Kde je Usáma bin Ládin? ptá se dokumentarista Spurlock

Kamil Fila Kamil Fila
18. 4. 2008 10:34
Investigativní satira má plakát a la Indiana Jones
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Letos osmatřicetiletý Morgan Spurlock se proslavil v roce 2004 dokumentem Super Size Me, v němž na vlastním těle předvedl, co s člověkem může udělat stravování v McDonaldu. Důslednou konzumací hamburgerů, hranolek, mléčných šejků a koblih přibral za měsíc přes jedenáct kilo a způsobil si několik různě závažných zdravotních problémů.

Radikálním experimentem chtěl povzbudit veřejnou diskusi nad fenoménem fast foodů a svůj film pojal jako sebestřednou, nicméně zábavnou show. Jeho zbraní proti reklamní masáži se stal populismus používaný v dobrém slova smyslu s dobrými úmysly.

Čtěte recenzi: My zničíme fast-food, nebo fast-food nás

Spurlocka si média ihned zařadila po bok podobného dokumentaristického showmana Michaela Moorea. Ten ovšem často bývá obviňován z neférové manipulace s fakty a snahy propagovat levicové názory.

Super Size Me
Super Size Me | Foto: Aktuálně.cz

Spurlock se do politické debaty nehrnul. Až do letoška. Jeho nový film má šanci rozvířit díky přístupnosti a zábavné formě mezi běžnými Američany otázky: Kde je Usáma bin Ládin? Chytí ho někdy? A je to vůbec důležité? V čem spočívá vládní kampaň "války proti terorismu"?

Spurlock si po absolvování výcvikového programu na přežití v extrémních podmínkách nechal zarůst svůj typicky vidlácký bíbr na hustý arabský plnovous, patřičně se oblékl a vyrazil do Maroka, Saudské Arábie, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu pátrat - společně se svým malým filmovým štábem a těhotnou manželkou - po nejhledanějším teroristovi na světě.

Svou cestu rámuje podobně jako hrdinné tažení Indiana Jonese nebo Ramba animovanými dotáčkami, počítačovými triky či záběry ze střílecích videoher, kde mají panáčci nasazenou Usámovu hlavu.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavním smyslem snímku je prý ukázat nesmyslnost, s jakou je vytvářen obraz "islámského nepřítele". Mají muslimové opravdu rádi Usámu bin Ládina? Je Usáma skutečně nejzávažnější problém současného světa, nebo je jen symptomem mnohem většího problému?

Spurlock se postupně zaměřuje na různé kulturní stereotypy, jež si na Západě vytváříme o arabském světě, a snaží se pomocí shazovačného vtipu zbavit běžné Američany strachu.

Film Kde na světě je Usáma bin Ládin? vstupuje tento týden do amerických kin v omezené distribuci. Zatím byl promítnut 21. ledna na festivalu v Sundance, kde se setkal s příznivým ohlasem.

Distribuční společnost The Weinstein Company se nicméně pokusí snímek protlačit i do široké distribuce a chce na něm vydělat minimálně stejně dobře jako na Super Size Me, které při třísettisícových nákladech utržilo v amerických kinech přes 11,5 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Spurlockův rozjezd však tentokrát můžou zbrzdit dva faktory. Američané jsou možná tématem terorismu už poněkud unaveni a možná nebudou mít náladu se smát;  navíc za režisérem tentokrát nestojí zdaleka tak jednotně recenzenti jako minule, kdy o Super Size Me vyšlo 93 procent kladných kritik.

Prestižní týdeník Variety přirovnal Spurlockův styl k reality show komedii Borat a jeho verdikt zní poměrně váhavě. „(Film) neví, čím chce opravdu být. Je to komedie, politický esej, přemítání nad počínajícím otcovstvím (uvidíme, jak se Spurlockovi narodí dítě) i naivní průzkum aktuálních událostí."

Časopis Slant si ještě přisadil. Spurlock je prý natolik fixován na popkulturu, že přes občasné záblesky vhledu do životů lidí na Středním východě dává za pravdu stereotypům o sebestředných ošklivých Američanech coby nositelích globalizace.

Recenzent internetového magazínu Cinematical naproti tomu tvrdí, že Spurlock dává nahlédnout za fasádu laciných sloganů, jež v USA šíří oficiální média, a pod zábavnou formou osobního dokumentu se ukrývá bolestná pravda.

A kritik New York Magazine poznamenává, že přes prvotní vnějškovou líbivost nás film cestopisně zavádí na místa, kam bychom se sami nikdy nechtěli dostat.

Do našich kin se usámovský dokument podle ditribučních plánů zatím nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy