Doma se zabíjeli kapři, v kinech Vetřelci a Predátoři

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 1. 2008 11:00
Po Vánocích táhnul i Václav a Zlatý kompas

Praha - Celkem 155 tisíc diváků už má na kontě Vejdělkovo drama Václav. Film s Ivanem Trojanem v hlavní roli vesnického prosťáčka během posledního víkendu roku přilákal podle Unie filmových distributorů dalších 47 tisíc diváků a celkem vydělal 12 milionů korun.

Na první místo žebříčku tržeb to ale nestačilo, tam se vyšplhalo pokračování hororu Vetřelci vs. Predátor. Milovníci akce si zřejmě potřebovali odpočinout od českých Vánoc, kde se zabíjejí jen kapři. Vítězství počítačové adaptaci neuniklo i přesto, že se promítala v pouhých třech kinech, zatímco Václav jich obsadil třiatřicet.

Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě.
Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě. | Foto: Bonton Film

Českým filmům kromě Václava patří ještě šesté, šestnácté a sedmnácté místo. Na šestém se drží komedie Chyťte doktora s Michalem Malátným a Táňou Vilhelmovou, která má celkem 81 tisíc diváků a okolo sedmi milionů korun.

Šestnácté místo patří hrubozrnným Posledním plavkám, Petr Čtvrtníček se sumcem Lojzou a sadou sponzorských výrobků v zádech přilákali do kin celkem 85 tisíc diváků, z nichž vytáhli  téměř 9 milionů korun. Místo ve spodní části žebříčku ale svědčí o tom, že snímek označovaný za jeden z nejhorších počinů loňského roku se pozvolna pakuje do propadliště dějin.

Vorlův grafiťácký Gympl už se v první dvacítce drží dlouhých čtrnáct týdnů a z první dvacítky má také nejyšší celkový zisk. Jiřího Mádla a Tomáše Vorla jr. vidělo 421 tisíc diváků a celkem už film vydělal 44 milionů korun.

Foto: Falcon

Konkurenční Hřebejkův Medvídek, který měl premiéru krátce před Gymplem, už z první dvacítky vypadl.

Zbytek první dvacítky českého žebříčku obsadily zahraniční filmy. Bronzová medaile patří fantasy Zlatý kompas, bramborová pak červené knihovně P. S. Miluji tě. Další místa obsadily dětské filmy - páté má animovaný Pan Včelka, sedmé vánoční Alvin a Chipmunkové, osmé kouzelná Říše hraček.

Za zaznamenání stojí ještě dvanáctá pozice animovaného Ratatouille, čtrnácté místo pro irský muzikál Once či devatenáctka Edith Piaf. První dvacítku uzavírá veskrze pozitivní Kurz negativního myšlení.

 

Právě se děje

Další zprávy