Cameron si na planetě Pandora vydělal čtvrt miliardy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 2. 2011 13:10
Režisér je nejlépe vydělávajícím filmařem v Hollywoodu
Foto: Reuters

New York - Díky úspěchu 3D sci-fi Avatar se loni stal i její režisér James Cameron nejlépe vydělávajícím profesionálem v Hollywoodu.  Technicky revoluční film byl kompletně Cameronův projekt, takže se nemusel se dělit s dalšími tvůrci a přišel si na 257 milionů dolarů.

V této částce je zahrnut výdělek za scénář, produkci i režii, další sumu si režisér připisuje z prodeje DVD a z televizního vysílání.  Avatar, který předatvuje život na planetě Pandora a boj jejích "modrých" obyvatel s lidstvem, je nejvýdělečnější film všech dob, celkem má na kontě 2,78 miliardy, z toho loni v pokladnách světových kin vydělal 1,95 miliardy dolarů.

People's Choice Awards - Johny Depp
People's Choice Awards - Johny Depp | Foto: Reuters

Daleko za šestapadesátiletým Cameronem se na žebříčku zveřejněném časopisem Vanity Fair umístil herec Johnny Depp se stomilionovým příjmem. Vyneslo mu je několik filmů jako Cizinec nebo Alenka v říši divů,  ale nejvíc předeme zaplacených 35 milionů za čtvrté pokračování úspěšné série Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, které přijde do kin v květnu.

Depp patří dlouhodobě k neobsazovanějším a nejlépe placeným hercům. Příjmy mu plynou nejenom z pevných honorářů za filmy, ale i z výhodně nastavených smluv, kdy pobírá procenta z tržeb.

Seznam se 40 osobnostmi žebříčku zahrnuje pouze tvůrčí profesionály - producenty, scenáristy, herce - a finance, které jim přinesly filmy.  Nezapočítává příjmy z projektů, které nejsou přímo spojené s kinematografií, například reklamy či televizní show.

Čtěte také:
Hollywood měl loni rekordní zisky díky 3D filmům

Na třetí příčce je režisér Steven Spielberg s 80 miliony dolarů - ty mu plynuly především z produkování filmů jiným režisérům. Čtvrtý v pořadí je režisér Počátku Christopher Nolan s příjmem 71,5 milionu dolarů.

Páté místo zaujímá herec Leonardo DiCaprio se 62 miliony dolarů (z toho právě za Nolanův Počátek 59 milionů). Zároveň je podle Forbesu „nejziskovějším hercem" roku 2010.  Inception a Prokletý ostrov od Martina Scorseseho přinesly do pokladen kin v součtu 1,1 miliardy dolarů.

Za DiCapriem je režisér Alenky v říši divů Tim Burton s 53 miliony.  O tři miliony méně si vydělal komik Adam Sandler na sedmé příčce.

Foto: WB

Na seznamu je i ústřední sestava z upírsko romantické série Twilight. Dvacetiletá Kristen Stewartová skončila na 13. místě (28,5 milionu) a čtyřiadvacetiletý Robert Pattinson na 15. místě (28,5 milionu).  To ovšem označují komentáře vzhledem k popularitě série za jejich prohru a neschopnost se líp prodat.

Navíc oba předběhl třetí do party, osmnáctiletý Taylor Lautner, který je na 9. místě nejmladší osobou na seznamu. Všichni tři si sice přišli na stejných 25 milionů za natáčení čtvrtého pokračování s názvem Rozbřesk, které bude podobně jako Harry Potter rozděleno na dva díly.  Ale Lautner dostal ještě další peníze za thriller Abduction Johna Singletona.

Do žebříčku se vešel i Nicolas  Cage: točí sice jeden špatný film za druhým, ale točí jich tolik, že mu to vyneslo 23 milionů dolarů.  Podobně kritizovaný komik Eddie Murphy, který si ve svých nevtipných komediích sám obstarává většinu rolí,  pak skončil na poslední hodnocené, 40. příčce s 13 miliony. 

Z toho polovina je foršus za akční sci-fi komedii Tower Heist od Bretta Ratnera, kde s ním budou hrát Ben Stiller, Casey Affleck nebo Matthew Broderick. 

Foto: archiv

Na devítimístnou sumu sice dosáhli jen Cameron a Depp, ale podle sestavovatelů žebříčků se už Hollywood oklepává z ekonomické krize a studia opět jeví větší ochotu k dvacetimilonovým honorářům i procentům za tržby. Dokládají to třeba tím, že hvězda střední kategorie Vince Vaughn dostala 17,5 milionu za film The Dilemma.

Na druhé straně se producenti samozřejmě nebojí přitlačit ke zdi ty, kteří nejsou v dobré vyjednávací pozici. Warner Bros sice potřebovali Toma Cruise pro čtvrtou Mission: Impossible, ale protože scientologie mu zajistila image podivína a jeho sláva už delší dobu pohasíná, dostal za produkci a hereckou účast jen 12,5 milionu.

Podle komentářů nicméně mnohé z příjmů pravděpodobně nelze počítat jako přímé zisky.  Za většinou herců a režisérů stojí jejich agenti, kteří pobírají tučná procenta provizí, někdy až téměř polovinu toho, co jejich klienti. V Hollywoodu si jsou vědomi, že diváky lákají hlavně známá jména a tváře na plakátech; proto si zajišťují do hlavních rolí hvězdy, ale o to více jim pak musejí vyplácet.

Ani „sázky na jistotu" přitom občas nevycházejí. Typickým příkladem může být právě film Cizinec (The Tourist), v němž se Deppem hraje Angelina Jolie. Většinu rozpočtu spolkly jejich honoráře, ale film je kolosální propadák.

 

Právě se děje

Další zprávy