Hudba: Sdílení na úzkém schodišti

tur
12. 5. 2008 15:31
Novinky pro týden od 13. do 19. května
Foto: Aktuálně.cz

Isobel Campbell & Mark Lanegan - Sunday at Devil Dirt
Z někdejšího zpěváka seattleských Screaming Trees se postupem času stala vytoužená třešinka na dortu pro hudebníky nejširšího spektra. Je to host, kterému „Nezouvejte se, prosím" říkají rockoví Queens of The Stone Age i elektronika Soulsavers. Vítaný je - i přes svůj whiskou nasáklý hlas - v Twilight Singers nebo doslova bratrském projektu Gutter Twins. Album Sunday at Devil Dirt je už druhým pokračováním jeho pletek se zpěvačkou skotských Belle & Sebastian. Deska stojí víc na Laneganovi, jenž si osvojuje Cohenovu pózu a z Isobel Campbell činí jakousi múzu v pozadí. V žánru duetů postavených na modelu „kráska a zvíře" samozřejmě představuje metu Lee Hazlewood a Nancy Sinatra, ale Sunday at Devil Dirt zachycuje dvojice mentora a poučované už někdy nad ránem, propilé k smutku, v němž už dávno není jasné, kdo by měl dávat rady komu.
MySpace Isobel Campbell najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

Death Cab for Cutie - Narrow Stairs
Šedé eminence americké indie rockové scény se po třech letech odhodlali k novému albu. Následovník platinového Plans pokračuje v senzitivním popu pro až zenově trpělivé posluchače. Což se ukáže být jako vhodná vlastnost hned u pilotního singlu I Will Possess Your Heart, kde se nasládlý vokál Bena Gibbarda vynoří skoro až v páté minutě. Kapela sama však tvrdí, že se hodně inspirovala i metalem a synth-punkovými kapelami jako Brainiac, tudíž se dá očekávat jak tvrdší zvuk, tak dlouhé jamovací pasáže a instrumentální vyhrávky. Death Cab for Cutie podle Gibbarda poprvé za svou jedenáctiletou existenci necítili potřebu komukoli cokoli dokazovat. Jen sami sobě, že se ještě dokáží hudbou bavit.  
MySpace kapely najdete ZDE  

Foto: Aktuálně.cz

Landmine Spring - Can We Share?
Čtvrté album kytarové jistoty, jež na české scéně funguje od roku 1995, si stále drží svůj charakteristický, od počátku definovaný ostrý styl. Od něho se Landmine Spring neodchýlili ani po nejrůznějších personálních škatulatech, jakými byl třeba odchod zakládajícího kytaristy Jiřího Kouby do sestavy Sunshine. Ostatně na novém albu hostuje, tudíž vše v dobrém. Can We Share je jízda, která se odehrává jakoby ve smyku; a i když jsou původem ze Strakonic, nečekejte nic jako čezetu. V době downloadů stojí Can We Share - jež si můžete objednat přímo od kapely - neuvěřitelných 150 korun. Navíc symbolických 10 korun z každého jde na organizaci Svoboda zvířat.
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy