Krobot točí Díru u Hanušovic s Vilhelmovou a Trojanem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 8. 2013 15:48
Herec a režisér Miroslav Krobot točí svůj filmový debut
Miroslav Krobot se scenáristou Lubomírem Smékalem.
Miroslav Krobot se scenáristou Lubomírem Smékalem. | Foto: ČTK

Vikantice - Obecní úřad, hřbitov i hospoda ve Vikanticích na Šumpersku se staly na měsíc hlavními kulisami nového filmu Miroslava Krobota s názvem Díra u Hanušovic. Divadelní režisér, dramatik a herec za kamerou stanul poprvé v životě.

Na severu Olomouckého kraje s ním příběhy lidí z chudé vesnice natáčejí jeho kolegové z pražského Dejvického divadla. Hlavní roli Maruny hraje Tatiana Vilhelmová, ve filmu se objeví také, poprvé s vousy, Ivan Trojan. Snímek s rozpočtem zhruba 20 milionů korun uvidí diváci v kinech v příštím roce.

Tatiana Vilhelmová
Tatiana Vilhelmová | Foto: ČTK

"Jde o propletenec vztahů na pozadí vesnice, která se postupně vylidňuje. Mladá učitelka, která studovala v Olomouci, je nucena vrátit se domů, starat se o mámu, mít na starosti hospodářství a v této situaci hledá partnera," řekl režisér Miroslav Krobot. Podotkl, že kvůli filmu objeli s filmaři v okolí patnáct vesnic, než objevili tu pravou. "Je to ideální lokace, z obecního úřadu jde vidět na hřbitov a odtud na barák Maruny," doplnil Krobot.

Scénář ke svému režijnímu debutu napsal společně se spolužákem z gymnázia, olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem. Původně ho prý jeho dlouholetý kamarád oslovil s tématem stalkingu. "Začali jsme psát, docela dobře jsme se u toho bavili, nakonec jsme se dostali k tématu, které se týká tohoto kraje a které je nám blízké. Sloužilo nám jako základ pro příběhy, které se odehrávají v Díře u Hanušovic," uvedl Smékal.

Podle scenáristy jde o příběhy lidí z vesnice, které se sbíhají a rozbíhají. "Je to o vztazích mezi lidmi a o tom, jak někdy zbytečně ulpíváme na nějakých stereotypech místo toho, abychom se pokusili něco měnit," doplnil psycholog. Stalking nakonec z původního záměru zcela vymizel.

Ivan Trojan si kvůli roli starosty nechal narůst vousy. "Starostu jsem dosud nehrál a nehrál jsem ani roli, kde je takové nářečí, tak s tím zápasím, ale oni mne hlídají," uvedl Trojan. Mezi místní zcela zapadla také Tatiana Vilhelmová, která je ve Vikanticích i se svými dětmi. V roli Maruny si vyzkoušela i dojení krávy. V prvních záběrech bylo prý znát, jak velký strach měla.

Ve filmu dále hraje v roli hrobníka Jaroslav Plesl, na plátně se objeví i David Novotný, Lukáš Latinák, Hynek Čermák nebo Simona Babčáková. Filmové slávy si užijí i obyvatelé obce, kteří ztvárnili štamgasty. Zahraje se i místní farář.

 

Právě se děje

Další zprávy