Divadlo: Spalovač mrtvol a Sněhová královna

Zuzana Malá
21. 4. 2008 16:49
Přehled premiér od 18. do 30. dubna 2008
Foto: DISK

Spalovač mrtvol

Studenti Katedry alternativního a loutkového divadla přinášejí do divadla DISK Spalovače mrtvol. Heslem Zapomeňte na Rudolfa! připomínají, že se nejedná o přenos kultovního filmu Juraje Herze na divadlo, ale o původní dramatizaci prozaického textu Ladislava Fukse. Snahou inscenátorů tedy není připomenout, nahradit nebo napodobit filmový výkon Rudolfa Hrušínského, ale zpracovat látku Spalovače znovu a zcela jiným způsobem. Těžiště inscenace má spočívat v tématu povrchnosti, které je podle slov režiséra Jakuba Vašíčka pro všechny tvůrce velmi osobní. Spalovač mrtvol v DISKu má být založen především na rytmu  udávaném živým bubeníkem přítomným na scéně. Premiéry jsou v neděli a v pondělí.

Foto: Archiv

Sněhová královna
Národní divadlo uvede inscenaci slavné pohádky H.Ch.. Režíruje ji Zoja Mikotová, známá především svou divadelní  prací neslyšícími i bohatými zkušenostmi s inscenováním pro děti a mládež. V titulní roli nově připravované pohádky můžete vidět Miluši Šplechtovou, ve čtyřech různých rolích vystoupí Iva Janžurová. Dívku Gerdu, jež se vydá na nebezpečnou cestu za Sněhovou královnou, která střepem ze zrcadla očarovala chlapce Káje v podání Vojtěcha Dyka, hraje Kateřina Holánová. Premiéra se uskuteční 24. dubna ve Stavovském divadle. Díky silným tématům pokřiveného vidění světa a pevného mezilidského vztahu nebude Sněhová královna určena jen dětem - Národní ji ostatně hlásí jako představení pro celou rodinu.


Foto: Divadlo na Vinohradech

Figarova svatba
Francouzský dramatik 18.století, vydavatel Voltaira a revolucionář Pierre de Beaumarchais napsal celkem tři hry o Figarovi, z nichž dvě se proslavily zejména v operní podobě. Prostřední z nich, Figarovu svatbu, uvádí jako činohru Divadlo na Vinohradech. Sluha Figaro (Jiří Dvořák) v ní zápasí o milovanou dívku (Andrea Elsnerová) se svým vlastním pánem Almavivou (Svatopluk Skopal), což přes všechny úklady končí happyendem a - pochopitelně svatbou. K nastudování inscenace byl pozván Radek Balaš, který na Vinohradech před dvěma lety režíroval muzikál Donaha. Premiéra Figarovy svatby je 24.dubna, první uvedení se ale konalo už minulý čtvrtek.

Sochu z písku vymyslel výtvarník Vladimír Franz. Protože svým tvarem připomínala také dort, nazval ji "Republika slaví narozeniny".
Sochu z písku vymyslel výtvarník Vladimír Franz. Protože svým tvarem připomínala také dort, nazval ji "Republika slaví narozeniny". | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tajemný listonoš  & Opera ještě nezemřela
Mnohostranný umělec Vladimír Franz do Strašnického divadla připravuje ve spolupráci s Janem Koskem dvě drobná představení uvedená v jednom večeru, Tajemného listonoše a Opera ještě nezemřela. Oba opusy měl v roce 1981 na repertoáru amatérský divadelní soubor Kytka, jehož památce je večer také věnován. Scénickou hudbu k inscenacím držitel letošní Ceny Alfréda Radoka už tehdy; na seznamu jeho scénických hudeb jsou to jedny z nejstarších položek. Obě inscenace slibují být postmoderní, novátorské a nadrealistické; jedna má formu klasické opery, druhá spíše muzikálovou. Premiéra se uskuteční 29. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy