České lvy se letos pokusí zkrotit Kočičková a Dušek

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 1. 2008 9:00
O české filmové ceny se uchází i Edith Piaf
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Loni Českého lva uvádělo patnáct moderátorů, mimo jiné herci Bolek Polívka, Pavel Liška, Jan Budař, Miroslav Donutil, Petr Čtvrtníček, Igor Chmela, Tomáš Hanák, moderátoři Marek Eben, Halina Pawlovská či Ester Kočičková. Rozpačité výkony řady z nich ale slavnostnímu večeru Českého lva opět vynesly spíš kritiku.

"Ani vynikající herci nemusí tuto roli zvládnout," vysvětluje ředitel ČFTA Petr Vachler. "Nenabízíme lístky k prodeji na oblíbené představení, ale zveme do jámy Lvové kolegy - což u Lucerny platí dvojnásob. Pobavit a rozehřát publikum plné nejen kamarádů, ale i kolegů je nadmíru těžký úkol."

Ester Kočičková bude mezi moderátory finálového večera Českých lvů.
Ester Kočičková bude mezi moderátory finálového večera Českých lvů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Letos tak jeho tým zase vsadil na osvědčená jména. Nominačním večerem 9. února provede moderátorka Ester Kočičková. "S Ester jsme předběžně zvolili koncepci, která by se měla víc otevřít mužům. Moderátorek přímých přenosů je málo, tak ať na muže nezapomeneme," vysvětluje alternativec Vachler.

Hlavním večerem 1. března pak provede ostřílený Jaroslav Dušek. "Po dohodě s ním měníme koncepci," oznamuje Vachler. "Půjdeme vstříc nominovaným, filmům a filmařům. Každopádně jsem napnut - neboť napětí bude letos na Českých lvech všudypřítomné," drží se svého stylu.

V obou případech jde o oblíbená jména, která by loňskou reputaci mohla napravit. "Jsem přesvědčen, že Jaroslav Dušek a Ester Kočičková nás provedou oběma ceremoniály důstojně, elegantně i s úsměvem na rtech," prohlašuje prezident ČFTA.

Oba slavnostní večery budou vysílány v přímém přenosu v České televizi. Předávání Českých lvů proběhne letos už popatnácté, v Česku jde o jediné filmové ceny. Rozhoduje o nich filmová akademie složená mimo jiné z minulých vítězů.

Petr Vachler
Petr Vachler | Foto: Aktuálně.cz

Letos soutěží o Českého lva 18 filmů; ve výběru je díky koprodukci i francouzský snímek Olivera Dahana Edith Piaf, jehož hlavní představitelka Marion Cottilard si odnesla cenu pro nejlepší herečku z pondělního udílení Zlatých glóbů.

Piaf se natáčela v Česku stejně jako Poslední vlak, který také ve výběru nechybí.

Ve výběru jsou letos snímky matadorů českého filmu Jana Hřebejka, Jana Svěráka i Tomáše Vorla. Medvídkovi, Vratným lahvím a Gymplu bude hned se dvěma filmy - Václavem a Romingem -  čelit Jiří Vejdělek.

Řada loňských filmů vznikla v ženské režii: mimo jiné Tajnosti Alice Nellis, nepříliš dobře přijatá Kvaska Mirjam Landové a mondénní Bestiář Ireny Pavlovské, ale i ambiciozní Pusinky Karin Babinské. 

Zrakům akademiků by neměla uniknout ani adaptace knihy A bude hůř Petra Nikolaeva, naopak oči zřejmě zavřou nad filmy jako Poslední plavky či Crash Road.

 

Právě se děje

Další zprávy