Hudba: Všechno je relativní

tur
14. 4. 2008 15:32
Novinky pro týden od 14. do 20. dubna
Foto: Aktuálně.cz

Mariah Carey – E=MC2
Co k tomu dodat? Propojení Einsteinova vzorečku s „emancipací“ zpěvačky, jejíž singl Touch My Body byl její osmnáctou skladbou číslo jedna v hitparádě Billboard Hot 100. Je tak druhá hned za Beatles, kteří měli těch jedniček dvacet. Další rekord padl, když si Touch My Body za první týden po vydání legálně stáhlo z internetu přes 286 tisíc lidí. Carey tak za sebou nechala Rihannu s 277 tisíci downloady jejího hitu Umbrella. Mariah Carey vědomě navazuje na desku Emancipation of Mimi z roku 2005. Pochopitelně, vždyť to bylo s 5,2 miliony kusů nejprodávanější album roku. Takže další pokus jít na to s jistotou. Mariah třeba vysamplovala motiv od Michaela Jacksona nebo si mezi hostující producenty pozvala rappera Will.i.am. z Black Eyed Peas a nakonec se v klipu prezentuje jako sexuální fantazie IT techniků. Ta rovnice asi bude nakonec o něco jednodušší než Einsteinova.
MySpace najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

The Kooks – Konk
Druhé album kapely dvacetiletých cucáků, již kromě úspěchů sklízí i opovržlivé odsudky z kopírování kde koho. Debutu Inside In/ Inside Out, který provázely singly Naïve a Ooh La, se prodalo celosvětově přes 1,5 milionu kopií. Nyní tu je druhé album čtveřice, jež se pojmenovala podle skladby Davida Bowieho; a ta deska je zase nazvaná podle studia, kde se nahrávala (jako to udělali Beatles). Kooks v minulosti čelili mediální přestřelce s Razorlight kvůli tomu, kdo napodobuje koho. Šlo by pokračovat, což ale nic nemění na tom, že novinka The Kooks prezentuje standardní porci pro rádia přátelského a milého indie rocku. 
MySpace kapely najdete ZDE     

Foto: Aktuálně.cz

Blood Red Shoes – Box Of Secrets
„Nechápu proč Britové poslouchají Kate Nash nebo Amy Winehouse, když mají takové kapely jako Blood Red Shoes,“ zaznělo na jakémsi americkém hudební fóru. Názor, který je nasnadě, protože jestli dvojice Steven Ansell a Laura-Mary Carter zvukově z něčeho těží nejvíc, tak to jsou americká „torza“ kapel typu Yeah Yeah Yeahs. Fungují v složení kytara plus bicí a vokály se střídají. Od roku 2005, kdy se dali dohromady, stačili odehrát více než 300 koncertů a vydat osm singlů. To jim zajistilo slušnou reputaci a z Box Of Secrets se stal jeden z nejočekávanějších britských debutů.
MySpace kapely najdete ZDE  

Foto: Aktuálně.cz

The Long Blondes – Couples  
„Neposloucháme Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrixe, The Doors nebo Boba Dylana. Každý jsem si jen vybrali nástroj a naučili se na něj hrát,“ zní nejslavnější výrok sheffieldské kapely, jejíž feministicky zabarvené texty píše kytarista Dorian Cox a zpěvačka Kate Jackson figuruje ve stylových anketách o nejlépe oblékanou britskou hvězdu. Po předloňském debutu Someone To Drive You Home se The Long Blondes rozhodli inovovat zvuk. Jestli na předešlém albu obstarávaly taneční rytmus klišé popu konce 60. let, pak nyní se kapela rozhodla stylově rozeběhnout a proskočit zrcadlem. Pro nová klišé – elektronická - angažovali producenta Erola Alkana, který mj. remixoval skladby Kylie Minogue, Franz Ferdinand, Bloc Party nebo Klaxons.
MySpace kapely najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

100°C - Brant Rock
Někdejší vítězové Coca Cola Popstar novinkové album u firmy Indies Records. To pro ně znamená především prostor pro nové pole experimentů. Odklon od čistého dubu a nakročení směrem k elektronice. Desku produkoval Ecson Waldes, vítěz Anděla v kategorii Dance a Hiphop z roku 2004. V omezené dvojdiskové verzi Brant Rock se objeví i remixy staršich skladeb, např. od slovenských interpretů Veneer a Nierika. 
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy