Budou Berlinale chybět hvězdy na červeném koberci?

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 1. 2012 14:55
Festival odstartuje francouzský film o revoluci
Premiéra filmu Iron Lady - Meryl Streep
Premiéra filmu Iron Lady - Meryl Streep | Foto: Reuters

Berlín - Mezinárodní filmový festival Berlinale zahájí příští měsíc světová premiéra francouzského historického filmu o prvních dnech Velké francouzské revoluce Les Adieux à la reine (Rozloučení s královnou). Snímek režiséra Benoita Jacquota je adaptací stejnojmenného románu francouzské spisovatelky Chantal Thomasové.

V příběhu, jenž nahlíží na revoluční události z pohledu služebnictva na dvoře Ludvíka XVI. ve Versailles, ztvárnila hlavní roli královny Marie Antoinetty Diane Krugerová. Film byl zařazen do oficiální soutěže Berlinale, jehož hlavní porotě bude předsedat britský filmař Mike Leigh. Loni berlínský festival film bratří Coenů Opravdová kuráž, jenž byl právě uváděn do amerických kin.

Agentura Reuters upozorňuje, že ačkoli desetidenní berlínský festival začne 9. února světovou premiérou, mohl by letošní 62. ročník trpět menším zájmem médií kvůli absenci velkých hollywoodských hvězd na červeném koberci.

Na druhé straně Berlinale se prezentuje jako festival, jenž si tolik nepotrpí na komerční prezentace hitů a červený koberec jako například Cannes. Přehlídka se snaží vybalancovat nabídku mezi hvězdami a menšími, nezávislými snímky. Námětem soutěžních filmů i součástí celkové atmosféry jsou v Berlíně tradičně aktuální společenská a sociální témata i politické otázky.

Největší hvězdou by každopádně měla být Meryl Streepová, která si má 14. února v Berlíně převzít Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Streepová je horkou favoritkou na Oscara za hlavní roli v biografickém snímku Železná lady o bývalé britské premiérce Margaret Thatcherové. Jeden z nejočekávanějších filmů roku měl právě v Londýně evropskou premiéru.

Na berlínském festivalu budou promítnuty i starší filmy, v nichž Streepová zářila, včetně oscarových počinů Kramerová vs. Kramer, Sophiina volba a Vzpomínky na Afriku.

 

Právě se děje

Další zprávy