíval 3D grafiky, ale nikoli 3D projekce.

 

Právě se děje

Další zprávy