Kritička A.cz online: Lvi měli být jinak

Red Kul
7. 3. 2007 11:34
On line - Český film na Oscarech šanci má, ale je nutné ho vybrat tak, aby se líbil akademikům, říká v rozhovoru se čtenáři recenzentka Aktuálně.cz.
Redaktorku kultury Irenu Hejdovou jste mohli vidět posledni unorovou sobotu v televizi, když při vyhlašování Českých lvů přebírala Cenu Sazky za scénář dosud nerealizovaného celovečerního filmu Děti noci. Sošku nám přinesla ukázat do redakce.
Redaktorku kultury Irenu Hejdovou jste mohli vidět posledni unorovou sobotu v televizi, když při vyhlašování Českých lvů přebírala Cenu Sazky za scénář dosud nerealizovaného celovečerního filmu Děti noci. Sošku nám přinesla ukázat do redakce. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vítězí tam prostě úplně jiné filmy než třeba na evropských festivalech," odpověděla na jednu z otázek čtenářů Irena Hejdová.

Z letošních filmů se jí zatím líbily Vratné lahve a také Pusinky, které přijdou do kin v dubnu.

S rozhodnutím českých akademiků udělujících České lvy příliš spokojena nebyla.

"Letos jsem vítězství přála nejvíc Pravidlům lži, z těch nominovaných filmů pak Krásce. Loni se mi líbila Pravidla lži, také třeba Marta a Chytilové Hezké chvilky bez záruky," vysvětlila svůj názor.

Foto: Aktuálně.cz

Připomeňte si, kdo letos získal České lvy, Oscary i Zlaté glóby

Vítěžný film Českých lvů Obsluhoval jsem anglického krále vidí jako promarněnou příležitost.

"Myslím si, že z tak skvělé knihy, jako je tenhle Hrabalův román, by se dal udělat mnohem silnější, dramatičtější a zásadnější film. Menzelovo zpracování je prostě takové "menzelovské".

Odpovězeno: 07. 03. | 10:26Autor: Mirek

Otázka: Už jste viděla Vratné lahve? Všichni to nějak podezřele chválí...

Irena Hejdová: Dobrý den. Viděla a líbily se mi. Taky jsem se dopředu trochu obávala, jaké budou a výsledek mě velmi příjemně překvapil.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:31Autor: Elisa

Otázka: Jak se vam osobne libil Anglicky kral? Ja teda vubec nechapu jak moh dostat tolik lvu.. ja bych mu dala tak maximalne plysovyho..

Irena Hejdová: Myslím si, že z tak skvělé knihy, jako je tenhle Hrabalův román, by se dal udělat mnohem silnější, dramatičtější a zásadnější film. Menzelovo zpracování je prostě takové "menzelovské"... Množství nominací pro Anglického krále mě také překvapilo, víc jsem fandila Pravidlům lži.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:33Autor: Hoeg_Lerimesann

Otázka: Když vidím na stánku Obecnou školu za 39,- Kč, tak mám pocit, že je hodnota filmu (ne obsahová) trochu degradována. Jaký je Váš názor na kvalitní filmy na levných DVD. Díky a přeji hodně úspěchů.

Irena Hejdová: Myslím si, že je zas lepší, když si lidé ten film koupí, než když si ho jen někde vypálí. A za tuhle cenu je aspoň dostupnější.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:34Autor: Petr V.

Otázka: Slysel jsem ze jste uspesna scenaristka, co jsem od vas mohl videt? Pripravujete ted neco?

Irena Hejdová: Na podzim začne Michala Pavlátová točit celovečerní film podle mého scénáře Děti noci. Už se na to moc těším :)

Odpovězeno: 07. 03. | 10:35Autor: Mikeš

Otázka: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, který z filmů J. Menzla považujete za nejlepší. Děkuji.

Irena Hejdová: Moc se mi líbí Skřivánci na niti.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:37Autor: Tomáš Fojtík, Praha

Otázka: Viděla jsem film Dobrý ročník? Miluji Provence, miluji Mayleho knihy, ale tenhle film mi přišel mnohem líbivěji natočený než třeba Anglický král. Proč si na OAK smlsl každý druhý recenzent?
A druhá otázka: Co říkáte na film Little Miss Sunshine? Podle mého názoru je to film roku, se vším všudy.

Irena Hejdová: Dobrý ročník jsem viděla a zdál se mi také hodně líbivý, s Anglickým králem se to ale asi srovnávat nedá. Myslím, že Anglický král měl negativní kritiky proto, že se od něj čekalo víc a výsledek je prostě duchu předlohy poněkud vzdálený. Malou miss Sunshine jsem bohužel neviděla, recenzi psal kolega :)

Odpovězeno: 07. 03. | 10:41Autor: zvjeda vec

Otázka: slecno nebo pani hejdova, proc nepisete objektivni recenze, abych jakoze vedel, jestli je ten film dobrej nebo ne

Irena Hejdová: Myslím, že termín "objektivní recenze" je nesmyslný. Recenze vyjadřuje názor recenzenta, objektivní při vší snaze nemůže být asi nikdy. Jde spíš o to, jak se názor recenzenta shoduje s názorem čtenářů - v případě neshody vznikají ty milé diskuze pod články :) ale co to tak sleduju, mám pocit, že s řadou recenzentů se v názorech shodujeme.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:42Autor: BB

Otázka: Ktery film za posledni rok povazujete za nejlepsi?

Irena Hejdová: Loni se mi líbil třeba Volver, z českých Pravidla lži. Letos Životy těch druhých, Atentát v Ambassadoru, Občan pes, skvělé Jako malé děti, z českých Pusinky, které přijdou do kin v dubnu.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:44Autor: ivrogne

Otázka: Cetl jsem ve FaD ukazky z vaseho scenare Deti noci a jelikoz me velmi oslovil, rad bych se zeptal, zda uz ma pani Pavlatova projekt zajisteny. Kdy by se melo zacit tocit a co herecke obsazeni?

Irena Hejdová: Natáčení připravuje společnost Negativ na podzim, na film jsme dostali grant od Státního fondu. S Michalou Pavlátovou jsme teď dopsaly další verzi scénáře, kompletní hereké obsazení ještě není jasné.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:47Autor: Pavel D.

Otázka: Dobry den. Prijde vam spravedlive vitezstvi Krale nad Kraskou? Mam na mysli Ceskeho lva. Ktereho ceskeho filnu si za tento rok nejvice cenite? Ma cesky film tento rok ale i v budoucnu sanci na uspech na Oscarech?

Irena Hejdová: Letos jsem vítězství přála nejvíc Pravidlům lži, z těch nominovaných filmů pak Krásce. Loni se mi líbila Pravidla lži, také třeba Marta a Chytilové Hezké chvilky bez záruky. Letos se mi líbily Vratné lahve a také Pusinky, které přijdou do kin v dubnu. Já myslím, že český film na Oscarech šanci má, ale vždycky je nutné ho vybrat tak, aby se líbil oscarovým akademikům - vítězí tam prostě úplně jiné filmy než třeba na evropských festivalech.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:48Autor: svihadlo

Otázka: Proč si pořád myslíte, že se "Svěráci vrací", když správný tvar je VRACEJÍ?

Irena Hejdová: Bohužel se nám to asi do titulku nevešlo...nebo se zeptejte korektora :)

Odpovězeno: 07. 03. | 10:50Autor: Anna

Otázka: Jaky mate nazor na nemecky film "Zivoty tech druhych"? V cem si myslite ze predcil filmy na komunistickou tematiku, ktere se hojne tocily i u nas? dekuju

Irena Hejdová: Životy těch druhých se mi moc líbily a jsem ráda, že film získal i Oscara. Ten film je podle mě cenný v tom, že se na tu dobu dívá neidealizovaně, přitom ale z něj ta snaha nijak netrčí, je to prostě dobré drama ze špatné doby.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:52Autor: Garfield

Otázka: Filmy kterých režisérů máte ráda. Díky.

Irena Hejdová: Já bych to nedělila podle režisérů - každý, i sebelepší režisér má i propady. Oblíbené filmy za poslední dobu jsem jmenovala výše - doporučuju třeba Občana psa, který je od naprosto neznámého režiséra, ale je úplně neuvěřitelné skvělý...

Odpovězeno: 07. 03. | 10:54Autor: Tomáš Fojtík, Praha

Otázka: Toto prosím neberte jako výpad proti Vám, ale zeptat se musím: Když si producent filmu zaplatí v denním tisku mohutnou kampaň na podporu filmu, je možné brát následnou recenzi jako objektivní hodnocení, nebo součást oné kampaně? Mám na mysli kampaň filmu Vratné láhve, např. v MF Dnes...

Irena Hejdová: Já myslím, že jak kde. Je pravda, že v některých médiích to může hrát roli. V Aktuálně ale na nás žádné tlaky vyvíjeny nejsou, recenzi píšu na základě svého názoru na film, ne na základě toho, jestli s daným filmem máme případně partnerství.

Odpovězeno: 07. 03. | 10:56Autor: arnie

Otázka: dobry den. ctete diskuse pod vasimi recenzemi? jak je vnimate? berete si z toho vubec neco?

Irena Hejdová: Když to stíhám, tak je čtu. Někdy se jimi i dobře bavím :) Myslím, že recenze budí tak vášnivé diskuze proto, že v nich člověk na rozdíl od větiny článků vyjadřuje svůj názor - a když se ten názor neztotožní s vkusem některých čtenářů, tak ti samozřejmě reagují negativně. Beru si z toho něco, když jsou ty názory k věci a mají smysl :)

Odpovězeno: 07. 03. | 10:59Autor: Borec

Otázka: Jan Hřebejk nebo Petr Zelenka? Přeji příjemný den...

Irena Hejdová: Opět nechci preferovat obecně jednoho režiséra - od Zelenky mám docela ráda Knoflíkáře, od Hřebejka se mi docela líbily třeba Pelíšky. A víte, že napsal scénář ke skvělé komedii Pějme píseň dohola?

Odpovězeno: 07. 03. | 10:59Autor: ctitel

Otázka: Nechci se na nic ptat, jen vam chci rict ze ocenuju ze napisete co si myslite i presto ze je aktualne partnerem inkriminovaneho filmu, treba Kvaska.. Jen tak dal!

Irena Hejdová: Děkuji :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:00Autor: Londynan

Otázka: Co rikate na Taxidermii? Porad premyslim jestli na ni jit nebo ne, Vasi sestre Helence se to pry libilo, ale ona ma obcas takovy dekadentni vkus ze se spis obavam ze me ten film vydesi:)

Irena Hejdová: Milý Londýňane, mně se Taxidermia zas tolik nelíbila - občas se mi ta okázalá šokantnost zdála trochu samoúčelná. Ale třeba se to vám líbit bude, zkuste to :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:02Autor: Blanka

Otázka: Srovnám-li film "Ostře sledované vlaky" a "Obsluhoval jsem anglického krále" (stejný autor předlohy, stejný režisér...), zdá se mi ten druhý (bohužel) jako propadák. Jaký názor máte Vy?

Irena Hejdová: Můj názor na to je podobný. Anglický král není přímo propadák (komerční už teprve ne, lidi na to chodí letos nejvíc), ale dalo se z toho vykřesat víc. Ta kniha je úplně geniální a Jiří Menzel si z ní vybral spíše ty méně komplikované momenty.

Odpovězeno: 07. 03. | 11:04Autor: anna n.

Otázka: dobry den, pani hejdova,
slysela jsem od kamarada, ktery slysel od kamarada, ze aktualne.cz bude pomalu rusit kulturu a predelavat ji na showbusiness... znamena to, ze budete psat recenze jen na ty "americke s**ky", kterymi tak pohrdate? nebo odejdete? nebo poprete ty kuloarni zpravy?

Irena Hejdová: Americkými s--ky nepohrdám - baví mě sledovat i psát recenze na umělecké i na komerční filmy. Když je film dobrý, tak tohle rozdělování ztrácí smysl. Z Aktuálně se odejít rozhodně nechystám, moc se mi tu líbí :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:05Autor: Obdivovatel

Otázka: Slecno, jste krasna, chytra a okouzlujici. Hned jsem se do vas zamiloval. Mate pritele, nebo mam nejakou sanci?
Vas Rene

Irena Hejdová: Milý René, díky, ale šanci momentálně bohužel nemáte :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:06Autor: Rivka

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jakou vysokou školu a obor studují kritici?

Irena Hejdová: Asi jak kdo. Většinou bych řekla, že mají žurnalistiku nebo filmovou vědu. Já jsem vystudovala FAMU a FHS UK.

Odpovězeno: 07. 03. | 11:08Autor: Robin Hood

Otázka: Pani Hejdova a proc vubec pisete?

Irena Hejdová: Recenze píšu, protože mě to baví, scénáře jakbysmet. Ohlasy mám na obojí dobré, tak proč bych nepsala dál :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:12Autor: Bart

Otázka: Chtěl bych se Vás zeptat, jak postupujete při psaní recenze. Např. kolikrát film vidíte? A ještě jak na Vás působí hudba ve filmech? Díky za odpověď.

Irena Hejdová: Film vidíme na novinářské projekci. Když je ale dobrý, tak si pak na něj klidně zajdu i do normálního kina. Během té projekce si píšu poznámky a pak v redakci na jejich základě a na základě svého názoru na film napíšu recenzi. Hudba ve filmech na mě působí, pokud je dobrá. Třeba hudba Michaela Nymana ke Greenawayově Umělově smlouvě - to je úplně skvostné...

Odpovězeno: 07. 03. | 11:14Autor: Pavel

Otázka: Máte nějaké své oblibené filmy, které jsou podle Vas po scénaristické stránce tak dobré, ze by mohly byt predkládány jako ukázky " absolutni dokonalosti" ?

Irena Hejdová: Naposledy mě takhle po sénáristiké stránce dostal ameriký film Jako malé děti, zrovna je v kinech, nedávno měl premiéru. Vřele doporučuju. Ale zase si nemyslím, že by platilo to rčení, že s dobrým scénářem se špatný film udělat nedá. Scénář je jenom základ, chce to i šikovného režiséra.

Odpovězeno: 07. 03. | 11:14Autor: Jitka

Otázka: Ahoj Irenko, drz se:-) Fandim ti:-)

Irena Hejdová: Díky, Jitko :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:16Autor: JiříK

Otázka: Hola, rád bych se Vás zeptal: Jakou máte kvalifikaci na to být recenzentkou? A čí recenzi si sama ráda přečtete? Jakého kolegu, kolegyni z branže "recenzentů" respektujete?

Irena Hejdová: Mojí kvalifikací je filmové vzdělání, orientace v oboru a láska k filmům, vzletně řečeno :) Ráda si přečtu Tomáše Baldýnského a Vojtěcha Ryndu, a ještě radši Pavla Mandyse a úplně nejradši Ondřeje Štindla :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:17Autor: normor

Otázka: dobrý den, jaké prosím máte odborné vzdělání? děkuji

Irena Hejdová: FAMU a FHS UK

Odpovězeno: 07. 03. | 11:19Autor: ivrogne

Otázka: Dokazete si predstavit, ze byste psala scenare
k serialum? Ciste hypoteticky, kdyby treba na chleba nebylo.

Irena Hejdová: Zrovna jeden píšu. Píšu ho sama a ne jako jeden z mnoha jeho scénáristů, což mi vyhovuje :) Beru to jako dobrou zkušenost.

Odpovězeno: 07. 03. | 11:21Autor: Pavel

Otázka: Jaké prvky musí podle Vás obsahovat dobrý scénář aneb co si Vy sama při psaní hlídáte?

Irena Hejdová: Důležité je všechno - charaktery postav, dialogy i téma a zápletka. Dobrý scénář by neměl být povrchní a "o ničem". Dost často jsou ty nejlepší scénáře i hodně osobní, čím víc do toho ze sebe dostanete, tím líp. Ale to tam nejde nějak uměle "narvat", spíš to tam musí nějak vlézt samo...

Odpovězeno: 07. 03. | 11:21Autor: J. Lenkova

Otázka: Neni vase maminka pani Suzanne Hejda, lektorka pusobici ve Francozskem institutu ve Stepanske ulici?

Irena Hejdová: Ne :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:24Autor: everka

Otázka: Co Vás opravňuje k tomu , abyste kritizovala něčí dílo? Copak jste vytvořila Vy?

Irena Hejdová: Nemám ráda, když se recenzím říká kritiky. Filmy kritizuju jen tehdy, když se prostě - třeba jen v některých aspektech - nepovedly. Argument, že recenzent musí sám něco vytvořit, aby mohl něco "kritizovat", se mi zdá mylný. Můžete být dobrým recenzentem, aniž byste kdy něco natočil.

Odpovězeno: 07. 03. | 11:25Autor: zvědavej

Otázka: Slečno Hejdová, zajímalo by mě, jestli jste někdy napsala recenzi na film, který jste neviděla.

Irena Hejdová: Ne, probůh! Bylo by mi to trapné. Některé kritičky z filmů odcházejí třeba v půlce, ale já ne :)

Odpovězeno: 07. 03. | 11:28Autor: ivrogne

Otázka: Jak moc vam pomohla Cena Sazky? Kdyby vas scenar nevyhral, mely by Deti noci tezsi cestu k realizaci?

Irena Hejdová: Cena Sazky mi cestu k realizaci rozhodně usnadnila - o tom scénáři se pak mluví a je větší šance, že někoho zaujme a osloví. Na oceněný scénář se asi také líp shání peníze pro realizaci. Kdybych Děti noci na Cenu Sazky nedala, tak by ten scénář nejspíš nadále ležel v šuplíku, kam jsem ho uložila po magisterských zkouškách na FAMU.

 

Právě se děje

Další zprávy