Filmové premiéry tohoto týdne

Irena Hejdová
29. 12. 2005 10:00
Praha V tomto týdnu má premiéru český dokumentární film Zdroj a romantická komedie Elizabethtown .
foto z filmu Zdroj
foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Lze najít dva filmy, které by byly odlišnější? Na jedné straně angažovaný český dokument, který místy hravou formou upozorňuje na ekologické a politické hrůzy odehrávající se v jedné postsovětské republice, na druhé straně nezávazná americká romantická komedie, která upozorňuje jen sama na sebe.

Zdroj

Zdroj je film, který přesahuje české hranice. Téma našel v těžbě ropy v Ázerbajdžánském Baku, kde jsou v zájmu těžby soustavně porušována lidská práva, zdraví obyvatel i zákony. 300 tisíc lidí žije v zóně zamořené radiací, zatímco jejich mocní na nich vydělávají. Antiglobalistický, antikorporační a antiautomobilový dokument je silným svědectvím ze země, kde vládne autoritativní režim, notně podporovaný velkými zeměmi a koncerny jen kvůli "černému zlatu". Po tomto filmu se vám možná nebude chtít tak často jezdit autem. Recenzi filmu najdete ZDE.

foto z filmu Elizabethtown
foto z filmu Elizabethtown | Foto: BontonFilm

Elizabethtown

Příběh designéra bot, který v jediném momentu přijde o své zaměstnání, svou přítelkyni i svého otce a musí začít znovu, režíroval Cameron Crowe (Singles, Na pokraji slávy, Jerry Maguire, Vanilkové nebe) a hlavní role v něm hrají Orlando Bloom a Kirsten Dunst. Elizabethtown v sobě kombinuje romantický příběh, rodinné drama a komediální humor. To vše s poditulem "Když chcete najít sami sebe, musíte pořádně hledat". Film se snaží působit nezávisle až "evropsky", zrazuje ho ale až příliš mnoho amerických klišé. Okázale zdůrazňuje temné tóny příběhu, které se snaží rychle vyvažovat humorem či romantikou, najdete v něm dlouhé záběry na staré fotografie a ubíhající silnici, to vše kořeněno příliš pomalým tempem. Je tu několik dobrých scén (telefonát na dálku mezi hlavními hrdiny, pohřební hostina zakončená požárem), ale celek působí spíše nudně a rozvlekle.

 

 

Právě se děje

Další zprávy