Češi mají první blu-ray disk s domácím filmem

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 4. 2008 9:00
Vorlův Gympl v nové technologii bude za 799 korun
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr.
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. | Foto: Falcon

Praha - Blu-ray představují prý budoucnost, která už brzy vytlačí dosud nejrozšířenější formát DVD. Jak jsou na tom tedy s budoucností čeští distributoři?

Zatím jediným tuzemským distributorem blu-ray disků je Bontonfilm - vydal už několik titulů opatřených českou podporou, tedy českými titulky a/či českým dabingem.

Začal loni v září, do konce roku stihl vydat dvacítku zahraničních titulů. Čeští fanoušci blu-ray si tak mohou vychutnat třeba filmy Sedm let v Tibetu, Spider-man 3 či Monty Pythonův Život Briana.

Od ledna do poloviny května chystá Bontonfilm na blu-ray dalších 15 zahraničních titulů. Už vyšel Bláznivej tábor, celá trojdisková kolekce Spider-mana, Bohémové, Motel smrti, Na pokraji slávy, Vítejte v džungli, Superbad a Gattaca.

Připravuje se Dobrodružství Barona Prášila, Láska podle předlohy, Klikař Charlie, První rytíř, Hostel II, Tichý nepřítel a Rezident Evil: Zánik.

"Vydávání blu-ray je zatím hodně finančně náročné," říká Adam Dvořák, ředitel Bioscopu, jehož divizí je i Magicbox, který je spolu s Bontonfilmem největším českým vydavatelem DVD.

"V Česku je to proto zatím spíš raritka než velký byznys," dovysvětluje, proč se zatím do vydávání blu-ray pustily jen dvě největší společnosti.

Gympl
Gympl | Foto: Falcon

Možná i to vysvětluje, proč zatím nevyšel na blu-ray disku žádný český film. První Blu-ray už je ale na obzoru - Vorlova grafiťácká komedie Gympl, která vychází 21. dubna, od tohoto data bude k dispozici v půjčovnách i v obchodech.

Podle Kristiny Maixnerové z Bontonfilmu byl blu-ray Gymplu vyroben v Česku. "V dubnu vydáváme spolu s blu-ray várkou také DVD Gymplu: vyjde 7. dubna, v půjčovnách je už od 24. března," dodává Maixnerová.

Gympl na blu-ray se bude prodávat za 799 korun, tedy za cenu o něco nižší, než jsou zahraniční tituly. Bude k němu navíc přikládán soundtrack filmu z dílny hiphopového Wiche.

Křest blu-ray proběhne nejspíš 16. dubna, počet vydaných kusů je ale podle Maixnerové tajný.

Foto: Aktuálně.cz

Z údajů Bontonfilmu vyplývá, že Gympl bude prvním, ale na dlouhou dobu také posledním českým filmem vydaným v novém formátu.

"O dalším Blu-ray kromě Gymplu zatím neuvažujeme, nicméně nevylučujeme, že do konce roku začneme připravovat další tituly," říká jen Maixnerová.

Na vydávání Blu-ray se chystá i společnost Magicbox. "První blu-ray vydáváme na podzim, půjde o film Batman," říká Adam Dvořák.

"Následovat bude 15 - 20 filmů včetně všech dílů Harryho Pottera," dodává.

Právě Magicbox by mohl být také vydavatelem druhého výsostně českého Blu-ray disku - tím bude vinařská komedie Bobule, která si odbyla premiéru minulý týden, termín vydání blu-ray ale ještě není znám.

 

Právě se děje

Další zprávy