Kinoautomat slaví. S Markem Ebenem?

wzz, gra
11. 4. 2007 15:00
Ve Světozoru ožije slavný interaktivní příběh
Foto: Archiv Aleny Činčerové

Praha -  Před čtyřiceti lety měl na světové výstavě Expo v Montrealu premiéru slavný Kinoautomat. Od 29. května vynález Radúze Činčery oslaví toto výročí v pražském Světozoru. Tady se hrál, než byl z ideologických důvodů zakázán. Na programu je minimálně jedenadvacet repríz

Pořad je dodnes uznáván jako první interaktivní filmové představení na světě. Do jeho děje zasahovali diváci a určovali, kterým směrem se má dále ubírat. Film se vždy v určitém napínavém momentě zastaví, na jeviště před plátno vyjde moderátor a vyzve diváky, aby rozhodli, jak bude příběh dále pokračovat.

Hrdinou příběhu Kinoautomatu, na němž režisér Radúz Činčera spolupracoval s Pavlem Juráčkem, Jánem Roháčem a Vladimírem Svitáčkem, byl Miroslav Horníček coby pan Novák.

U jeho dveří zvoní sousedka. Je téměř nahá, s osuškou na těle, neboť si zabouchla dveře od bytu. Prosí ho, aby ji pustil k sobě domů. On má dilema: vyhovět půvabné dámě, či ne. Každou chvíli se má vrátit jeho žena, která má navíc narozeniny.

Horníček nechal řešení na divácích. Ti zmáčkli červené či zelené tlačítko a příběh se odvíjel podle rozhodnutí většiny, která volila ještě devětkrát.

Foto: Archiv Aleny Činčerové

I přes úspěch výstavy Expo 67 v Montrealu se Kinoautomat nestal světovým hitem; tehdejší vedení státní kinematografie ho označilo za ideologicky nepřípustný a uzavřelo do trezoru.

"Jen párkrát se mému otci podařilo uvést původní a později i nový příběh v zahraničí, ovšem jen s velkými obstrukcemi," vzpomíná dcera scenáristy a režiséra Radúze Činčery Alena Činčerová. Někdejší ČST se jen princip pokusila napodobit v příbězích kuchaře Kuřátka; v polovině 90. let Kinoautomat vzkřísila Česká televize, uveden byl na Techfilmu i na Febiofestu.
    
Loni v únoru byl úspěšně uveden v londýnském National Film Theatre v rámci retrospektivy jednoho z klíčových autorů české filmové "nové vlny" Pavla Juráčka.

"Uvidíme, jak je po těch letech přijmou diváci," říká teď Činčerová. Nevyloučila ani prodloužení této štace případně promítání mimo Prahu, stejně jako anglickou verzi.

Sál Světozoru bude vybaven bezdrátovým hlasovacím zařízením (za zálohu 200 korun) a DVD zjednoduší někdejší projekce z pěti projektorů, které nešly zastavit. Předprodej vstupenek bude zahájen 10. května.

Osoba moderátora je zatím tajemstvím. Mezi těmi, které Činčerová oslovila, jsou Marek Eben, který zatím neodpověděl, Marek Vašut, Josef Polášek a také Eduard Hrubeš. Ten doprovázel Kinoautomat už začátkem 70. let. On také doplnil jako naklíčovaná postava DVD s Kinoautomatem, jehož originální filmovou verzi Národní filmový archiv rekonstruoval a doplnil o ztracenou část

Opravil čtyřicet let starou kopii včetně původního anglického dabingu, takže nosič DVD bude dvojjazyčný. Jeho vznik podpořil fond kinematografie, koproducent Christopher Hales získal grant britské Rady pro umělecký a humanitní výzkum.

Podrobnosti o projektu jsou na adrese www.kinoautomat.cz

 

Právě se děje

Další zprávy