Bourne se vrátí. Pro dědictví, pro zradu, pro klíčky?

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 2. 2008 17:20
Damon a Greengrass natočí další díl akční série

Praha - Nejdřív to byl jen Agent bez minulosti. Pak Jason Bourne začal hledat svůj mýtus a loni se vrátil s ultimátem. Zdálo se, že už nelze jít dál: psychotický agent s amnézií nakonec objevil o svém životě vše, co se dalo.

Ale tvůrci, producenti a fanoušci a s nimi i pokladny kin mohou jásat - Bourne je zpátky. Ano, Matt Damon, který ztělesňuje oblíbeného hrdinu, jenž je akčnější protiváhou agenta Jamese Bonda, už podepsal podle deníku Variety smlouvu na čtvrté pokračování populární série.

Sérii zahájil v roce 2002 režisér Doug Liman, po něm už na poměry akčního filmu až pozoruhodně inteligentní dílko převzal Paul Greengrass, který se hlásí ke škole britského dramadocu. Podle posledních oznámení agentur i usedne na režisérskou sesli v připravovaném čtvrtém dílu.

Matt Damon na londýnské premiéře filmu Bourneovo ultimátum
Matt Damon na londýnské premiéře filmu Bourneovo ultimátum | Foto: Reuters

Zatím poslední Bourneovo ultimátum, které mělo v USA premiéru před rokem, vydělalo celosvětově podle Box Office Mojo 442 milionů dolarů. Bourneův mýtus v roce 2004 vydělal 288 milionů dolarů, Agent bez minulosti o dva roky předtím 213 milionů.

Bourneovo ultimátum bodovalo nejen u fanoušků, ale i u odborné veřejnosti. V nedělním vyhlášení Oscarů mu navíc připadly hned tři zlaté sošky za nejlepší zvuk, střih a mix zvuku.

To potvrzuje formální novátorství snímku, který používá nervní kvazidokumentární kameru a dokazuje, že je možné vytvořit dobrý akční film střihnutý psychologickým dramatem, aniž si lidé v kinech musí klepat na čelo.

Tři natočené díly vycházejí z knižní předlohy Roberta Ludluma;, po jeho smrti ji převzal s dalšími dvěma díly Eric Van Lustbader, který napsal pokračování Bourne Legacy (Bourneovo dědictví) a Bourne Betrayal (Bourneova zrada). Není ale jasné, zda budou právě tyto knihy základem nového či obou nových dílů.

Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře
Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře | Foto: Reuters

"Nikdy neříkám nikdy," odpovídal Damon loni po bondovsku ohledně dalšího angažmá. "Ale nevím, jestli Bourne ještě má co říct. Nechtěl bych točit film o tom, že ztratil klíčky od auta." Zřejmě to tedy bude něco většího.

Greengrass s Damonem už dřív podmiňovali účast na projektu tím, že na něm budou opět spolupracovat. Teď oba podepsali smlouvy, není ale jasné, kdy se začne točit.

Oba mají naditý časový rozvrh a  lze předpokládat, že nějakou dobu potrvá, než se k novému dobrodružství agenta dostanou.

Spolu připravují i další společný snímek Zelená zona, adaptaci knihy amerického novináře Rajiva Chandrasekarana, která je kronikou života v Bagdádu.

Matt Damon jedná také o spolupráci na připravovaném filmu Clinta Eastwooda Lidský faktor - odehrává se v JAR po pádu apartheidu a Nelsona Mandelu by v něm měl ztvárnit Morgan Freeman.

A mluví se i o jeho zapojení do projektu The Informant Stevena Soderbergha, s nímž se sešli už při práci na Dannyho parťácích.

Paul Greengrass, známý jako tvůrce snímků Let číslo 93 či Krvavá neděle, má ve výhledu ještě drama z vietnamské války Pochodovali do sluneční záře.

 

Právě se děje

Další zprávy