Když se Atkinson nepitvoří jako Mr. Bean

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 3. 2006 0:00
Recenze - Rowan Atkinson, Patrick Swayze a Kristin Scott Thomasová se sešli pod jednou střechou vynikající britské černé komedie.

Krom toho, že Univerzální uklízečka je film vtipný, milý a nabitý vynikajícími hereckými výkony, je to i snímek svým způsobem záslužný. Dokazuje, že ani divácká komedie nemusí být trapná, že Britové stále umějí nejlepší černé komedie - a že Rowan Atkinson je výborným hercem, i když se zrovna nepitvoří coby slavný Mr. Bean.

Rodina venkovského faráře v jeho podání je tak trochu v rozkladu. Walter má myšlenky jen pro své suchopárné kostelní projevy, jeho dospívající dcera je promiskuitní nymfomanka, jeho syn oběť šikany spolužáků a jeho žena pomalu, ale jistě podléhá kouzlu svého golfového inspektora.

Univerzální uklízečka: Maggie Smithová jako všehoschopná hospodyně
Univerzální uklízečka: Maggie Smithová jako všehoschopná hospodyně | Foto: SPI

Ale pak - díky bohu, řekli bychom tady - přijde spása (anglicky Grace).  I když má nová hospodyně děsivou minulost a  její drastické způsoby řešení rodinných problémů nejsou zrovna křesťanské, její příchod dramaticky promění život naší rodiny k lepšímu; byť několik osob a jeden pes za to pěkně zaplatí.

Prakticky všichni herci tu excelují, a to už řada z nich má ledacos za sebou. Atkinson je v roli upjatého faráře (jako v úspěšné komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb) místy až dojemný (jako při projevu na náboženské konferenci), přesto si neodpustí pár beanovských variací (jako při brankářském čísle během fotbalového utkání).

Univerzální uklízečka: Rodinka pěkně pohromadě
Univerzální uklízečka: Rodinka pěkně pohromadě | Foto: SPI

Maggie Smithová v roli Grace klame zjevem neškodné stařenky, za jejíž fasádou se skrývá záškodnická, všehoschopná vražedkyně. Pikantní je její výkon zvlášť v souvislosti s důstojnou rolí profesorky McGonagallové v potterovské sérii.

Vynikající je i Thomasová v roli Walterovy manželky a přímo skvostný je Patrick Swayze (ano, TEN hříšný Patrick Swayze) v sebeironické roli samolibého amerického golfisty. Swayze si tuto roli vysloveně užívá včetně slipařského striptýzu a kupodivu přitom nepůsobí ani podbízivě, ani nepomrkává na diváky - jako že ho přece znají trochu jinak.

Univerzální uklízečka: dva kohouti na jednom smetišti
Univerzální uklízečka: dva kohouti na jednom smetišti | Foto: SPI

Jestli filmu přece jen něco škodí, pak občasná náklonnost k melodramatičnosti a někdy zbytečně silné tlačení na pilu; většinou je shodí nějaký následující vtípek, ale bohužel ne vždy.

V úhrnu je však Univerzální uklízečka vkusná a inteligentní komedie, která si na nic nehraje. O to víc potěší - včetně hlavní zápletky  i vedlejších linií, jako je okrasný květinový výbor paní Parkerové, internetové vtipy o náboženství ("smějeme se s Bohem") či peripetie se šíleným sousedovým psem. Pointa s důvodem příchodu Grace se sice díky půvabné úvodní sekvenci nabízí, přesto příjemně překvapí...

Univerzální uklízečka (Keeping Mum), Velká Británie 2005. Režie Niall Johnson, scénář Nial Johnson a Richard Russo, kamera Gavin Finney, hrají Rowan Atkinson, Kristin Scott Thomasová, Maggie Smithová, Patrick Swayze. 103 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy