Maharal: Český dětský film existuje

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 2. 2007 10:30
Recenze - Má český dobrodružný film pro děti šanci na úspěch ve světě, kterému vládne Harry Potter a Eragon? Maharal naznačuje, že ano. Uvnitř VIDEO
Maharal - tajemství talismanu
Maharal - tajemství talismanu | Foto: Bontonfilm

Už proto, že splňuje základní předpoklad - nedělá z dětí blbečky, a přitom bude bavit i dospělé.

Maharal - tajemství talismanu je podle svých tvůrců v čele s režisérem Pavlem Jandourkem takovou Šifrou mistra Leonarda pro děti. Jen místo za šiframi a tajnými organizacemi se v téhle dobrodružné pohádce hrdinové honí za pokladem rabiho Lowa.

O něm se tři děti - prázdninoví sirotci Alenka, David a Ondra - dozvědí z tajemné knihy Via Lucis. Kolem ní se vůbec dějí hodně divné věci; nitky se pomalu splétají přes Zvíkovský hrad až k pražské synagoze v Pařížské a do hlubin pražského podzemí.

Cestu za tajemstvím navíc komplikují opatrovníci dětí a další vlezlí dospělí: Alenina sestra - upjatá vědkyně Kristina, hypochondrický detektiv Sedláček, slovenský dobrodruh Šimko, historik Knapp či bonviván Aaron Cohen.

Film je obsazený výtečnými herci v dětských rolích, ale i Barbora Seidlová si užívá zapšklou starou mladou vědkyni a Bořivoj Navrátil jejího amerikánského kolegu Cohena.

Samozřejmě, že je v příběhu pár příliš logických naschválů a okatých náhod. Třeba když mladá vědkyně zjistí, že u sebe má zrovna tu polovinu starodávného talismanu, který děti potřebují.

Foto: Česká televize

Leckterý motiv už byl použit několikrát a inspirace Indiana Jonesem je docela patrná; výslednému dojmu někdy nepomáhá ani to, že se tu staví na oblíbené premise filmů tohoto typu.

Tedy, že děti jsou chytřejší než dospělí a dokáží hravě odhalit tajemství, které Židé dokázali uchovat od 17. století přes éru nacismu až do současnosti.

Jenže dětský film je trochu jako pop: musí dobře kombinovat známé věci s novými. A tak je přesto všechno Maharal důstojnou zábavou pro děti i jejich rodiče.

Je vtipný, nesklouzává až k úplným polopatismům a nechává děti dopřát si strach, napětí i silné emoce. Od úvodních tajemných titulků, v nichž voda zvolna zaplavuje koupelnu, přes mezihry, v nichž jsou celkové pohledy na město podbarveny šepotajícími hlasy.

Navíc na rozdíl od tolika jiných českých žánrových filmů nepůsobí díky rozpočtu 35 milionů korun jako trapný pokus o Hollywood.

Foto: Česká televize

Naopak, staví na reáliích staré Prahy a tajemství židovského města, které ve filmu krom turistů zaplavuje i tisíciletá povodeň. Možná někdy působí trochu pohlednicově, ale rozhodně nejsou laciné a navíc dávají dobré šance pro cestu do zahraničí.

Rada státního fondu pro kinematografii se minulý týden rozhodla vypsat speciální granty pro tvorbu filmů pro děti a mládež. Chybí tu prý filmy, které ukazují, jak děti opravdu žijí. Což není zrovna příklad Maharalu, ale faktem je, že krom teenagerských komedií nevalné úrovně opravdu v Česku moc dětských filmů nevzniká.

Maharal je naopak dobrým důkazem, že tu pořád existují tvůrci, kteří umí žánrově čistý dětský film pro celou rodinu.

Maharal tajemství talismanu. ČR 2007. scénář Martin Bezouška, režie Pavel Jandourek, kamera Asen Šopov, hudba Zbyněk Matějů, hrají Barbora Seidlová, Bořivoj Navrátil, Maroš Kramár, Matěj Hádek, Miroslav Táborský, Josef Somr, Libuše Havelková, Matyáš Valenta, Adriana Neubauerová a další. 100 minut, distribuce Bontonfilm.

 

 

Právě se děje

Další zprávy