Když Arnold skutečně hrál agenta a říkal Pravdivé lži

Michal Šobr
27. 5. 2011 10:03
27.5. - Na DVD vychází slavná akční komedie
Foto: Bontonfilm

DVD - Hlavní problém s teroristy je v tom, že jsou bezohlední, když jde o pracovní dobu. Harry Tasker, špičkový agent Sektoru Omega, by mohl vyprávět. Hlavně když se vrací z drsné mise pozdě domů.

Jak dlouho ještě dokáže předstírat, že si vydělává prodejem počítačových technologií? A jak dlouho bude jeho znuděná žena Helen - která netuší, že si vzala Ramba-  čekat, než ho pošle do klubu paroháčů a zahne mu s nedomrlým plagiátem Bonda Simonem, netušíc, že její fádní slušňák Harry řádí v opravdovém bondovském stylu u švýcarského jezera Chapeau, nebo likviduje teroristické zabijáky na veřejných záchodcích?

Těsně předtím, než Simon dostane spikleneckými mystifikacemi zpitomělou Helen na lopatky či jiné příhodné polohy k zaskórování, zasáhne Harry i se svým služebně zneužitým komandem podle účelového hesla: Národní bezpečnost jde do háje, když jde o ženskou.

Vyplesklý Simon dostane „sebepomočovací" lekci a Helen adrenalinovou akci, po které toužila. Tahle hra by Harrymu určitě vyšla - kdyby do ní nehodil vidle Písečný pavouk, alias fundamentalistický úchyl Abu Azíz a jeho zfanatizovaný Rudý džihád. Teroristé vzali Harryho a Helen do klepet, což spolu se čtyřmi jadernými hlavicemi hustě posílilo karty na jejich straně stolu. Nikdo a nic je už nemůže zastavit - jen oni dva! 

Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm

Mistr filmových megahitů režisér James Cameron si střihnul Pravdivé lži mezi Terminátorem 2: Den zúčtování a Titanicem coby  remake nenápadného francouzského filmu Podtrženo, sečteno! A povedla se mu téměř dokonalá žánrovka, modelová akční komedie, velkoryse a inteligentně odvedená oddychovka se slušně fungujícím tandemem Arnold Schwarzenegger (jenž tu místy dokonce i hraje) a Jamie Lee Curtisová (předvádějící jak ujíždí na prádle).

Celé to rozhodně nebylo za babku, rozpočet přesáhl tehdy rekordních 100 milionů dolarů.  Jen hodina mariňáckého harrieru, na kterém Arnie finišuje ve finále, přišla i s pilotem skoro na dva a půl tisíce dolarů (a to si Cameron vypůjčil tři).

Ještě důležitější než rozpočet je ale Cameronova režijní invence, která více než dvouhodinovou stopáž naplnila nabušenou originální akcí, v níž se na motorce skáče z jedné střechy mrakodrapu na druhou, hotelovými chodbami se prohání Arnie na koni, který pak nastoupí do výtahu a v time outu předvádí Jamie Lee Curtisová erotický tanec na objednávku.

Když k tomu přičtete polibek Harryho a Helen s atomovým hřibem v druhém plánu, přijde vám trochu líto, že jsme se (zatím) „dvojky" nedočkali.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy