Čivavy z Beverly Hills přestanou být mazlíčky

30. 9. 2008 15:20
Disney uvádí do kin kombinaci hraného a animovaného filmu
plakát s indianajonesovskou estetikou
plakát s indianajonesovskou estetikou | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Mezi filmy, které mají tento týden v USA premiéru, ční svou popkulturně perverzní poetikou titul Beverly Hills Chihuahua čili Čivava z Beverly Hills.

Vypráví o rozmazlené čivavě Chloe, která se nešťastnou nehodou octne sama v Mexiku, kde se potká s pravými pouličními čivavami.

Společnost Disney sice už vyrobila hodně psích a zvířecích filmů, ale tentokrát jde daleko za tradici Lady a Trampa (1955), 101 dalmatinů (1961, 1996) i Osmi statečných (2006).

Foto: Aktuálně.cz

V posledních letech se díky Paris Hiltonové a její neustálé přítomnosti v médiích nesmírně zpopularizovalo plemeno nejmenších psů na světě - mexických čivav. Disney však chce předvést film, v němž čivavy přestanou být bezbrannými mazlíčky a módními doplňky, ale stanou se z nich hrdí bojovníci. Viz revolučně naladěný teaser:

Již předem tvůrci hlásají, že půjde o nejúžasnější film s čivavami, jaký byl kdy natočen, což je pochopitelně tvrzení se stejnou výpovědní hodnotou, jakým se oháněl v mládí pozdější režisér Terminátorů a Titanicu James Cameron: „Moje Piraňa 2: Tření je nejlepší film o létajících piraňích".

Foto: Aktuálně.cz

Čivavu z Beverly Hills natočil Raja Gosnell, který má už zkušenosti s digitálním psem Scooby-Doo, v němž neváhal do dětského filmu vpašovat narážky na drogové opojení.

Tentokrát bylo v několika davových scénách třeba zkoordinovat 200 malých psíků, jimž pak byly v postprodukci doanimovány některé pohyby, především anglicky a španělsky mluvící tlamičky.

Tuto kombinaci živých zvířat vylepšených v počítačích poprvé použil australský snímek Babe - galantní prasátko (1995) a pokračovaly v něm například Jako kočky a psi (2001) či Rychlý Stripes (2005).

Těžko říct, co čekat od scénáře debutantky Analisy LaBiancové a Jeffreyho Bushella, který se zatím podílel jen na několika málo televizních zábavných pořadech. Ale zdá se, že oproti propracované a zábavné reklamní kampani - jež připomíná některé spoty mobilních operátorů - bude příběh poněkud konvenčnější. Hůř než Karate Dog z roku 2004 to však snad dopadnout nemůže.

Trailer pro kina

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Objevení ukázek na beverlyhillskou čivavu před promítáním VALL-Iho vyvolalo podle internetových ohlasů obvykle úlek a šok v sálech. Většina diváků byla přemožena kombinací přeslazené roztomilosti a bláznivé zápletky. Mnozí z lidí, kteří však šli na VALL-Iho podruhé, se už na trailery s čivavami vysloveně těšili.

Foto: Aktuálně.cz

První recenze také přiznávají, že film je ve skutečnosti lepší, než by si člověk mohl myslet po zhlédnutí prvních ukázek. John Hazelton ze Screen Daily nicméně tvrdí, že „dialogy vložené do psích úst jsou slabé, zřídkakdy se povznesou nad úroveň různých rádoby zábavných pohlednic se zvířátky".

Patří k nim i hláška zamilovaného Papiho směrem ke zhýčkané Chloe: „Kdybys chtěla někoho, kdo by ti vylizoval vnitřek oušek, byla by to pro mě největší čest."

Recenzenti, kteří snímek viděli na novinářských předpremiérách, každopádně chválí hlasové obsazení. Hlavní psí hrdinku namluvila Drew Barrymoreová, jejího nápadníka televizní komik George Lopez. Skvostný je prý Andy Garcia v roli německého ovčáka.

Foto: Aktuálně.cz

Producenti navíc zaangažovali všechny populární mexické herce, jako jsou Luis Guzmán či Cheech Marin a vrcholem castingu je zjevení operního pěvce Plácida Dominga.

Disney si dobře uvědomuje, že ať už budou kvality snímku jakékoli, čivavy mají nekonečný merchandisingový potenciál a je možné na nich vydělávat stejně dobře jako na dalmatinech.

Ostatně hovadnost některých scén, jako je níže umístěný patetický proslov zakončený davovou taneční sekvencí na letní hit roku 2002, je z jistého hlediska neodolatelná.

Taneční trailer
 

 

Právě se děje

Další zprávy