Brabec chystá snímek o Máchově mrše

ČTK, Hej
15. 10. 2006 13:00
Praha - Kameraman a režisér F. A. Brabec opět sáhnul do knihovny pro českého klasika. Po adaptaci Erbenovy kytice přijde na řadu Máchův Máj.
Kytice
Kytice | Foto: Aktuálně.cz

Brabec chce nový film pojmout jako hold nádherné české krajině. V mnoha ohledech tak má Brabcův Máj navázat právě na Kytici, kterou v kinech zhlédlo přes 600 tisíc diváků.

Brabcovo pojetí vychází z názoru, že hrdinka Máje je "tak trochu mrcha", když trošičku spala se všemi, s tátou i s klukem. "A to se přece nedělá," dodal režisér.

Otec zavražděn, syn popraven, ona skočí ze skály. Přesto Brabec slibuje krásný příběh o věčné lásce a vášni. Spolupracuje na něm se scenáristkou Ivanou Novákovou. "Nebudeme opakovat, co je notoricky známé, přesto i neznalci Máje porozumí, že řeč je o lásce a nezměrné touze," kasají se tvůrci.

Bolero
Bolero | Foto: ČT

Dobu nechtějí definovat přesně; příběh se prý odehrává "kdysi dávno", ani kostýmy, masky či dekorace nebudou přesně zařazeny.

Na filmu bude Brabec opět spolupracovat s obvyklou sestavou spolupracovníků: kostýmní výtvarnicí Jarkou Pecharovou, architektem Jindřichem Goetzem a skladatelem Janem Jiráskem.

Brabec se chystá film natáčet na jaře, s premiérou se podle Kristiny Maixnerové z Bontonfilmu počítá na jaro 2008. Na realizaci snímku se podílí Beltfilm a producent Miloš Remeň.

František Antonín Brabec je původně kameraman, za kamerou stál třeba při práci na prvních třech filmech Jana Svěráka (včetně oblíbené Obecné školy). Brabcova režijní díla jsou z velké části postavena právě na vizuální stránce. Krom Kytice natočil také snímky Král Ubu, Krysař a Bolero.

 

Právě se děje

Další zprávy