DVD: Hvězdný prach na dějinách CIA

Jitka Gráfová
18. 4. 2008 17:48
Novinky v prodejnách v týdnu od 14. do 20. dubna
Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures

Kniha rekordů Šutky
Hrdiny filmu jsou obyvatelé malé romské osady na Balkáně, kteří se řídí krédem Není důležité zúčastnit se, ale zvítězit. A co by tedy nejlepší boxer na světě, největší milovník koní i největší zloděj hřbitova nebo největší sběratelé kazet od nejstaršího tureckého zpěváka  dělali jiného, než účastnili soutěží o cokoliv. Soutěží se i o to, kdo má nejlepšího kanárka, lepší svatbu, dokonce kdo je větší homosexuál.  Kritika snímek považuje za neskonale zábavný a živý dokument, který připomene Kusturicovy hrané filmy. Na Balkáně prý vedl v počtu pirátských kopií.
Režie: Aleksandar Manic
Žánr: Dokumentární


Hvězdný prach
Hvězdný prach | Foto: Bontonfilm

Hvězdný prach
Ačkoliv v Americe propadl, Evropa ho přijala jako film plný elegance, švihu a vtipu v kombinaci s výbornými výkony. Pohádkový příběh  vznikl v roce 1997 původně jako komiks. Když ho o rok později Neil Gaiman přepracoval do knižní podoby, okamžitě se stal bestsellerem. Hlavní postavou je Tristan, který se vypraví kvůli krasavici Victorii na cestu do zapovězeného světa, odkud jí hodlá přinést spadlou hvězdu. Pouť mu ale zkomplikují konkurenti: piráti, princ nebo ohavná čarodějnice v podání Michelle Pfeiffer. Verdikt: Hvězdný prach je mnohem lepší rodinná fantasy než bezzubý Eragon nebo naivní Narnie.
Režie: Matthew Vaughn.Hrají Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer
Bonusy: Jak se točil film, Vynechané scény, Nepovedené scény, Trailer
Žánr: Fantasy

Sejmi je všechny
Sejmi je všechny | Foto: Warner Bros

Sejmi je všechny
Snímek by mohl mít podtitul Klaďas s mrkví. Clivu Owenovi se do cesty přimotá prchající rodička, kterou pronásleduje partička zabijáků. Jenže dotyčná vzápětí po narození potomka zemře a jemu nezbývá nic než se pustit na dlouhou cestu za záchranou dítěte a rozmotáním problému, proč zabijáci touží i po jeho krku. Owen dokáže přestřelit pupeční šňůru, proskočit i s dítětem oknem a vyváznout bez zranění; do toho se láduje mrkví, která mu občas poslouží i v boji s nepřítelem.  Sen milovníka počítačových her a akční zábavu těžící z poetiky Johna Woo podle fanoušků bohužel poněkud sráží režie.
Režie: Michael Davis. Hrají: Clive Owen, Monica Bellucci, Paul Giamatti,
Bonusy: Komentář k filmu, Akční balet: Jak se točil film „Sejmi je všechny, Vynechané/Alternativní scény s volitelným komentářem a Filmová upoutávka
Žánr: Thriller


Foto: Aktuálně.cz

Prosincoví kluci
Partička čtyř kluků ze sirotčince dostane k narozeninám výlet k moři.  Jenže všechno se zamotá, když se na pobřeží seznámí s mladým párem, který uvažuje o tom, že by jednoho z nich adoptoval. Kdo bude mít tedy štěstí, najde novou rodinu, ale přijde o kamarády, protože místo v rodině je jen jedno a adepti čtyři. Získá ho Daniel Radcliffe, pro něhož to byla první role jiná než všemi dívkami milovaný Harry Potter? Filmoví fanoušci ho za ni vcelku pochválili a označují snímek za příjemný film s retro nostalgickou náladou.
Režie: Rod Hardy. Hrají: Daniel Radcliffe, Teresa Palmer, Jack Thompson
Žánr: Drama


Stylizace do Angletona je zřejmá
Stylizace do Angletona je zřejmá | Foto: Universal

Kauza CIA
Herec De Niro znvu zasedl do režisérského křesla, tentokrát aby se vydal do útrob CIA. Natočit snímek o nejvlivnější organizaci bylo prý jeho velkým snem a sbíral na něj materiál od 90. let. Rozhodl se v něm odkrýt anonymitu  mužů, kteří kontrolují svět. Příběh Edwarda Wilsona (Matt Damon) je zároveň dějinami začátku CIA, ve kterých je pořád míň zřejmé, kdo je s kým a proti komu. Recenzenti filmu občas vyčítali neuspořádanou košatost motivů a přílišnou délku - chladná sága má 167 minut. Čeští fanoušci nominovali Kauzu CIA mezi filmy s nejpitomějším překladem názvu - v originále se totiž jmenuje The Good Shepherd.
Režie: Robert De Niro. Hrají: Matt Damon, Robert De Niro, Angelina Jolie, Joe Pesci
Bonusy: Trailer, Fotogalerie.
Žánr: Thriller

Další tipy:

Poprvé s českým dabingem se dostává na DVD snímek z poloviny devadesátých let s Bradem Pittem v hlavní roli Legenda o vášni. V romantickém dramatu se Pitt po válečné vřavě vrací domů, aby zachránil rodinnou farmu. Film si vysloužil u akademiků osm nominací na Oscara, z nichž jednu proměnil.

Ze starších filmů z devadesátých let na se DVD dostává i 8 mm, Nicolas Cage v něm coby soukromý detektiv hledá pravdu, zda nalezená videokazeta skrývá dokonale natočené hardcore porno, nebo se tu před očima šokovaného diváka odehrává skutečná vražda.

Krvavou pomstu nabídne Dolph Lundgren nejen jako herec ale i jako režisér, který  se nemůže smířit se smrtí svého přítele, který byl zavražděn. Nyní je čas se vyrovnat s jeho vrahy.

Svalnatý Tyrese Gibson v akčnáku Hluboko v gangu se zase s podvodnicí Meagan Goodovou a pochybným bratrancem vydává do nebezpečných ulic Los Angeles, aby vyzrál nad drogovými gangy a dostal zpět uneseného syna.

 

Právě se děje

Další zprávy