Do války proti Afghánistánu vytáhl i Redford

Hej
23. 10. 2007 13:00
Cruise se pokouší o návrat. V Hrdinech a zbabělcích

Londýn - Z berlínského bojiště, kde právě natáčí ostře sledovaný snímek Valkyrie, přijel Tom Cruise rovnou na červený koberec v Londýně. Na zdejším filmového festivalu uvedl světovou premiéru snímku Hrdinové a zbabělci (Lions for Lambs), ve kterém si zahrál v režii kolegy Roberta Redforda

Devadesátiminutový film se odehrává v Afgánistánu, mezi americkými vojáky, a žhavé politické téma už ho podle BBC - kolikrát se to ještě letos bude psát? - pasuje na oscarového kandidáta.

Sám Redford ztvárnil idealistického amerického profesora, který své dva studenty přesvědčí, aby se zapojili do bojů v Afgánistánu.

Meryl Streepová a Robert Redford ve filmu Hrdinové a zbabělci
Meryl Streepová a Robert Redford ve filmu Hrdinové a zbabělci | Foto: Bontonfilm

Cruise hraje amerického senátora, zatímco další hvězda Meryl Streepová televizní reportérku, která obdrží žhavé informace, že tajné jednotky mají zabránit sjednocení sunitů a šíitů. 

Hrdinové a zbabělci jsou dalším z řady filmů, které se odehrávají v atmosféře amerického strachu po 11. září. Často se věnují právě "válce proti teroru" v Afgánistánu a Iráku.

Do českých kin film přijde ve dvaceti kopiích už 8. listopadu, do amerických o den později. Hrdinové a zbabělci se tak představí skoro přesně rok před příštími prezidentskými volbami, což si američtí konzervativci podle BBC vykládají jako protiválečnou propagandu.

Meryl Streepová a Tom Cruise ve filmu Hrdinové a zbabělci
Meryl Streepová a Tom Cruise ve filmu Hrdinové a zbabělci | Foto: Bontonfilm

A celkem oprávněně. Název Lions for Lambs vychází ze slov německého důstojníka z první světové války, který srovnával hrdinství britských vojáků se stupiditou jejich velitelů.

Snímek v klidném, odměřeném stylu přináší argumenty proti americkému angažmá a Redford se nijak netají tím, že s nimi souhlasí.

Reuters už film hodnotí jako dobře natočený snímek, který sice nedává žádnou odpověď, zato klade spoustu podstatných otázek.

Cruise si nicméně premiéru vesele užíval. I přesto, že ve světle nedávné události, kdy na něj kdosi vystřelil z vodní pistole, ochranka fanouškům prohledala batohy. Ale jinak byl prý Cruise ohromen nadšením britských fanoušků.

"Milují filmy a já se vždycky těším, až sem za nimi přijedu," řekl BBC. "Je to krásné. Byl jsem opravdu překvapený, že tu je tolik lidí. Navíc když je tak ošklivé počasí a prší," podivil se slavný scientolog při udílení autogramů.

Film by  mu mohl pomoci zpět na výsluní, ze kterého se musel klidit po vyhazovu od Paramountu a posměškům kvůli příslušnosti ke kontroverzní církvi.

 

Právě se děje

Další zprávy