Ježíšův tábor vzývá prezidenta Bushe

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 8. 2006 0:00
New York - Film o dětských vojácích ve službě Boha a prezidenta Bushe zaujal i kontroverzního dokumentaristu Michaela Moorea.

Hrdiny dokumentu Ježíšův tábor jsou Levi, Rachael a Tory - tři děti z Missouri. Na první pohled typičtí američtí teenageři, které baví setkávání s přáteli, poslouchání hudby, nákupy a letní táboření. Současně se ale ti tři považují za mladé a oddané vojáky boží armády.

Na evangelickém táboře Kids on Fire u Ďáblova jezera v severní Dakotě se hromadně modlí a čerpají inspiraci z kázání pastorky Becky Fischerové. Ta je vede nejen k oddané víře v Boha, ale i prezidenta George Bushe.

Becky Fischerová v dokumentu Ježíšův tábor
Becky Fischerová v dokumentu Ježíšův tábor | Foto: Aktuálně.cz

Fischerová a její ovečky vnímají Bushe jako největší naději při prosazování svých myšlenek týkajících modliteb ve škole, ale i v boji proti právu na potrat a právům homosexuálů.

Když byla Becky Fischerová dotázána na scénu, v níž se davy modlí k fotografii americké vlajky a Bushe v životní velikosti, vysvětlila: "Neuvědomovala jsem si, jak sekulární svět vnímá, co děláme. Když vzhlížíme k portrétu Bushe, může to vypadat jako politický čin, ale pro nás to je čin biblický."

Filmový projekt ovšem podporuje. "Myslím, že zachytili krásně to, co děláme," řekla a oponovala tvrzení, že by snad něco mohla dělat špatně: "Já se jen snažím vychovat děti, které budou mít silnou víru v Boha a budou vědět, proč v něj věří."

Ježíšův tábor
Ježíšův tábor | Foto: Aktuálně.cz

Nová generace křesťanů je podle režisérek filmu Heidi Ewingové a Rachel Gradyové už od raného dětství ovlivňována rodiči, učiteli, církví i dalšími autoritami k radikálně fundamentalistické víře, jež ovlivňuje všechno jejich konání.

Režisérky s dokumentem vyhrály na newyorském festivalu Tribeca i na dokumentárním festivalu AFI  SilverDocs. Právě na Tribece ho viděl známý americký dokumentarista Michael Moore. A líbil se mu tak, že ho vzal do programu své filmové přehlídky v michiganském Traverse City.

Ježíšův tábor
Ježíšův tábor | Foto: Aktuálně.cz

Producenti dali festivalu svolení film promítat před několika týdny. Pak ale do projektu vstoupila společnost Magnolia, která minulý týden získala distribuční práva ke snímku pro Severní Ameriku, a zaslala do Traverse City oficiální žádost o stažení filmu.

Obávala se, že jakékoli spojení s kontroverzním režisérem Fahrenheitu 9/11 by mohlo ohrozit přijetí filmu v konzervativních kruzích. "Když to podporuje Moore, desítky dalších to automaticky odmítají," vysvětlil ředitel Magnolia Films Eamonn Bowles.

Festival nicméně příkaz odstranit dokument Ježíšův tábor ignoroval a snímek tu bude k vidění hned dvakrát. Magnolia ho uvede do kin v půlce září.

 

Právě se děje

Další zprávy