Freddy je děsivý, ale Chlupatá odplata ještě děsivější

Kamil Fila Kamil Fila
3. 5. 2010 13:00
Noční můra z Elm Street vydělává, ale bude zapomenuta

Los Angeles - Uplynulý víkend v amerických kinech byl velmi nevzrušivý. Premiéru měly pouze dvě slabé novinky, z nichž jedna (horor Noční můra z Elm Street) si vedla komerčně dobře a druhá (komedie Furry Vengeance) bídně. Jinak se stále chodilo na hity z minulých týdnů.

3D animák Jak vycvičit draka se blíží ke 200milionové hranici na domácích tržbách a Souboj titánů překročil hranici 150 milionů. U obou filmů se už počítá s pokračováním: Souboj titánů je plánován jako trilogie a Jak vycvičit draka vychází z knižní série, která má osm dílů, čili počet pokračování může být dost velký (nicméně ani první film se předlohy nedrží věrně a mixuje dohromady motivy z více knížek).

Foto: DreamWorks

Remake Noční můry z Elm Street měl každopádně ulehčenou pozici a zcela podle očekávání vyhrál žebříček návštěvnosti. Jen v pátek utržil v kinech přes 15 milionů dolarů a za celý víkend 32,2 milionu. Při nákladech okolo 30 milionů to není špatné, dá se předpokládat, že mu budou stačit dva až tři týdny, aby utržil dvojnásobek svého rozpočtu a začal být výdělečný. Zabránit mu v tom však může velmi špatná pověst, která se okolo něj šíří.

Chlapcům se to líbí

Drtivá většina recenzí byla záporná a pamětníci původní série Nočních můr jsou s novou podobou značně nespokojení. Na druhou stranu se zdá, že negativní kampaň je trochu přehnaná - řada internetových diskutérů upozorňuje, že například známý server Rottentomatoes.com, který eviduje stovky recenzí z mnoha tištěných i elektronických médií, záměrně (?) nálepkuje mnoho textů a vytržených citátů z nich jako "negativní recenze", přestože to tak po přečtení celých článků nemusí vyznívat.

Foto: New Line Cinema

Podle rychlých statistik Mezinárodní filmové databáze (IMDb.com) se film nejvíc líbí chlapcům pod 18 let, naopak stejně starým dívkám příliš ne. S věkem už hodnocení výrazně klesá: lidé, kteří byli v době, kdy běžely původní filmy, cílové publikum, hodnotí film průměrnou známkou 5,5 bodu z deseti možných. Překvapivým zjištěním je také to, že nová Noční můra se Američanům líbí méně než Neameričanům.

Co tedy vadí nejvíc? Hned to první - prý zbytečnost celého projektu. Například Tom Long z deníku Detroit News napsal, že jde o "nejméně potřebný film roku" a David Medsker ze stránky BUllz-Eye.com zase tvrdí, že si tento snímek "za takového půl roku nikdo nebude pamatovat a skončí na dně regálů s DVD".

Cynthia Fuchsová z časopisu PopMatters zase zmiňuje, že film se sice nemusí řídit racionální logikou, ale logikou snu, nicméně remake Noční můry snovou logiku používá hloupě.

Důsledně temný

Foto: New Line Cinema

Další výtky směřují proti hercům. Zatímco ti z původních filmů ještě připomínali obyčejné  teenagery, jaké je možné potkat v sousedství, v nové verzi všichni vypadají jako manekýni. V remaku chybí i klasický hudební motiv série a není tu žádné cameo - zjevení známé herecké tváře, které by vytvořilo jakousi nostalgickou spojnici.

Dokonce i nová maska monstrózního Freddyho Krugera nebudí nadšení: místo popáleného člověka připomíná spíš nějaké zvíře, nejvíce asi kočku. Upoutá nejvíc tím, že má oči daleko od sebe a téměř jí chybí nos - a příliš tedy ani nekopíruje tvář herce Jackieho Earlea Haleyho.

Podle některých recenzí, například od Petera Halla z vlivné stránky Hollywood.com, je ale Halley "skvělým nástupcem po původním Robertu Englundovi. Freddy Krueger není jen opětovně děsivý, ale strašitelnější, než kdy byl" - a to  právě proto, že jeho vzhled působí tak znepokojivě.

Foto: New Line Cinema
Čtěte také:
Jedna, dvě, Freddy jde, v remaku zas pro tebe

Recenzent Kevin A. Ranson ze specializované hororové stránky MovieCrypt.com zase tvrdí, že filmu prospělo, že se soustředí méně na postavy teenagerů a více na samo monstrum, respektive jeho vznik; právě tento motiv umožňuje nové Noční můře překonat své předchůdce. Internetový publicista Coley Smith si zase všímá, že originál si značně pohrával s určitou pokleslou poetikou, zatímco remake se snaží být důsledně temný.

Kdy a zda se v Česku přesvědčíme, jaká je Noční můra z Elm Street ve verzi 2010 v kinech, zatím není rozhodnuto. Žádný distributor oficiálně premiéru nehlásí.

Co je ekologická rovnováha

Zatímco Freddy s novým make-upem byl přijat kontroverzně, rodinná komedie s Brendanem Frazerem a zvířaty nazvaná Furry Vengeance byla jednoznačně odmítnuta všemi médii. Respektive, jedna jediná recenze ze zhruba padesátky publikovaných, jež má vyznívat kladně, obsahuje toto zásadní hodnocení: "Námět je identický s animákem Za plotem, ale postrádá originalitu a důvtip."

Foto: Summit Entertainment

Film utržil za první víkend 6,5 milionu dolarů a jde o jednoznačný propadák. V dosavadním hodnocení na Mezinárodní filmové databázi mu přes 60 procent hlasujících udělilo jen jeden bod z deseti možných a je pravděpodobné, že se tak brzy (jen co hlasů přibude) může dostat mezi stovku nejhůře hodnocených filmů všech dob. Názory se příliš neliší v hodnocení od různých věkových skupin; nicméně ženy obvykle udělují vyšší známku, protože se možná snadněji rozněžní nad zvířátky.

Recenzenti si jen kladou otázky, jak je možné, že má Brendan Frazer tak špatnou ruku na scénáře, a jak mohl režisér Roger Kumble, jenž začínal s modernizovanou teenagerskou verzí Velmi nebezpečných známostí, klesnout k něčemu takovému.

Iron Man už se blíží

Jak napsal Scott Tobias v časopise AV Club: "Furry Vengeance je v jádru o tom, že Brendan Frazer je bitý hrozivě antropomorfizovanými zvířaty. Podstupujte jen na vlastní riziko."

Lisa Swartzbaumová z Entertainment Weekle přitakává: "Nejsem přesvědčená, že opakované útoky na rozkrok, včelí žihadla do očí, mývalí močení do úst a posprejování skunkem od hlavy k patě někoho naučí, co je ekologická rovnováha."

Foto: Summit Entertainment

Peter Canavese ze stránky Groucho Reviews si povšiml právě podivného ekologického poselství filmu a toho, že "nám ho přinesla společnost Participant Media, výrobci dokumentů Jídlo, s. r. o. či Oscarem oceněného snímku The Cove o vybíjení velryb. Příště, chlapci, neznejisťujte multiplexy a zachraňte děti."

Ráznou tečku pak provedla Nell Minowová ze stránky Beliefnet: "Normálně se snažím najít vždy něco dobrého, co bych mohla říct o každém filmu, který recenzuji. Drazí čtenáři, tentokrát nemám slov."

Furry Vengenance se bohužel nevyhne ani českým kinům. Pod názvem Chlupatá odplata bude mít premiéru 3. června. Na Aktuálně.cz jej nicméně nebudeme recenzovat, podobně jako jsme nerecenzovali například snímek Hotel pro psy.

Jestliže uplynulý víkend byl líný, už v pátek čeká americká kina ostrý start do letní sezony blockbusterů. Na domácí půdu vstoupí Iron Man 2 s Robertem Downeym Jr. v hlavní roli.

Ve světě už se komiksový snímek představil minulý týden - studio Paramount chtělo získat týden navíc, než mimo Ameriku sebere Iron Manovi diváky blížící se fotbalový šampionát. A přestože recenze nejsou tak jednoznačné jako u jedničky, zahraniční předpremiéra filmu vyšla.

Foto: Aktuálně.cz, foto Marvel

Minulý týden se stal stal nejúspěšnějším nově uvedeným snímkem ve světových kinech: v 53 zemích, kde byl nasazen do distribuce, za pět dní vydělal 100,2 milionu dolarů. To znamená lepší nástup než u prvního dílu v roce 2008.

V Americe první filmový Iron Man vydělal během prvního víkendu 98,6 milionu dolarů, což ho řadí na patnáctý nejúspěšnější start všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy