Líbáš jako Bůh. Uslyší to Kaiser nebo Bartoška?

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 5. 2008 9:15
Sedmašedesátiletá režisérka točí romantickou komedii
Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Romantickou komedii pro starší a pokročilé dokončuje Marie Poledňáková. Režisérka oblíbených rodinných komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku, S tebou mě baví svět a naposledy Jak se krotí krokodýli dotočila film Líbáš jako Bůh.

Hrdinkou je gymnaziální profesorka francouzštiny a literatury Helena Altmanová. Bydlí v jednom bytě s bývalým manželem, problémy jí přináší i ovdovělá sestra Kristýna, manželské karamboly syna Adama a pozdní lásky babičky Alžběty.

Trable s láskou pochopitelně čekají i Helenu, když se seznámí s lékařem záchranné služby Františkem. „Je to jednoduché, náměty leží na ulici, stačí se shýbnout," říká Marie Poledňáková, kterou prý už v jejích sedmašedesáti nenapadlo, že by se k filmové režii ještě vrátila.

„Já už jsem si plánovala jen bezstarostné  užívání života, těšila se na cestování,  na nové zážitky a objevy. Opravdu jsem neměla zájem chodit po ulici, natož se shýbat! Jenže pak tam leželo … něco… čemu neodoláte, co musíte uchopit, musíte do toho jít, bezhlavě a naplno. A to byl začátek."

Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh | Foto: Aktuálně.cz

Příběh filmu Líbáš jako Bůh je podle režisérky důkazem, že láska může potkat člvěka v každém věku. „Vždyť lidské toužení po lásce je nekonečné. Už léta jsem nepsala tak rychle, spontánně a všechno se mi vybavovalo tak jasně. Inspirací mi byly situace, které se odehrály dnes, včera nebo před třiceti lety a na které nikdy nezapomenu," přiznává.

Do hlavní ženské role si režisérka vybrala v Česku nepříliš známou slovenskou herečku Kamilu Magálovou. „Pocit zoufalství, že nemám a nenajdu herečku pro hlavní roli Heleny, skončil jednoho večera, kdy jsem se dívala na Banánové rybičky, kde byla hostem Kamila Magálová."

Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh | Foto: Aktuálně.cz

Znala ji ze slovenských inscenací v 70. a 80. letech a věděla, že je to znamenitá herečka: „A najednou jsem uviděla zajímavou zralou ženu, která má vnitřní jiskru a vyzařuje z ní energie. Byl to pro mne objev. Helena má mnoho podob a poloh a Kamila je dokonale naplňuje."

Jejího exmanžela, spisovatele Karla, hraje Jiří Bartoška, novou lásku od záchranné služby Oldřich Kaiser, jeho ženu Bohunu Eva Holubová. Roli hrdinčina syna dostal muzikálový zpěvák Roman Vojtek, jeho manželkou je Martha Issová.

Nebyla by to Poledňáková, aby se ve filmu neobjevila i řada dětských herců. „Od věku miminka, které se narodí Adamovi a jeho ženě Bele, až po školáky a dospívajícího chlapce sestry Kristýny," vypočítává mluvčí filmu Uljana Donátová.

Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh | Foto: Aktuálně.cz

Jako řidič sanitky se film mihne Milan Šteindler, v dalších menších rolích se objeví i řada hvězd procházejících společenskými stránkami různých týdeníků - Arnošt Lustig, Václav Postránecký, Naďa Konvalinková, Lucie Bílá i Karel Šíp.

Má romantická komedie s poněkud starší hrdinkou šanci u diváků? Nejspíš ano, distribuční společnost Falcon jí věří tak, že se dokonce poprvé stala producentem filmu.

České filmy dosud Falcon jen koprodukoval - například šlo o Zelenkův Rok ďábla, Hřebejkovo Horem pádem či Troškovu Nejkrásnější hádanku.

„Scénář Líbáš jako bůh se nám hodně líbil," říká ředitel Falconu Jan Bradáč. „Je krásně napsaný, věřím, že podle něj vznikne velmi divácký film, na který budeme pyšní."

Film se natáčel od února do května v Praze, ale i v Krkonoších. Do kin by romantická komedie Líbáš jako Bůh měla vstoupit v únoru.

 

Právě se děje

Další zprávy