Marhoulův Tobruk vyválčil vítězství

ČTK
5. 4. 2006 14:00
Praha - Scénář Václava Marhoula k filmu Tobruk vyhrál české kolo americké soutěže Hartley-Merrill Prize.

"Tahle zpráva pro mě hodně znamená, mám z ní neuvěřitelnou radost," reagoval na výsledky Marhoul. Zatím neví, zda s natáčením tohoto svého psychologického dramatu o známé kapitole historie druhé světové války začne na podzim či až na jaře příštího roku. V jiném období se prý v Tunisku kvůli vedrům a nestálému počasí pracovat nedá.

Václav Marhoul
Václav Marhoul | Foto: ČTK

Marhoul dal dohromady tři čtvrtiny výrobního rozpočtu. "Pětadvacet procent ale stále nemám, navíc se objevily komplikace s tuniským hotelem," uvedl. Podle něho činí celkový rozpočet 60 milionů korun; jeden milion právě dostal z fondu kinematografie.

Snímek Tobruk má připomenout památku příslušníků 11. čs. pěšího praporu Východního. Ti po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye. I proto je nutno z šedesáti filmovacích dnů zhruba pětačtyřicet natočit v poušti. Finance shánějí jeho koprodukční partneři i na Slovensku.

Václav Marhoul
Václav Marhoul | Foto: ČTK

Vítězný Marhoulův scénář bude přeložen do angličtiny a postupuje do mezinárodního kola soutěže, jehož výsledky budou vyhlášeny na filmovém festivalu v Cannes.

Soutěž Hartley-Merrill Prize vznikla v roce 1989 za přispění Roberta Redforda a Nikity Michalkova. Nejprve byla určena autorům z někdejšího Sovětského svazu a po třech letech rozšířena na další země. Nyní je určena začínajícím filmovým scenáristům z Evropy.

V české porotě letos zasedli Peter Valéry ze společnosti CMS Cameron McKenna, děkan Filmové a televizní fakulty Michal Bregant, dramaturg Jan Gogola, scenáristka Eva Papoušková, ředitel společnosti Warner Bros v ČR Ladislav Šťastný a umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

 

Právě se děje

Další zprávy