Filmový hit 2007? Možná i Želvy Ninja

Jan Jarvis
18. 12. 2006 0:00
Los Angeles - Po Šmoulech a Transformerech se příští rok filmové podoby dočká další klasika osmdesátých a devadesátých let - Želvy Ninja. Uvnitř: TRAILER

Donatello, Leonardo, Raphael, Michelangelo, jejich krysí trenér Splinter i slavný bojový pokřik "Cowabunga!" se znovu vrátí na scénu. V březnu 2007 se koná americká premiéra čtvrtého celovečerního filmu s želvími bojovníky.

  • Trailer k novému filmu najdete ZDE

A vypadá to, že fenomén zmutovaných želvích bojovníků se konečně dočká slušnějšího zpracování. Slavná čtyřka želvích ninjů se během devadesátých let dočkala hned filmové trilogie; ta ale právem zapadla mezi ty nejobskurnější pokusy o filmovou komiksovou adaptaci.

První díly původního komiksu vyprávějící osudy čtveřice želv, které v newyorských kanálech zmutovaly v neporazitelné bojovníky, se objevily v roce 1984. Čtyřka želvích ninjů vznikla z popudu mladého kreslíře Kevina Eastmana a jeho kamaráda Petera Lairda.

Želvy Ninja ve své nejklasičtější podobě
Želvy Ninja ve své nejklasičtější podobě | Foto: Aktuálně.cz

Původním záměrem téhle dvojice bylo vytvořit co nejbláznivější parodii na tehdy doznívající vlnu zmutovaných pubertálních superhrdinů; konkrétně na The Marcel Comics: The New Mutants, nebo Daredevil, který popisoval souboje ninjovských klanů v newyorském podsvětí.

Co začalo jako vtip, brzy přerostlo v davovou mánii. O tři roky později už americké televize vysílaly zkušební pětidílnou sérii a její úspěch nenechal nikoho na pochybách, že se rodí nová klasika.

Druhá televizní série se rozjela v září roku 1989 a měla pětašedesát dílů. Rok na to projekt koupila televizní společnost CBS, která vyprodukovala další čtyři série. Poslední dvě série na CBS, které tento TV kanál vysílal od roku 1994 až do listopadu 1996, už byly výrazně stranou původního záměru.

Superfantastické prostředí, rudá nebesa, svět zlotřilých mutantů a obskurních kouzel vytlačil z pořadu reálie skutečného světa a uzamkl příběh želvých bojovníků do vlastního fantaskního snu. Zpět do kontaktu s reálným světem se mají želvy probudit až s novým celovečerním filmem.

Kdesi v útrobách černého svědomí poslední dekády dvacátého století tleje vůbec první nápad zfilmovat Ninja želvy s lidskými herci. První celovečerní film Teenage Mutant Ninja Turtles vlétl do kin v roce 1990. Režie se ujal Steve Barron, režisér některých videoklipů Michaela Jacksona, Madonny nebo Davida Bowieho.

K oživení želv přispěl vynález speciálního kostýmu, jehož pohyby vede herec, ale mimiku elektronika. Tento vynález si na účet připsal Jim Henson, vynálezce Muppetů. Muž, který později rozmluvil prasátko Babe i zvířátka v Dr. Doolittle a postaral se o neživé herce v Lucasově sérii Hvězdných Válek zde ukázal jen zlomek svého talentu.

První pokus o filmové Želvy Ninja z roku 1990
První pokus o filmové Želvy Ninja z roku 1990 | Foto: Aktuálně.cz

Ani on nezabránil tomu, že celovečerní hraní želví ninjové platí dodnes za zoufalý propadák. Pokud lze pominout špatné herecké výkony, dokonalé vyloučení úlohy dramaturga, obskurní výběr lokací, kostýmů a hudby, film trpí až televizně neohrabanou kamerou, špatným střihem a komicky nedokonalými efekty.

Jakoby se nic hrozného nestalo, hned rok poté šlo do kin volné pokračování aneb Teenager Mutant Ninja Turles II: The Secret of the Ooz. Původní tvůrci želv, pánové Eastman a Laird po žalostném neúspěchu prvního dílu odmítli propůjčit filmové licenci některé postavy, takže výsledek stále ještě natěšeným fanouškům nedával moc smysl. Už jen proto, že zloduši Rocksteady a Bebop se jmenovali Tokka a Rahtar. Opět fiasko, jak jinak.

Přesto natočili ještě jeden celovečerák a umístilo ho do historického Japonska. Tento film patří spolu s Power Rangers do pokladnice těch nejbláhovějších filmových plodů devadesátých let.

Ačkoliv hrané filmy netáhly, kult rostl dál. V první polovině devadesátých let lze jen těžko hledat prodejný předmět, na který by se marketingovým mágům nepodařilo propašovat logo seriálu nebo některou z jeho postaviček.

V Japonsku natočili vlastní manga série Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen; ani ty nejdivočejší představy o ninja želvách se na píď nepřiblíží animé zpracování boje želvího dobra proti astrálnímu oblaku zla a černé magie.

Želvy Ninja pro rok 2007
Želvy Ninja pro rok 2007 | Foto: Aktuálně.cz

Dokonce i animátoři Disney Studios natočili vlastní verzi seriálu a aby toho nebylo málo, želvy vyrazily na hudební turné. Velkolepá ninjí hudební produkce byla sehraná jako happening, při němž zloduch Shredder (Trhač) unese April a rapuje o tom, že nenávidí svět. Želváci během deseti živě zahraných songů (Donatello na klávesy, Leonardo na basu, Raphael na bicí a saxofon, Michelangelo na kytaru) neohroženou novinářku April osvobodí zpěvem.

Záznam celého koncertu najdete ZDE

S koncem tisíciletí se želvy odporoučely do popkulturní historie, aby tam jejich sláva kvasila a čekala, až přijde správný čas, kdy nebudou legrační, ale jen "retro". Stále sice v USA běží nové série poněkud moderněji malovaných želv, ale očekávaný celovečerní film si neklade menší ambice, než znovuoživit želví kult v nové podobě.

Práva k filmu koupilo studio Warner Bros. a rozhodlo se neponechat nic náhodě. Ke scénáři přizvali původní praotce želv, Lairda s Eastemanem. Díky tomu, že se píše jedenadvacáté století, ve filmu nebudou pobíhat živí herci v polystyrénových maskách, tvůrci na oficiálních stránkách filmu slibují, že díky nejmodernějším animačním technologiím vytvoří želvám moderní podobu hodnou jejich kultu.

Film vstupuje do amerických kin 30.března 2007, podle údajů české Unie filmových distributorů by se čeští fandové želvích hrdinů mohli dočkat 19. dubna téhož roku.

Zbývá si jen tipnout, který z animovaných kultů osmdesátých a devadesátých let přijde další na řadu? Sport Billy? Calimero? Chip a Dale? Nebo snad Čtyřlístek?

 

Právě se děje

Další zprávy