Hudba: Duchařská seance Nicka Cavea a Nine Inch Nails

tur
4. 3. 2008 8:00
Novinky pro týden od 3. do 9. března

Nick Cave: Dig, Lazarus, Dig!!!
Se záhrobní poetikou i sarkastickým humorem operuje na čtrnácté řadové desce pravidelný čtenář Bible a vyznavač na míru šitých obleků. Nick Cave poučený odbočkovou zkušeností se syrovou formací Grinderman naostřil v novém pojednání Lazarova příběhu ironii podobně, jako si hrdinové románu Na západní frontě klid brousili lopatky na kopání zákopů. Dá se s ní prokopat z hrobu i setnout hlavu nepříteli. Jinak Cave zůstává stejný méně rozněžnělý než v devadesátých letech, přesto o poznání umírněnější než v začátcích. 
MySpace najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

Nine Inch Nails: Ghosts I IV
Trenta Reznora zřejmě kdosi přesvědčil, že je reinkarnací Beethovena. Zcela nová kolekce šestatřiceti plně instrumentálních skladeb je nyní k dispozici online. Po vzoru Radiohead i Reznorova chráněnce rappera Saula Williamse, kteří obcházejí klasické distribuční kanály. ZDE získáte přístup hned k několika variantám čtyřech EP od devíti skladbové ochutnávky zdarma po tří set dolarovou ultra deluxe edici limitovanou 2 500 kusy, jež všechny očísloval a podepsal sám autor. Otázka je, zda křeč v ruce neovlivnila jeho instrumentální schopnosti.
MySpace najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

Atlas Sound: Let The Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel
Vyzáblý Bradford Cox postižený Marfanovým syndromem nejenže přerostl 195 centimetrů, ale i svou - na indie scéně ceněnou - formaci Deerhunter. Jeho sólový dlouhohrající debut pod jménem Atlas Sound zachycuje tu stránku jeho persony, která nesnese kompromisy dynamického kolektivu, jakým je kapela. Útržkovité skladby vznikaly coby deník z cest. Při přesunech dodávkou z koncertu na koncert, po večerech na hotelech, během čekání, až přijde čas vyjít na pódium. Atlas Sound je hudba pro ty, jímž se blog stal vášnivou zpovědí i kontinuálním způsobem přemýšlení a vyrovnáváním se se světem.  
MySpace najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tip: Black Dice, 4. března, klub 007, Praha
Jedno z nejinspirativnějších jmen současné newyorské experimentální scény přijíždí koncertovat do Prahy. Čtvrté a zatím poslední album tria Black Dice vydal pod jménem Load Blown label Paw Tracks patřící jejich přátelům Animal Collective. Odtud už svítá spojitost i stylová návaznost. Black Dice jistou rukou karbaníka vytahují trumfy z žánrových rukávů od noise a HC k indie  rocku, elektronice, break beatu, industriálu, world music i hip-hopu. Vytvářejí vlastní kolážovitý jazyk, který mluví srozumitelně k rozmanitému publiku od fanoušků Residents, až po ty, kdo nedají dopustit na alternativní chameleóny Liars.
MySpace najdete ZDE


Další novinky:
Konec února za sebe do fronty naštosoval desky zpěvaček, které se různou měrou přesvědčivosti hlásí k různým podobám soulu a r'n'b. Týmem schopných producentů se na novince Discipline obklopila Janet Jackson. Kdysi jedna z nejprodávanějších zpěvaček čeká na výraznější komerční úspěch už pěkně dlouho a bude potřebovat asi hodně drilu a sebekázně, aby překonala svůj poslední hit, ňadro vypadlé z výstřihu během přímého přenosu.

Erykah Badu se letos pustila do dvoualbového konceptu New Amerykah: jeho první, apokalypticky nazvaná epizoda 4th World War je právě na trhu.

Helena Zeťová naopak na novém album Crossing Bridges zamířila od soulového nádechu k rockové tancovačce a to ještě předtím než se v budoucnu vrhne na řecký pop. Zřejmě tedy jde o most mezi knedlíky a souvlaki.   

 

Právě se děje

Další zprávy