Disneyland je mrtev. Ať žije Dickens World!

pra, Reuters
20. 4. 2007 13:00
Zaplaťe a nechte se okrást od prostitutky. Za 25 dolarů
Závbavní park Dickens World přenese návštěvníky do dob viktoriánkské Anglie
Závbavní park Dickens World přenese návštěvníky do dob viktoriánkské Anglie | Foto: Archiv

Chatham - Viktoriánský Londýn devatenáctého století, to je temné město plné špíny a stínů, zlodějů a vrahů. Stejnou atmosféru se snaží navodit zábavní park Dickens World  nedaleko Londýna. Už 25. května otevře své smrduté brány.

Nový tematický park inspirovaný díly anglického spisovatele Charlese Dickense vznikl z přístavního skladiště a má připomenut nejen autora, ale i jeho díla a dobu, v níž žil a o níž psal.

"Zda by to Dickens schvaloval? Určitě," říká Thelma Groveová z celosvětového sdružení autorových příznivců Dickens Fellowship. "Miloval sledovat lidi, jak si užívají. A měl rád bláznivé nápady."

Po zábavním parku Dickens World se potuluje směsice postav charakterestických pro spisovatelova díla
Po zábavním parku Dickens World se potuluje směsice postav charakterestických pro spisovatelova díla | Foto: Archiv

"Kdyby žil Dickens dnes, nepochybně by takový park vybudoval sám," říká dokonce manažer projektu Ross Hutchins. Na návštěvníky areálu čekají dlážděné uličky a křivolaké domky, kapsáři a kurtizány, do kterých se budou převtělovat zaměstnanci parku.

Každopádně autoři nápadu věří, že park zaplaví davy zvědavců, kteří zaplatí vstupné v přepočtu 25 dolarů, děti pak o deset dolarů méně. Za to si budou moci například hrát ve Faginově doupěti pojmenovaném podle bosse zlodějské bandy, jež držela v zajetí malého Olivera Twista, hlavního hrdinu Dickensova stejnojmenného románu.

Park vznikal za pomoci expertů z Dickens Fellowship, kteří si dávali záležet na tom, aby vše bylo co nejvěrohodnější. "Lidé, kteří Dickense neznají dokonale, nepoznají, zda je prostředí autentické," říká Groveová. "Ale chci předejít kritikám."

Zábavní park Dickens World má nenásilnou formou oživit slávu spisovatele devatenáctého století, užijí si všichni
Zábavní park Dickens World má nenásilnou formou oživit slávu spisovatele devatenáctého století, užijí si všichni | Foto: Archiv

"Je svět připraven na Dickensův tematický park?" položil si britský nedělník Observer otázku nad gigantickým zastřešeným areálem. "Bude to strašidelné," konstatoval jen list New York Times.

Díky tematickému parku by podle autorů projektu Dickens v literární popularitě poprvé mohl dohnat a snad i předstihnout Shakespeara. "Když se dnes zeptáte lidí mladších třiceti let na názvy pěti Dickensových románů, asi je nebudou znát. My autora opět přivedeme k životu," slibuje Hutchins. 

Dalším tahákem má být autenticita místa spojeného se spisovatelem, který zde strávil několik let svého dětství. Jeho otec v Chathamu pracoval jako úředník, autor se do oblasti ještě později vrátil. Na blízkou bažinatou krajinu si vzpomněl při psaní románu Nadějné vyhlídky.

V Chathamu nedaleko Londýna vznikl nový zábavní park Dickens Word
V Chathamu nedaleko Londýna vznikl nový zábavní park Dickens Word | Foto: Archiv

Ve více než desítce rozsáhlých románů spisovatel představuje pestrou paletu postav devatenáctého století bojující dělníci, ctižádostiví úředníci, přepracovaní právníci, sirotci, tuláci či zloději. I po více než století se podle Dickensových knih stále natáčí filmy i televizní adaptace. Příběh sirotka Olivera Twista se podle internetové databáze IMDb dočkal hned třiadvaceti, David Copperfield patnácti.

 

Právě se děje

Další zprávy