MiB 2 aneb emzácká vykosťovačka vrací úder

Michal Šobr
16. 9. 2011 12:46
16.9. - Na DVD vychází dvojka Mužů v černém
Foto: Aktuálně.cz

DVD - „Black is back" - čili po pěti letech se vrátili. Stejně černí, stejně nabušení a stejně nepostradatelní, když je rodná planeta v nouzi. I tentokrát budou muset zkopat pár mimozemských mimoňů a dalším přistřihnout křídla, aby si příště dali bacha.

Od toho tady jsou. Aby chránili nás, nic netušící pozemšťany, proti agresivním emzákům, kteří nám již tolikrát mohli zakroutit krkem a místo modré planety tu zanechat černou díru. Jde o to, zda to stihnou i tentokrát, kdy se nad námi stahují zlověstná kylothiánská mračna, z nichž hladově vystřelují bradavičnatá chapadla nestvůry Serleeny.

Z temných hlubin kosmu přichází další osudová hrozba a s ní i další slizká sci-fi komedie zkušeného tandemu Sonnenfeld - Spielberg. A ta se nemůže obejít bez Jaye a Kaye, kteří to v jedničce rozjeli tak, že o natočení dvojky nemohl pochybovat ani ten nejzavrtanější červoun.

V banku je mocné Světlo Zarthy, po němž všichni půjdou slizouni a o kterém ví své hlavně vygumovaný pošmistr Kay. Takže ho musí současná jednička firmy Jay přivléct zpátky a na Jebbsově deneuralizátoru mu obnovit vzpomínky a profesionální instinkty.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Ve chvíli, kdy Kay ustřelí Jebbsovi hlavu - protože ví, že mu stejně doroste - je jasné, že se vrátil. Parťáci jsou zase spolu a Serleeně, zmutované do modelky na spoďáry, začnou být brzo i tanga těsná. 

Režisér Barry Sonnenfeld neexperimentoval a neriskoval (proč taky?) a vedl dvojku na vlně úspěšné jedničky; včetně úspornější délky, která může vzbuzovat pocit, že to celé mohlo trvat i o něco déle. Sám fakt, že ufouni i chlapíci v černých kvádrech jsou mezi námi, už nikoho neohromí, což je kompenzováno právě sevřenější stopáží, kterou se tempařsky žene permanentní akce; gagy střídají hlášky a do emzácké galerie vstupují nové figury.

Nepřehlédnutelný je zejména dvousetmetrový červ, který dovádí v metru, nablblý poskok Serleeny Scrad, jemuž nepomohou ani dvě hlavy, a její pohůnek Jarra, který zaslouží zlikvidovat už za to, jak je hnusný (a ještě se k tomu kopíruje). Zato figurou k sežrání (k němuž naštěstí nedojde, byť k němu není daleko) je agent-buldoček Frank, sprostý jako doga a nadržený jako červoun, jenž je tímto proslulý. 

Za dvacet milionů dolarů (na hlavu) tu Tommy Lee Jones a Will Smith odvedli to, co se od nich očekávalo. Zrušili obludě Serleeně let, vysvětlili nám, proč prší, položili na stůl téměř kierkegaardovskou tezi „Jsme, kdo jsme, i když na to občas zapomínáme" - ale hlavně nás  na poslední chvíli zase zachránili, aniž bychom to tušili.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy