Do Krotitelů duchů 3 se vrátí staré páky

Kamil Fila Kamil Fila, kf
14. 1. 2010 22:30
Místo předání žezla půjde o regulérní pokračování

Los Angeles - V posledních měsících se to jenom hemží zprávami o různých pokračováních, remacích či restartech slavných filmů z 80. let. Po triumfálním návratu Star Treku má nejblíže k premiéře druhý díl dramatu Wall Street, Noční můra v Elm Street a sci-fi Tron, a v různém stádiu úvah a rozpracování se nachází Šílený Max, Robocop, Policajt z Beverly Hills, Rudá Sonja či Nekonečný příběh.

Silně nakročeno k realizaci mají momentálně i Krotitelé duchů, jeden z největších popkulturních fenoménů 80. let. Základem úspěchu tohoto filmu bylo, že v sobě spojoval několik žánrů (komedie, horor, akční film, romance) a byl přesně vyvážen tak, aby mohl být přístupný dětem, a přitom byl dostatečně strašidelný, sprostý a necudný, aby si teenageři měli o čem dlouho vykládat. Film navíc doprovázel neuvěřitelně chytlavý ústřední song. Výrazným tahákem byla i lehce apokalyptická atmosféra, jíž byly 80. léta nasáklá. Amerikou tehdy také kromě strašáka atomové války (již lehce připomnělo finále filmu) obcházela mánie s domácími duchy - poltergeisty.

Foto: archiv

První film z roku 1984 následovalo pokračování v roce 1989;  pak se o třetím díle jen dlouho mluvilo, neustále se odkládal, zatímco běžel animovaný televizní seriál nebo vznikla počítačová hra. Nyní projekt dostal přesnější obrysy.

Scenárista a představitel brýlatého vědce Egona Spenglera Harold Ramis před pár týdny potvrdil, že uvedení filmu je naplánováno na rok 2011. Sigourney Weaverová zase při jednom z mnoha interview ohledně Avatara zabrousila i ke scénáři trojky a prozradila, že v první verzi byla idea, aby postava vědce Petera Venkmana (jehož hrál Bill Murray) byla sama duch.

Na televizním kanále MTV v talk show Joshe Horowitze se posléze objevil režisér a producent Ivan Reitman a řekl, že původní scénář pro trojku od Lee Eisenberga a Gene Stupnitskyho se nyní předělává, aby vyhovoval všem hercům.

Krotitelé duchů
Krotitelé duchů | Foto: Aktuálně.cz

Tím zároveň přikývnul na to, že na plac nastoupí stará sestava hrdinů a nepůjde o žádné symbolické předání žezla mladším. Když už, tak spíš o rozšíření party: podle dějové linie se ze syna hrdinky Dany (již hraje Weaverová) stane nový člen krotitelů duchů.

Na natáčení už přikývli kromě Ramise, pro nějž jde o srdeční záležitost, také Murray (ale spekulace se zjevením v podobě ducha nepotvrdil) i Dan Aykroyd. Zatím se neví nic o posledním členovi týmu, „černošském maskotovi" Ernie Hudsonovi. Naproti tomu o slovo se oficiálně hlásí i Rick Moranis, který by si chtěl zopakovat roli protivného skrčka Tullyho.

Reitman nakonec v MTV upřesnil i to, že bude trojku režírovat, s čímž už se ani moc nepočítalo, protože se poslední době věnuje hlavně produkování.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pokračování úspěšných filmů byl především fenomén rané němé kinematografie, dobrodružných příběhů a la Fantomas i ztřeštěných burlesek. V klasickém období Hollywoodu od 30. do 60. let se natáčela hlavně u áčkových i béčkových filmů s monstry, sériovou povahu měly i westerny.

Prestiž sequelů stoupla od 70. let; Kmotr 2 se v roce 1974 stal prvním pokračováním, které dominovalo udílení Oscarů.

Boom pokračování pak nastal v 80. letech, kdy se značka filmového titulu (především akčních filmů) dostala na úroveň libovolného jiného značkového zboží. Pokračování však stále byla chápána spíše jako odvar.

Foto: Hratelně.cz

Teprve s nástupem trilogie Pána prstenů publikum definitivně přijalo, že všechny filmy série mohou a mají být stejně hodnotné. V případě comicsových sérií, jako jsou X-Men či Batman, se dokonce mluví o stoupající úrovni druhých dílů.

Přestože se pokračování zdají být jistou zárukou komerčního úspěchu, o jejich vzniku se v zákulisí hollywoodských studií nerozhoduje vždy rychle a snadno. Mnohá pokračování nakonec nespatří světlo světa, resp. tmu promítacích sálů přes ohlášení tvůrců a přání diváků, kteří na webových fórech pravidelně sestavují žebříčky filmů, jež by si nejvíc zasloužily remake.

Fanoušci nepřestávají snít například o předělávce nebo pokračovaní skutečného pokladu 80. let, filmu Top Gun. Nedávno se dokonce objevily zprávy o hotovém scénáři a téměř úspěšném jednání s Tomem Cruisem, přestože studio nikdy oficiálně o návratu neposlušného pilota Mavericka nemluvilo.

 

Právě se děje

Další zprávy