Indyho syn se naučí, že chamtivost je dobrá

kf, jps
5. 6. 2009 13:50
Padouch z Wall Streetu ukáže, jak začala krize

Los Angeles - Jedna z filmových ikon osmdesátých let, drama Wall Street, se vrátí do kin. V roli kapitalisty Gordona Gekka se opět objeví mefistofelský Michael Douglas, pro roli jím sváděného novice si režisér Oliver Stone podle aktuálních zpráv vybral vycházející hvězdu, třiadvacetiletého Shiu LaBeoufa.

Herec se zdá na tuto roli jako stvořený. Nejenže se v jeho výrazu a rejstříku mísí obyčejný kluk, James Dean i fracek typu Charlieho Sheena, který hrál mladého makléře v prvním filmu.

Také LaBeoufova kariéra naplňuje mýtus o mladém člověku, který se vypracoval ze dna na úplný vrchol. Proslavil se snímky Transformers, čtvrtým dílem Indiana Jonese či thrillerem Oko dravce.

Foto: Aktuálně.cz

Natáčení druhého Wall Streetu s názvem Peníze nikdy nespí prý herec vnímá jako "školní kurz" - protože o tom, co se děje ve finančním světě, nemá tušení.

O to věrohodněji může sehrát nová školení podobná těm, která v jedničce v jednom ze svých mnoha výstupů dával uhrančivý a luxusně oblečený Gekko: „Tohle je volný trh, copak jste si mysleli, že žijeme v demokracii? Chamtivost je dobrá. Já nic nevytvářím, jen vlastním."

Douglas ho vykreslil tak, že mu vynesl nejen Oscara, ale také ho zasadil do popkultury coby mnohokrát citovaný předobraz chamtivého yuppíka, který symbolizuje korporátní svět přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Peníze nikdy nespí 

Z věty „greed is good" se pak stala oblíbená mantra kritiků kapitalismu i mnohých jeho představitelů. Známý levicový filmový aktivista Oliver Stone (Četa, JFK) se snímkem s příznačným názvem Wall Street postavil k fenoménu yuppies, kultuře zisku a kapitalistické morálce.

Foto: Aktuálně.cz

Dnes už klasický film vypráví příběh ambiciózního mladíka, který díky nabuzené dravosti získá důvěru jednoho z nejcyničtějších obchodníků své doby. Snímek končí mírně idealistickým způsobem, kdy novic pochopí, že peníze nejsou v životě jedinou hodnotou.

Po dvaadvaceti letech se Douglas i Stone vrací na místo činu a budou vyprávět o současné úvěrové krizi a recesi. Natáčení začne v srpnu, scénář píše Adam Loeb, jenž si předtím získal ostruhy na snímku Oko bere.

Pokračování Wall Street bylo plánováno již dlouho. V roce 2007 to dokonce vypadalo, že se bude muset obejít bez Stonea na režijní stoličce. Tehdy se Edward R. Pressman, producent prvního dílu, nechal slyšet, že už podepsal smlouvu na výrobu pokračování s pracovním názvem Peníze nikdy nespí.

Slavný výrok pochází z jednoho z nejznámějších monologů, ve kterém Douglas v roli bezcitného byznysmena argumentuje na obranu bezmezné chamtivosti.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Světová ekonomická situace ovšem loni nabrala úplně jiný spád, a tudíž byl zavržen původní chystaný scénář Stephena Schiffova. Děj měl zastihnout Gekka v době, kdy má za sebou vězení, do kterého ho dostane právě jeho mladý chráněnec.

Po odpykání trestu se měl Gekko pustit do globálního byznysu a do machinací s termínovanými vklady. „Nemyslím si, že by se Gordon příliš změnil," říkal před rokem Michael Douglas. „Jen měl spoustu času přemýšlet, co dál," dodal zlověstně. Nová zápletka nebyla ještě upřesněna, jen popsána jako "vytržena z palcových titulků dnešních novin". 

Wall Street, plakát k filmu z roku 1987
Wall Street, plakát k filmu z roku 1987 | Foto: Aktuálně.cz

Kariéra Michaela Douglase coby herce postupně uvadá a návrat k jedné z jeho nejslavnějších rolí by mu mohl pomoci opět si zvýšit kredit. Možná se pak na základě předpokládatelného úspěchu vrátí k úmyslu ztvárnit v životopisném filmu výstředního baviče jménem Liberace.

Sebereflexivní dílo 

Stone si Wall Streetem 2 potvrdí dlouhodobou pověst levicového aktivisty, který na své kritice kapitalismu dovede vydělávat Hollywoodu hodně peněz - i když v poslední době párkrát narazil.

Jeho zvláštní, téměř oslavné dokumenty o Fidelu Castrovi nenašly v USA distributora.  Problémy s uvedením a nevalný divácký ohlas měla životopisná komedie W o Georgi Bushovi.

Foto: Reuters

Naopak svou pověst si vylepšil i u konzervativního publika pietním zobrazením událostí 11. září 2001 ve snímku World Trace Center, který se soustředil na příběh hasišů zasypaných pod troskami zřícených Dvojčat. Filmu kritici vyčítají kýčovitost, ale měl komerční úspěch.

Nový Wall Street nyní může téměř bez rozdílů politického vyznání přijmout většina Američanů, kteří přišli kvůli nezodpovědnému chování vysokých finančníků o většinu svých životních úspor. V obamovské Americe může Wall Street 2 sehrát úlohu sebereflexivního díla.

 

Právě se děje

Další zprávy