Kate Winsletová je zoufalá manželka

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 2. 2007 0:00
Recenze - Co vznikne, když se spojí Zoufalé manželky a Americká krása? Okouzlující film Jako malé děti. Uvnitř VIDEO

S oscarovou Americkou krásou mají Jako malé děti společné téma života na americkém maloměstě, kde pod povrchem bobtná víc, než by se za vzorně naleštěnou fasádou a udržovanými trávníky zdálo.

S populárním seriálem pak snímek spojují postavy, které se z velké části rekrutují z řad osamělých žen (a jednoho muže) v domácnosti. Jako další proklik se sluší uvést americký nezávislý film Štěstí, v němž se proplétají osudy několika více či méně obskurních postav hledajících lásku.

Taková je i Sarah ve strhujícím ztvárnění Kate Winsletové. S malou dcerkou tráví celé dny na ospalém předměstí, kam vzruch vnáší jen propuštění místního pedofilního exhibicionisty Ronnieho z vězení, oznamované v úvodu v televizních zprávách.

Sarah tráví čas na dětském hřišti s několika místními slepicemi. Tady se také seznámí se sympatickým Bradem. I on je se svým synem na mateřské dovolené; jeho krásná žena zatím natáčí angažované (a asi i výnosné) dokumenty a stejně jako manžel Sarah se domů vrací až večer.

Sarah a Brad si padnou do oka a brzy mezi nimi vypukne vášnivý vztah. Jejich soused, expolicajt a chlapák Larry, mezitím stahuje smyčku kolem Ronnieho, který si pod tlakem matky hledá přítelkyni, manžel Sarah masturbuje s kalhotkami ženy z internetu, Brad okouzleně sleduje místní skejťáky, hraje ragby s místními policajty a ve vzduchu visí blížící se tragédie.

Jako malé děti
Jako malé děti | Foto: Warner Bros

Sarah, Brada a Ronnie nejcitlivěji vnímají tupost i aroganci a xenofobii předměstí, kde se tak vášnivě diskutuje o nutnosti vykastrovat Ronnieho.

Jsou nejpropracovanější postavy tragikomického příběhu a Kate Winsletová i Patrick Wilson jsou coby "velké děti", zmítané vášněmi a emocemi, v hlavních rolích skvostní; stejně jako Jackie Earle Haley v roli Ronnieho.

Přednosti snímku dokonale vyjmenovávají oscarové nominace: pro Winsletovou s Haleym a také na nejlepší adaptovaný scénář. Díky němu mají postavy co hrát a režisér dobrou oporu, aby nesklouznul do slzavého údolí; a díky němu patří film Jako malé děti mezi snímky, které toho nejvíc ukrývají pod povrchem.

Jako malé děti
Jako malé děti | Foto: Warner Bros

Překypuje vtipnými, a přitom autentickými obrazy se spodními proudy melancholie. Atmosféra často připomíná chvilku ticha a klidu před letním lijákem. Film detailně zaznamenává drobná partnerská nedorozumění, křehké strachy, skrývané slabosti i marné touhy všedních dnů, odehrávajících se mezi dětskými hřišti, kuchyněmi a prádelnami.

Situace a rány logicky následují jedna po druhé, přitom se příběh vyvíjí zvláště v první polovině zcela nepředvídatelně. Od legračního seznámení Sarah s Bradem přes epizodu s jejím přistiženým manželem po hororovou scénu s potápějícím se pedofilem Ronniem na místním koupališti a následnou davovou hysterií.

Jako malé děti
Jako malé děti | Foto: Warner Bros

A zatímco důchodkyně na čtenářském kroužku diskutují o paní Bovaryové, Sarah stejně jako tahle románová hrdinka dělá jednu hloupou chybu za druhou; sama sebe vrhá do pasti a utahuje si smyčku kolem krku.

To všechno, aby se stejně jako Brad vymanila z nenaplněného života, stereotypu, manželských rozporů a osamělosti. Stejně jako se ze škatulek a předvídatelných schémat vymaňuje tenhle okouzlující snímek.

Jako malé děti (Little Children), USA 2006. Scénář Todd Field podle románu Toma Perrotty, režie Todd Field, hrají Kate Winsletová, Jennifer Connellyová, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Gregg Edelman a další. 130 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy