Když se Kathleen a Michael honili za diamantem

Michal Šobr
3. 7. 2011 11:46
3.7. - Na DVD vychází důstojný předskokan Indyho
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Úspěšná spisovatelka romantických škvárů Joan Wilderová právě nechala zemřít vidláka Grogana, který hrdince jejího posledního slaďáku zabil tátu a psa, znásilnil sestru a ukradl bibli. A pak ji vehnala do polibku s mužem, jehož rty stvrdily, že spolu budou navždy. Pobrečela si nad klávesnicí a byla by se pustila do sepisování další story - kdyby ji nečekala její vlastní.

To bylo tak. Kromě kocoura Romea měla sestru Elaine, která odjela se svým mužem do Kolumbie, kde ho naporcovali na kousky, takže jako manžel je již vcelku nepoužitelný. Těsně před smrtí poslal Joan starou mapu, která ukazuje cestu k pokladu. Od té chvíle je všechno jasné jako rána mačetou - včetně toho, proč pokrevní hajzlíci Ira a Ralph unesli její ségru a za co ji chtějí vyměnit.

A tak Joan, přestože nebyla očkovaná a dělá se jí blbě v autě, autobuse i v letadle, vyrazila do Kolumbie, stala se postavou skutečného dramatu a potkala cynického dobrodruha k sežrání Jacka Coltona, který je možná mužem z jejího románu.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Každý chlap má svoji cenu. Tu jeho usmlouvali na 375 dolarů. Což je pakatel, když si uvědomíte, že za tyhle prachy si to bude muset rozdat se všemi, kteří jsou jí v patách. Kombinace obrovského smaragdu a Joan, které to v džungli sluší, zvlášť když prší, ale z Jacka vyždímá všechno, co umí. 

S námětem na klasické hollywoodské dobrodružství producent Michael Douglas marně obcházel studia až do chvíle, kdy Spielbergův Indy udělal z tohoto žánru zlatý důl. Nakonec uspěl u Foxe, schrastil slušný desetimilionový rozpočet, a když Stallone i Reeve roli Coltona odmítli, rozhodl se na radu táty Kirka, že si ji vystřihne sám.

Na pomoc zavolal kámoše Kathleen Turnerovou a Dannyho DeVita. A s nimi se ponořil do osvědčených kolumbijských ingrediencí, mezi kterými nechybí džungle, kde každou chvíli narazíte na jedovatého hada, zteřelé můstky nad propastí, ztroskotané letadlo s trávou či vesnice pašeráků drog a armáda zkorumpovaných policajtů.

Když tohle namícháte tak jako v roce 1984 téměř začínající režisér Robert Zemeckis do aranžmá romantické dobrodružné komedie podbarvené neselhávající hudbou Alana Silvestriho, (nez)řízeně bouřící chemií mezi Kathleen a Michaelem a slušnými kaskadérskými kousky, máte žánrovku, která mohla dělat Indymu důstojného předskokana.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy