Josef Polášek se svékl jako děvkař František

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 4. 2008 9:55
Do kin se už blíží lepší české debuty roku 2008
František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

Praha - Po Bobulích a Takové normální rodince se už blíží do kin další debuty, které snad mají šanci napravit nevalnou pověst, kterou utrpěly první filmy nastupujících režisérů - Posledními plavkami počínaje a Rodinkou konče.

Na prvního máje vstoupí do kin nevšední Kuličky Olgy Dabrowské a 5. června je bude následovat František je děvkař Jana Prušinovského.

František je děvkař je navíc premiérou hned několikanásobnou. Celovečerně jím debutují režisér Jan Prušinovský, producent Ondřej Zima, kameraman, střihač i zvukaři. „A pro Josefa Poláška a Elu Lehotskou jde o debut v hlavní roli," dodává Zima.

Polášek ztvárnil titulního děvkaře, který se na začátku ocitne bez práce i bez manželky,  navíc s věčným stínem svého děvkaření nad hlavou a vlezlou maminkou v podání Zdeny Hadrbolcové za zády.

„Říkal jsem si, že Pepy je pro malé role škoda. Navíc ho lidé mají zaškatulkovaného jako toho kašpara vedle Čtvrtníčka  nebo jako toho pitomce z reklamy na žvýkačky. To jsem chtěl změnit," říká režisér.

Ve filmu dále hrají Martin Pechlát, Leoš Noha, Petra Nesvačilová či Marika Procházková. Epizodní roli si zahrál i Arnošt Goldflam, který ovšem po střihu zůstal v jediné scéně.

„Pan Goldflam hrál pěkně, ale do tempa filmu se ho víc nedostalo. Ale ví o tom a sám říkal, že je to tak lepší," vysvětluje režisér.

František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

„Byl jsem chvílemi tlačen do toho, aby tam hrály známější tváře, ale já už jsem měl v hlavě připravené své obsazení," dodává Prušinovský. „Volil jsem radši herce stejně dobré, ale ne tak provařené. Že budou kluci hrát i v Posledních plavkách, jsem se dozvěděl dost pozdě."

Josefu Poláškovi totiž i ve Františkovi sekunduje Petr Čtvrtníček, který si tu střihl roli automechnika. Plátno ale opanuje právě Polášek, v roli ne nepodobné hrdinovi Vrchní, prchni či nedávné komedie Chyťte doktora.

„Ten film není jen o tom děvkaření, jako spíš o jeho důsledcích," brání se Polášek.

Prušinovský ho obsadil už do svého školního snímku Nejlepší je pěnivá, kde Polášek strávil značnou část filmu nahý ve vaně. Výraznou nahou scénu má ostatně i ve Františkovi.

Foto: Aktuálně.cz

„Pepa rád hraje nahatej, protože má krásný tělo," směje se režisér. „Přirozeně jsem se styděl, ale zas takový problém to nebyl," uculuje se Polášek.

Film doprovází hudba Petra Hapky a písně ze 60. let, nejčastěji tu zní Hana Hegerová. „Rád poslouchám tyhle věci, současná hudba se mi trochu vzpírá," říká Prušinovský, který výběrem hudby trochu přidělal práci svému producentovi. „Ondřej z toho nebyl nadšen, protože ty písně jsou docela drahé."

Film se natáčel loni v létě v Praze a okolí. Premiéra je plánována na 5. června v 31 kopiích. Film v produkci Evolution Filmu a Avionu do kin vstupuje s podporou televize Nova.

 

Právě se děje

Další zprávy