Kouzlo: Nová Saxana se rozdvojila

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 1. 2007 10:00
Praha - Chystané pokračování populární Dívky na koštěti provázejí spory o filmová práva mezi Barrandov Studiem a firmou Česká produkce.
Dívka na koštěti: Saxana
Dívka na koštěti: Saxana | Foto: Aktuálně.cz

Záměr vytvořit pokračování úspěšné komedie ze 70. let oznámil loni v březnu Jan Nejedlý ze společnosti Česká produkce, která má za sebou třeba Snowboarďáky. Jeho Saxanu měl točit Václav Vorlíček. 3D scény měly vzniknout ve studiu DesignBros, které se ozančuje za český Pixar, a za spolupráce s firmou Medex.

Teď se ale zdá, že je všechno jinak. Václav Vorlíček a DesignBros přešli pod křídla Barrandov Studia a hlásí, že už na jaře s ním začínají natáčet. Premiéra filmu je plánována na jaro 2008.

"Scénář pokračování jsme napsali s Milošem Macourkem, pak projekt usnul," objasňuje režisér Václav Vorlíček dlouhou genezi projektu. Po šesti letech ho oslovil Nejedlý a společně připravovali natáčení.

Jenže tutéž zprávu - záměr natočit Saxanu s Vorlíčkem - teď přineslo Barrandov Studio. Ponese název Saxana - Veletrh strašidel.

Návrhy Saxany ze studia DesignBros
Návrhy Saxany ze studia DesignBros | Foto: Designbros

"Nepustili nás ani na jejich tiskovku," reaguje Jan Nejedlý s tím, že o záměru Vorlíčka natočit film s Barrandovem se dozvěděl až ve středu. "Jejich scénář vychází z našeho scénáře Black Man, na kterém pracujeme od roku 1995," rozčiluje se. Podle Barrandova je však jejich scénář jiný než ten, který Vorlíček napsal s Macourkem

"Znám se s Vorlíčkem odmala, můj otec byl filmový architekt, který s ním dělal na Arabele i na dalších pohádkách, i proto mě to tolik mrzí," dodává Nejedlý a nechává si čas na rozmyšlenou, jaké podnikne další kroky. Podle některých zdrojů už je ale jisté, že bude následovat porovnání scénářů a případný soud.

Více o chystaném filmu:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Více o chystaném filmu:

Vorlíček svůj "tajný" přestup k Barrandov Studiu vysvětlil finančními důvody a tím, že Nejedlý na něj nedělal dojem, že by mohl peníze na nákladné natáčení sehnat."Barrandov je pro mě zárukou," dodává Vorlíček.

Nejedlý ovšem finanční nesolventnost kategoricky odmítá s tím, že minimálně dvacet milionů korun už měl nasmlouvaných. Barrandovu prý vstup do projektu přislíbila i televize Nova, jedná se o koprodukci s Německem. Předpokládaný rozpočet činí 65 milionů korun.

Filmová práva od scenáristy Miloše Macourka v 90. letech koupila společnost Medex, která je schraňuje právě pro Nejedlého. Známý scenárista fantastických komedií a řady seriálů zemřel v roce 2002.

Návrhy Saxany ze studia DesignBros
Návrhy Saxany ze studia DesignBros | Foto: Designbros

"Není to poprvé, co v Česku z hlediska práv někdo zastává jiný názor," říká předseda představenstva společnosti Barrandov Studio Vladimír Kuba v narážce na spory kolem adaptace filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

"Pokud bychom nebyli vlastníky práv, tak bychom do toho nevstupovali," prohlašuje Helena Uldrichová z Barrandova. "Smluvně jsou ošetřeni i spoluautoři scénáře. Jsme opravdu jediní vlastníci filmových práv," vzkazuje.

"Nejsme ve sporu s panem Nejedlým - on se domnívá, že je ve sporu s námi. K jeho tvrzením nemám co říci. Pracuje s něčím jiným než my," tvrdí Vladimír Kuba a Uldrichová dodává na otázku, že Nejedlý argumentuje scénářem nazvaným Black Man: "Saxana je jiný scénář a práva k němu jsou ošetřena."

 "Nejde o stejnou řeku - ta je teď úplně jiná. Už v 90. letech jsme byli s Macourkem vyzváni, abychom napsali scénář, ale projekt usnul. Novou verzi jsem napsal s uměleckým ředitelem společnosti DesignBros Vlastimilem Mistríkem," řekl pak novinářům sám režisér Vorlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy