Filmy: Fantasy pro děti a dramata pro dospělé

Kamil Fila Kamil Fila
18. 3. 2008 12:30
Nové snímky v českých kinech od 20. března

Foto: Archiv

Kronika rodu Spiderwicků
Fantasy pro trochu odrostlejší děti. V mezičase, kdy se čeká na další díl Harryho Pottera i Letopisů Narnie a do zapomnění propadl Most do země Terabithia, přichází menší a skromnější film o třech sourozencích, kteří se s matkou přestěhují do osamoceného domu svých předků.  Tady objeví skřítky, šotky i skřety a odhalí, že osud světa závisí na ochránění knihy ukrývající tajemství všech kouzelných bytostí. Kdyby se dostala do rukou čaroději Mulgarathovi, většina mírumilovných magických tvorů by byla vyhlazena. Film kombinuje dvě roviny realisticky vylíčenou současnost a alternativní dimenzi čarovného lesa. Nadpřirozené bytosti jsou většinou neviditelné a příběh důmyslně pracuje se způsoby, jak je možné je spatřit. V hlavní dvojroli se představuje sympatický Freddie Highmore (známý z Karlíka a továrny na čokoládu a Dobrého ročníku), kterého trikaři digitálně naklonovali na dva vzhledově a povahově odlišné bratry. Režisérem snímku je Mark Walter, který natočil úspěšné komedie Mezi námi děvčaty a Protivný sprostý holky. Po delší době rodinný film, na který má smysl jít spolu s dětmi.
Distributor: Bontofilm, 30 kopií

Foto: Negativ/Martin Špelda

Venkovský učitel
Režisér Bohdan Sláma má za sebou sérii pozoruhodných filmů, v nichž se stále vybrušuje svůj styl na podobná témata. Divoké včely působily ještě velmi rozháraně, Štěstí bylo přijato s velkým ohlasem doma a hlavně v zahraničí. Venkovský učitel je opět na první pohled velmi prostý film, z prostého kraje o prostých lidech. Dojmu jednoduchosti je ovšem dosaženo pomocí pečlivé výpravy, sofistikovaných filmařských technik a náročného zkoušení a opakování záběrů. Výsledkem je přirozené, pomalu plynoucí vyprávění o mladém muži, který z města utíká sám před sebou na vesnici, kde hodlá najít vnitřní klid. Zaplete se však do zvláštního milostného trojúhelníku neopětovaných citů, z nějž vede cesta jen přes další formu pokání. Tlumené a zkázněné herecké výkony, nezvykle dlouhé záběry, uvnitř nichž se několikrát mění nálada a významové odstíny, i jasně čitelné autorské poselství činí z Venkovského učitele letošní událost nejen v rámci české kinematografie, byť bychom z celkovým vyzněním příběhu nemuseli souhlasit. V hlavních rolích Pavel Liška, Zuzana Bydžovská a neherec Ladislav Šedivý, ve vedlejších úlohách Marek Daniel, Tereza Voříšková, Miroslav Krobot a Zuzana Krónerová.
Distributor: Bontofilm, 29 kopií

Foto: Aktuálně.cz

Reportér v ringu
Příběh založený částečně na skutečné události podle textu nositele Pulitzerovy ceny. Ve filmu, který se od skutečnosti v mnohém odchyluje, jde o to, že sportovní redaktor věří, že objevil na ulici zapomenutého a podle všeho dávno mrtvého boxerského šampióna. Snaží se článkem vzkřísit jeho slávu, ale neověří si všechny zdroje a vyjde najevo, že bezdomovec se za slavného boxera jen vydával. Složité vztahy mezi novinářem a jeho otcem, a naopak mezi bezdomovcem a jeho synem však zapříčiní, že nikdo nechce, aby se veřejnost dozvěděla pravdivou verzi. V roli novináře se objevuje Josh Hartnett (Pearl Harbor, Černá Dahlia, 30 dní dlouhá noc) a v roli falešné boxerské legendy nesmírně vytížený Samuel L. Jackson (jen z poslední doby Jumper, Pokoj 1408, V řetězech). Dosud nejvýraznějším filmem režiséra Reportéra v ringu Roda Lurieho bylo vězeňské drama s Robertem Redfordem Poslední pevnost z roku 2001.
Distributor: Blue Sky Film, 6 kopií

Foto: Aktuálně.cz

Reservation Road
Psychologické drama, v němž se protnou životy dvou mužů tak osudově tragickým způsobem, že ani jeden z toho nemůže vyváznout nepoznamenán. Právník Dwight srazí autem malého chlapce a ujede z místa činu. Bojí se totiž nejenom trestu, ale i toho, že by se poté sám nemohl vídat se svým synem z rozvedeného manželství. Otec zabitého chlapce Ethan se rozhodne pomstít. Shodou okolností se ovšem Dwight stane právníkem Ethana a pravda zakrátko vyjde najevo. Snímek je dílem režiséra Terryho George, který před čtyřmi lety získal mezinárodní renomé dramatem Hotel Rwanda o odvaze hotelového zaměstnance, který ukryl před genocidou mnoho nevinných lidí. V Reservation Road mají hlavní role dva mladí talentovaní herci Joaquin Phoenix (Walk the Line, Noc patří nám) a Mark Ruffalo (Piková trojka, Zodiac). Dosavadní ohlasy ale napovídají, že tentokrát režisér vypjaté téma příliš nezvládl.
Distribuce: HCE, 4 kopie

Zapomenuté transporty
Zapomenuté transporty | Foto: 2media

Zapomenuté transporty do Běloruska
Už druhý z chystané čtveřice dokumentů režiséra Lukáše Přibyla, které mozaikovitě líčí vzpomínky židů deportovaných z Čech a Moravy do koncentračních táborů v Lotyšsku, Bělorusku, Estonsku a Polsku, jež jsou mnohem méně "známé" než Osvětim, Treblinka nebo  Dachau. Výpovědi přeživších svědků jsou konfrontovány a umocňují autentické, dosud nikde nezveřejněné fotografie a filmové fragmenty nalezené během let bádání v archivech, soukromých sbírkách, na půdách domků v polských vesnicích či v garážích rodin bývalých příslušníků SS. Pro výsledných šest hodin bylo pořízeno po téměř celé Evropě, ale i v Izraeli, USA, Austrálii a Venezuele více než 260 hodin záznamu. Každý ze čtyř filmů popisuje jeden cíl deportačních transportů a soustředí se na určitý způsob, jakým se lidé vyrovnávali s naprosto extrémními podmínkami. Právě premiérovaný díl o Lotyšsku tak konfrontuje osudy mužů v táboře Salaspils s životem v rižském ghettu, kde se lidé přes okolní hrůzu snažili uchovat si zdání "normálního" života.
Distributor: Falcon, počet kopií: pouze DVD promítané v kinech

 

Právě se děje

Další zprávy