Jaké to je být minoritou v minoritě

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 3. 2006 11:30
Praha - Pouze týden se bude v pražském kině Světozor promítat celovečerní dokument B-h je mi strachem (Trembling before G-d).
Foto: www.tremblingbeforeg-d.com

Americký film je postaven na otevřených výpovědích chasidských a ortodoxních židů, kteří jsou gayové či lesby a řeší stejné ústřední dilema: jak najít soulad mezi silnou láskou k judaismu a Bohu a biblickým zákazem homosexuality. Hudbu k němu složil proslulý newyorský avantgardista John Zorn.

V kontroverzním dokumentu vystupuje například první rabi na světě, který otevřeně přiznal svou homosexualitu, a další, někdy bezejmenní hrdinové, které po jejich přiznání jejich rodiny a přátelé zavrhli - nebo se právě proto coming-outu obávají.

Silné, přitom uměřené svědectví o problematice víry, sexuality i o náboženském fundamentalismu mělo světovou premiéru na festivalu v Sundance v roce 2001; na několika přehlídkách už snímek získal řadu ocenění.

Česká premiéra se koná ve středu 22. března ve 20 hodin v pražském kině Světozor, součástí projekce bude i diskuze s režisérem Sandim Simchou DuBowskim a také s jedním z hrdinů filmu - zmíněným rabim Stevem Greenbergem. Film se zde pak bude promítat až do 29. března.

 

Právě se děje

Další zprávy