Captain America sesadil Harryho Pottera z trůnu

Kamil Fila Kamil Fila
25. 7. 2011 16:30
Za rok se sejde ve filmu s Iron Manem, Hulkem a Thorem
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Poslednímu Harrymu Potterovi dochází poměrně rychle dech. Obrovský nástup a pak rychlý propad dolů. Vyhrát americký žebříček návštěvnosti se mu podařilo pouze jednou. Již druhý týden zaznamenal pokles zájmu diváků o téměř 72 procent a musel uvolnit místo jinému hrdinovi známému pod přezdívkou Captain America.

Tento comicsový veterán (s kořeny ve 40. letech minulého století) utržil při svém vítězství 65,8 milionu dolarů z 3715 kin, do nichž byl premiérově nasazen. To mu dává určitou záruku, že postupně splatí produkční náklady pohybující se kolem 140 milionů.

Foto: Aktuálně.cz

Potter na druhém místě utržil za druhý víkend promítání 48, 5 milionu, ovšem ze 4375 kin. Díky prvnímu monumentálnímu týdnu už v USA nastřádal 276 milionů a ze zámořských trhů 560 milionů. Na Potterovi se prodělat nedá; ale zároveň je stále víc jasné, že desetiletému fenoménu v koncovce došel dech.

Pro doplnění: druhá novinka týdne, romantická komedie Friends with Benefits (u nás bude uvedena jako Kamarád taky rád), v níž hlavní role mají Justin Timberlake a Mila Kunis, při 35milionovém rozpočtu utržila 18, 5 milionu dolarů z 3500 kin (62 procent publika byly ženy, 56 procent publika staršího 25 let).

Nostalgické utahování

V porovnání s letošními ostatními comicsovými filmy si Captain America vede zatím nejlépe.  O fous (100 tisíc dolarů) překonal Thora, X-Men: Fist Class měli za první víkend 55,1 milionu a Green Lantern 53,2 milionu. Oproti Thorovi na Captaina Americu překvapivě přišlo více mladších diváků - podle průzkumu studia Paramount 58 procent bylo starších 25 let, u Thora dokonce 72 procent. (Oba výsledky jsou přitom pro comicsový film nezvyklé, protože tento žánr obvykle láká hlavně teenagery.)

Foto: Aktuálně.cz

Relativně překvapivé jsou ohlasy recenzentů - podle databáze Rottentomatoes celkem 73 procent recenzí, jež vyšly v angloamerických médiích, vyznívá kladně (s průměrem hodnocení 6, 8 bodů z deseti). Fanoušci na Mezinárodní filmové databázi (IMDb.com) jsou dokonce ještě vstřícnější:  ze zhruba 5000 hlasů vychází bodování 8 z 10.

Všichni přitom pochvalují, že hrdina, který patří hluboko do minulosti (původně byl součástí americké válečné protinacistické propagandy), se vrátil v podobě, v níž se za svou archaičnost nestydí, ale nostalgicky si z ní utahuje.

Příběh vypráví o idealistickém mladíkovi Stevu Rogersovi (Chris Evans), který stejně jako většina jeho vrstevníků touží vstoupit do armády, aby mohl Americe pomoci zdolat nacisty, až se jeho země zapojí do druhé světové války. Jenže nemá sebemenší šanci, protože je podměrečný a neduživý a jediným jeho předpokladem je zarputilost, s jakou se nechává opakovaně vyhazovat od odvodových komisí.

Foto: Aktuálně.cz

Ta ve finále rozhodne, že ho vyberou jako vhodného kandidáta pro unikátní vědecký experiment, který má Americe produkovat supervojáky. Premiéra se vydaří a ze Stevea se díky vědeckému týmu vedeném Dr. Erskinem (Stanley Tucci) stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde, protože se zjeví mnohem nebezpečnější nepřítel. Tajná organizace HYDRA vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem (Hugo Weaving), totiž začala spřádat vlastní plány na ovládnutí světa.

Bez zbytečného záběru

Podle reakcí lze vyčíst, že správná volba padla jak na 61letého režiséra Joea Johnstona, jenž má zkušenosti s retro filmy (Rocketeer, Říjnové nebe) a vůbec dobrodužnými akčními filmy (Jumanji, Jurský park 3), tak na představitele hlavní role, 30letého Chrise Evanse. Herec má s comicsovými adaptacemi hodně zkušeností - hrál ve dvou dílech Fantastické čtyřky, ale také snímcích TMNT, Push, The Losers a Scott Pilgrim vs. the World.

Captain America, jenž bude mít v Česku premiéru 4. srpna (kvůli 3D bohužel v dabované verzi), se honosí i podtitulem The First Avenger - čím se naznačuje, že jde o historicky prvního člena skupiny The Avengers, kam patří Iron Man, Incredible Hulk a Thor. Ti všichni se potkají příští rok ve stejnojmenném megafilmu. Captain America tak přes svůj název byl paradoxně posledním filmem, který představil hrdinu neporazitelného týmu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tom Long z deníku Detroit News napsal, že „Captain America je nejlepší marvelovský comicsový film od dob prvního Iron Mana" a to z toho důvodu, jak mixuje druhou světovou válku, příběh podceňovaného outsidera a fascinující bitevní scény. Podle Christophera Orra z deníku The Atlantic se na úspěchu podílí hlavně nevinný étos a to, jak podporuje v malém obyčejném člověku odvahu. Ideologický podtext je tu přijímán jako „neškodný staromódní patriotismus", který navíc díky Chrisu Evansovi působí svěže.

Vyslovenou ódu na Johnstonovy režijní schopnosti sepsal David Edelstein z New York Magazine. Tvrdí, že Johnson „neudělá jediný zbytečný záběr", což prý odkoukal od svého učitele Stevena Spielberga. Film podle Edelsteina vypadá úžasně, má monochromatickou paletu barev, mixuje různé architektonické vlivy a je triumfem designu. Využití estetiky propagandistických filmů v sobě nese akční vzrušení i jemnou satiru. Chválí i odkazy na padouchy v duchu Hvězdných válek nebo Indiana Jonese.

Negativní ohlasy, například od Laremyho Legela ze stránky Film.com zmiňují především „nucený milostný trojúhelník a nevýrazné dialogy". Podle Kariny Longworthové z časopisu Village Voice jde o pouhou dvouhodinovou výplň před hlavním filmem The Avengers, navíc s naprosto zbytečně přidaným 3D.

Mírně skeptický je vůči snímku Kirk Honeycutt z vlivného deníku Hollywood Reporter, podle nějž Captain America na rozdíl od nedávných X-Men: První třídy postrádá sofistikované vyprávění, v němž se fiktivní superhrdinové zapojují do skutečných historických událostí.

 

Právě se děje

Další zprávy