Hollywood ztvární další teroristický čin

BBC, Hej
11. 4. 2007 10:30
Po 11. září vstoupí na plátna tragédie u Lockerbie

Londýn - Hollywood už zachytil teroristické útoky z 11. září, teď se vydá hlouběji do minulosti. Chystá film o leteckém neštěstí u skotského Lockerbie.

Záměr  natočit snímek o katastrofě právě oznámila novozélandská režisérka Niki Caro, autorka filmů Pán velryb či Její případ s Charlize Theronovou.

Niki Caro už pracuje na scénáři. Podle magazínu Hollywood Reporter přitom vychází z pamětí Kena Dornsteina nazvaných Chlapec, který spadl z mraků (The Boy Who Fell Out of the Sky). Kniha vyšla loni, autor je bratrem jedné z obětí.

Podle režisérky se film odehrává v současnosti, do minulosti bude vstupovat pomocí flashbacků. "Poukazuje na citové důsledky terorismu spíš než na ty politické," dodává.

Vztah pozůstalých k chystané hollywoodské produkci je ovšem tradičně nedůvěřivý. Doktor Jim Swire, který při tragédii ztratil dceru Floru, upozorňuje, že tu vždycky byly značné rozdíly mezi mediálním obrazem oné události a tím, co cítili postižení.

....a World Trade Centre příchází další snímek o útoku teroristů
....a World Trade Centre příchází další snímek o útoku teroristů | Foto: Bontonfilm

"Lidé, kteří o takových věcech natáčejí filmy, na ně často pohlížejí jinak," říká  Swire. "Ale cokoli, co na tu tragédii dokáže vrhnout trochu víc světla, určitě vítáme."

Na palubě letu 103 společnosti Pan Am zahynuli v prosinci 1988 všichni cestující i posádka. Obětí bylo celkem 270 včetně 11 obyvatel města, na jehož okraji letadlo ztroskotalo. K explozi na palubě a následnému zřícení tehdy přispělo i použití československé trhaviny Semtex.

Z odpovědnosti za katastrofu byl v roce 2001 obviněn důstojník Libyjské tajné služby Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi.

 

Právě se děje

Další zprávy