Grafika: Kdo má naději na Oscara? Pusťte si ukázky

Kultura Kultura, Red Kul
1. 2. 2009 17:25
Milionář, Streepová a Penn dostali doporučení na Oscary

Los Angeles - Aktuální oscarové nominace už stačily vzbudit mnoho nesouhlasných reakcí. Nejvíc se mluví o tom, že producent Harvey Weinstein protlačil svou agresivní kampaní mezi pětku hlavních filmů drama Předčítač (The Reader), a v podstatě tak zapříčinil vypadnutí Temného rytíře.

Drama s tematikou druhé světové války opět (již v nominačním kole) zvítězilo nad comicsem a animovaným filmem. Pomalu se z toho stává téma pro různé vtipy.

Právě na absenci Temného rytíře a VALL-Iho si komentátoři stěžují nejčastěji. Filmy úspěšné u diváků i kritiků nakonec na Oscarech pohoří v hlavních "uměleckých" kategoriích, protože jsou snobsky považované jen za "žánrové zábavné filmy".

Jak poznamenala kritička prestižního magazínu Salon.com Stephanie Zachareková: "Kolektivní mozky mají již ze své podstaty málo představivosti. Od nás se pak předpokládá, že výběry oscarové akademie jsou ´zajímavé´, i když nejsou."

Foto: Reuters

Ona akademie už má každopádně jasno, aspoň podle cen od sdružení filmových a televizních herců a od sdružení producentů, které se rozdávaly o víkendu.

Ani u těchto výsledků totiž nemůže chybět vějička o tom, že jde o dobré indikátory Oscarů. Nicméně členové obou cechů jsou často i akademiky, kteří o zlatých soškách hlasují. Jejich držitelé budou letos známi 22. února. Kdo by je tedy měl dostat?

Meryl Streepová získala v neděli od Sdružení filmových a televizních herců cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli jeptišky ve filmu Pochyby (Doubt), za kterou je navržena i na Oscara. Klasický "herecký snímek" má ostatně hned pět nominací pro své aktéry.

Herci z Milionáře: zleva Dev Patel, Irrfan Khan, Freida Pinto and Anil Kapoor
Herci z Milionáře: zleva Dev Patel, Irrfan Khan, Freida Pinto and Anil Kapoor | Foto: Reuters

Nejlepším hercem v hlavní roli byl na nedělním slavnostním večeru plném hvězd vyhlášen Sean Penn za ztvárnění Harveyho Milka, prvního homosexuálního starosty v USA a gay aktivisty.

Ocenění pro nejlepší herečku ve vedlejší roli si odnesla Kate Winsletová za výkon ve filmu Předčítač. Za stejnou roli už Winsletová získala Zlatý glóbus a byla za ni nominována na Oscara.

Tentokrát však v kategorii hlavní role - což znamená, že o zlatou sošku svede souboj právě se Streepovou, která má už patnáctou nominaci, což je absolutní rekord cen Americké filmové akademie.

Jako nejlepší herec ve vedlejší roli byl očekávatelně oceněn loni zesnulý Heath Ledger za ztvárnění padoucha Jokera v batmanovském filmu Temný rytíř. Stejně jako Winsletové už mu role vynesla Glóbus i nominaci na Oscara.

Foto: Reuters

Ledger se stal teprve druhým hercem, který získal cenu hereckého cechu posmrtně; před ním se to podařilo Peteru Finchovi v roce 1976 za film Síť. Totéž by platilo, pokud zesnulý Australan získá za měsíc Oscara. A o tom pochybuje málokdo, Hollywood má symboly rád.

Symbolické je svým způsobem i to, že v kategorii "nejlepší herecké obsazení" zvítězil ceněný snímek Milionář z chatrče, ale jinak se neznámí indičtí herci neobjevili skoro v žádných výročních cenách.

Chybějí i v návrzích  na Oscary, i když jinak má nízkorozpočtový snímek britského režiséra Dannyho Boylea Milionář z chatrče deset nominací včetně režie a nejlepšího snímku.

Šance na tento titul teď posílilo ocenění od Sdružení hollywoodských producentů, které ho ho v sobotu zvolilo filmem roku. Jeho soupeři byli přitom skoro totožní jako na Oscarech: Milk, Temný rytíř, Podivuhodný případ Benjamina Buttona a Duel Frost/Nixon.

Foto: Reuters

Milionář z chatrče už získal čtyři Zlaté glóby (opět nejlepší film a nejlepší režie) a právě producenti mají o důvod víc, proč si ho pochvalovat. Film za 15 milionů dolarů už vydělal pětinásobek, a to měl původně zamířit hned na DVD.

Mezi dokumenty zabodoval ceněný snímek Man on Wire, v televizních kategoriích ocenili producenti historické drama John Adams za televizní miniseriál a sérii Mad Men z reklamní agentury za nejlepší dramatický seriál.

Před rokem získal cenu producentů film Tahle země není pro starý Ethana a Joela Coenových, který pak slavil úspěch na Oscarech.

 

Právě se děje

Další zprávy