Johnny Depp dává kategorii masový vrah nový obsah

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 2. 2008 13:58
V českých kinech začíná řádit krvavý holič s břitvou
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Co se stane, když zpěvohru o masovém vrahovi na plátno převede Tim Burton se svým spřízněncem Johnnym Deppem v hlavní roli?  Příznivci černočerných (filmů) už vědí a hrůzou jim cukají koutky.

V adaptaci broadwayského muzikálu Stephena Sondheima se holič Sweeney Todd vrací do Londýna po dlouholetém věznění, aby se pomstil soudci Turpinovi, který ho připravil o svobodu, manželku i dceru.

Pod novým jménem přichází tam, odkud odešel, k pekařce Lovettové, která peče nejhorší masové bochánky ve městě. Odtud znovu rozjede holičskou živnost, tentokrát s  krvavějším podtónem a jediným cílem: vrátit to Turpinovi a získat zpět milovanou dcerku Johannu.

Nejde pochopitelně o šestákovou historku, nýbrž o Burtonovo výsostně stylizované zpracování. Všechno je náležitě temné: od posledního kostýmu až po zkažené zuby Turpinova poskoka Bamforda se výprava pojí s bezútěšnou atmosférou města, které je "doupě krys, v něm smrad a sliz" a nad pekárnou paní Lovettové stoupá téměř viditelný puch.

Pro světlé okamžiky tu skoro není místo, slunce zazáří v jediné vizi "šťastné" budoucnosti. Jen vy, já a břitev pár, jak si to po Toddově boku (marně) maluje paní Lovettová.

Kromě všech odstínů panoptikální pochmurnosti do Burtonovy palety už patří jen krev (hned v úvodních titulcích), a pak ty bílé masky, které z hrdinů činí spíš přízračné loutky.

Na nitkách pomsty jim pochopitelně kraluje Johnny Depp, který se s bílým pramenem v havraní hřívě nad svraštělým čelem ohání břitvou obratně, až se tají dech. A k tomu přidává pomstychtivý lesk v očích a démonický hlas.

Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

V Burtonových filmech zpravidla (a nenapodobitelně) hraje blouznivce s temnou minulostí a neútěšnou budoucností, zachmuřené hrdiny marně toužící po lásce, úspěchu nebo aspoň uznání.

Jeho holič je po karikovaném, jakkoli charismatickém Jacku Sparrowovi vítanou změnou a obsahuje všechny předchozí burtonovské hrdiny - od prvního Střihorukého Edwarda až po ujetého majitele čokoládovny Willyho Wonku. A je v téhle úctyhodné galerii jedním z nejtragičtějších.

Sweeney Todd a jeho příběh má parametry antické tragédie, vyprávěné ovšem stylem hororu z 30. a 50. let, nebo na pouti pro vyznavače punku, gothic i aktuálního emo.

Sondheimova hudba je sice formálně složitá a symfonická, ale zapadá do Burtonovy koncepce stejně hladce, jako Sweeneymu odpadávají mrtvoly zákazníků od břitvy. Jejich další osud je už v rukou paní Lovettové, jejíž výrobky začnou dodávat pojmu masový vrah nový obsah.

Sacha Baron Cohen ve filmu Sweeney Todd
Sacha Baron Cohen ve filmu Sweeney Todd | Foto: Warner Bros

Helena Bonham Carterová ji obdařila marnou touhou po lásce i mírně sadistickou zálibou ve výrobě těch nejpříšernějších masových koláčků, jaké kdy svět viděl.

Skvostné je i další obsazení: hlavně zvrhlého soudce Turpina, kterého si nadšeně zahrál Alan Rickman, nebo Toddova konkurenta Pirelliho, jehož ztvárnil Sacha Baron Cohen s načesaným mikádem a úsměvem sladkým jako břitva.

K nejsilnějším okamžikům filmu patří duety. Proplétají party hrdinů stejně bizarně i soudržně, jako Burton mísí banalitu muzikálu s temným příběhem a potoky krve.

Doba je zoufalá a žádá si zoufalá řešení, zpívají Todd s Lovettovou v jednom z nejlepších.

A přestože krvavý holič neváhá pomstu vykonat opravdu odpudivým způsobem, působí jeho konání i závěr plný utrpení "pochopitelně" a logicky. 

Johnny Depp a Alan Rickman ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Alan Rickman ve filmu Sweeney Todd | Foto: Warner Bros

Osud protikladného Sweeneyho Todda je nakonec ještě dojemnější, než jeho láskyplný vztah k sadě břitev, které jsou jeho jedinými přáteli.

Fanoušci režisérsko-hereckého dua si rádi nechají vyprávět další tragickou hororovou pohádku o muži, který vezme spravedlnost do svých rukou. 

A zase se vydají do míst, kde se neodolatelně mísí melancholie a parodie, děs přechází v grotesku a ironie v romantiku. Kde Zlo je stejně slizké a odporné jako soudce Turpin, zatímco dobro půvabné jako ztracená krása Toddovy ženy a rozkvétající půvab dcery Johanny.

Ostatní možná prchnou po prvním tahu břitvy. Snad budou akademici výjimkou a Depp dostane prvního hereckého Oscara.

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, USA 2007. Scénář John Logan, režie Tim Burton, hrají Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen a další. 116 minut, distribuce Warner Bros. Premiéra 7. února 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy