Filmové premiéry tohoto týdne

Irena Hejdová
10. 11. 2005 0:00
Co tento týden doporučit? Dětem animovaného Strašpytlíka , jejich dospělým rodičům Cronenbergovy Dějiny násilí , věčným dětem Kletbu bratří Grimmů , romantickým duším je určen film Moje léto lásky , ctitelům dokumentů Kamenolom Boží a příznivcům přírody francouzský film Masajové - bojovníci deště .

Kletba bratří Grimmů je velmi očekávaný film Terryho Gilliama. Jde o výpravnou pohádku o fiktivní cestě bratří Grimmů Napoleonem obsazeným Německem, na níž se setkávají s domnělými i skutečnými čarodějnicemi. Podstatná část filmu vznikala v Čechách, krom hvězd Matta Damona, Heatha Ledgera a Monicy Bellucci se v něm objeví i několik českých herců.

Film Dějiny násilí představuje asi nejzajímavější filmovou událost tohoto týdne. Jde o thriller významného amerického režiséra Davida Cronenberga (Moucha, Pavouk, ExistenZ). Téma násilí je tu rozehráno na několika rovinách nejen v příběhu hlavního hrdiny, spořádaného otce rodiny, ale i v epizodách vedlejších postav. Název Dějiny násilí odkazuje k roli násilí v našich životech a společnosti.

Z filmu Masajové - bojovníci s deštěm
Z filmu Masajové - bojovníci s deštěm | Foto: Aktuálně.cz

Masajové - bojovníci deště jsou dílem francouzského režiséra Pascala Plissona, který tímto filmem vzdává hold jednomu domorodému kmenu, Africe a divoké přírodě. Vypráví smyšlenou legendu ze života Masajů, do které obsadil pravé příslušníky tohoto kmene. Ti se musí utkat s mýtickým lvím králem Vitchouem a zachránit tak svůj kmen před ničivým suchem.

Moje léto lásky - britský romantický film o podivném přátelství dvou dívek, které přeroste ve vzájemnou posedlost. Dívky se přes výrazné sociální, povahové i fyzické rozdíly a navzdory společnosti stanou nerozlučnou dvojicí.

Z filmu Strašpytlík
Z filmu Strašpytlík | Foto: Aktuálně.cz

Strašpytlík je dětský animovaný film z produkce Disney studia. Oproti jiným filmům od Disneye z poslední doby ale nebyl vytvořen ve spolupráci se studiem Pixar. To se neprojevuje ani tak v rovině animační, jako spíše v té příběhové.V ní se mísí snaha pobavit dětské i dospělé diváky (dospělé tradičními odkazy na jiné filmy).

O dokumentárním filmu Kamenolom boží Břetislava Rychlíka jsme už na Aktuálně podrobně informovali. Zachycuje životy, sny a touhy lidí v pusté, měsíční krajině Severních Čech. Film zvítězil na Festivalu českých filmů Finále Plzeň v kategorii dokumentu a z festivalu Jeden svět si odvezl Visegrádskou cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy