Ben Stiller natočil akční parodii, která dostala úpal

Kamil Fila Kamil Fila
31. 7. 2008 12:10
Tropic Thunder slibuje humor a akci ve stylu 80. let
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Podle ukázek, rozjeté virální kampaně po internetu a prvních diváckých ohlasů se zdá, že půjde o nejambicióznější dílo na poli hollywoodských komedií za posledních několik let.

Třetí režijní počin herce Bena Stillera nazvaný Tropic Thunder (Tropická bouře) se chystá 13. srpna do amerických kin.

Trh je přehlcen průměrnými romantickými komediemi pro zamilované dvojice a "prdícími" komediemi pro puberťáky. Stiller sice v opozici k nim rozhodně nehodlá přijít s laskavým a kultivovaným humorem, nicméně inteligenci jeho projektu upřít nelze.

Pilíře citlivosti

Komik se stává králem "konceptuálních komedií". Filmy, které píše a režíruje, lze těžko označit za něco jiného než blbiny, ovšem jde o blbiny natolik důsledné, že je to téměř umění, přinejmenším konceptuální umění. Což je estetická oblast, k jejímuž pochopení jsou potřeba vysvětlivky.

Foto: IGN

Prvním, ne zcela zdařeným pokusem byla v roce 1996 černá komedie Cable Guy s Jimem Carreym o zavilém opraváři televizí; druhým a podstatně úspěšnějším filmem byl Zoolander (2001) o manekýnech.

Třetím a čtvrtým kouskem tohoto druhu se stal polohomosexuální remake policejní klasiky Starsky a Hutch (2004) a sportovní Vybíjená (2004) - které Stiller zároveň sice nerežíroval, ale využívají velmi podobný typ humoru.

Svými filmy stále oblíbenější herec cílí na lidi, přesněji spíše muže, kteří mají zafixovaná 80. léta jako "pilíře citlivosti", vyrůstali na akčních filmech té doby, a přitom si dnes uvědomují, že jsou překonané.

Aktuální Tropická bouře je film o natáčení válečného akčního filmu, v němž se v hlavních rolích sejdou tři primadonské hvězdy.

Metrosexuální akční bijec Speedman (Ben Stiller s nově vypracovanými bicepsy), hrubozrnný obtloustlý komik Heft "Fats" Portnoy (typově přesný Jack Black) a charakterní chameleón, australský vyznavač Stanislavského metody Kirk Lazarus (Robert Downey Jr., hrající vlastně taky sám sebe).

Jak hrát černocha

Tito tři muži se moc nesnášejí a jejich "vietnamská sága" se brzy promění v novodobou Apocalypsu Now. Paralelně jejich osudy zachycuje dokument Rain of Madness (Déšť šílenství) - což je narážka na dokument Heart of Darkness (Srdce temnoty) o natáčení výše zmíněné Apokalypsy F. F. Coppoly.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek staví na dvou zásadních nápadech. Zaprvé se Lazarus dozví, že jeho roli měl původně hrát černoch, takže se v rámci autenticity, jejímž je otrokem, nechá "přeoperovat na černocha" a naučí se jako černoch i mluvit.

Nápad odkazuje zpětně do dějin kinematografie k fenoménu "black face" - kdy v počátcích Hollywoodu hráli černochy běloši přetření barvou na černo. Tropická bouře tento rasový stereotyp zároveň potvrzuje i podkopává a do hry zapojuje významové prvky, které se postupně nabalily na proces politické korektnosti.

Druhým nápadem, který řídí děj, je kromě mystifikačně-autentifikačního přístupu s pohledem do zákulisí a natáčení falešného dokumentu i zvrat, kdy se herci octnou ve skutečné džungli a narazí na skutečné povstalce, o nichž si myslí, že jsou jen najatí komparsisté.

Foto: Aktuálně.cz

Stiller spolu s hereckým a scenáristickým kolegou Justinem Therouxem vytvořili směs narážek na všemožné druhy filmů; jakoby ona absurdní mnohažánrovost odrážela právě odlišné světy, z nichž pocházejí tři hlavní hrdinové.

Vedle odkazů na Četu a Lovce jelenů jsou tu i vtípky na Forresta Gumpa či Zamilovaného profesora. Záštitu tomu tvoří účast britského herce Steeva Coogana v roli režiséra - protože Coogan je díky snímkům Nonstop party a Tristram Shandy ztělesněním mystifikačních filmů o filmu.

Komplikované? Jistě. Zábavné? Soudě podle trailerů velmi.

Perličkou je účast Toma Cruise, který tu - maskován k nepoznání - ztvárňuje otylého plešatého producenta.

Nadšené reakce

Tropická bouře je jednou z mála komedií, která má nejvyšší možný rating nepřístupnosti R. Stačí už jenom krůček k neoblíbené kategorii NC-17, která přísluší pornografii nepromítatelné v normálních kinech. Některé záběry, jako třeba ochutnávání vnitřností z domněle umělých mrtvol, jsou k vidění v "necenzurovaném traileru".

Foto: Aktuálně.cz

První recenze šťastlivců, kteří film zhlédli s předstihem před oficiální premiérou, jsou veskrze nadšené. Hranice humoru se prý opět posunuly, ale zároveň ono svobodomyslné a improvizační blbnutí inteligentních lidí, kteří ze sebe neváhají dělat úplné pitomce, dává nostalgicky vzpomenout například na Monty Pythonův létající cirkus.

Jak lze vyčíst z oněch internetových reakcí, Tropic Thunder není jen bláznivá komedie, která je tak vyšinutě důsledná a nepomrkávací, že ji lze téměř brát vážně, ale je to hlavně satira na Hollywood za velké hollywoodské peníze.

Vzhledem k tomu, že Ben Stiller, Jack Black i Robert Downey Jr. jsou díky svým nejnovějším filmům (Noc v muzeu, Kung Fu Panda a Iron Man) kasovně přitažlivými hvězdami, dá se i od Tropic Thunder očekávat, že překoná hranice pouhého "kultu pro pár nadšenců".

Do českých kin přijde film 25. září.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy