Babička s penisovým loktem má hebkou dlaň i srdce

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 8. 2007 10:55
Do kin vstupuje úspěšná tragikomedie Irina Palm

Recenze - Babičky by pro své vnoučky udělaly skoro cokoliv.  A ta z filmu Irina Palm není z rodu těch, které by prapotomkům jen pekly vdolky a štupovaly jim ponožky. Její vnuk Olly je těžce nemocný a chudá rodina nemá peníze, aby ho odvezla na léčbu do Austrálie, která by ho mohla zachránit.

Babička Maggie je zoufalá - pak ale najde řešení. A stane se Irinou Palm, profesionální masturbační pomocnicí v nočním klubu Sexy World v londýnské Soho. Má cynického i introvertního, ale čím dál sympatičtějšího šéfa a vlastní kamrlík, jehož útulnost narušuje jen ten malý kulatý otvor ve zdi, kterým jí muži prostrkují dovnitř předměty její pracovní činnosti.

Všechno jde jako na drátkách - dokud otec Ollyho a zároveň Maggiin syn nezjistí, čím si babička přilepšuje k důchodu. Je očividné, že nejsou příliš nadšeni a Maggie hrozí, že se bude muset rozloučit s tím, co se jí stalo novým smyslem života.

Irina Palm ale není ani syrové sociální drama, ani laciný pornofilm. Bizarní zápletka pozoruhodné tragikomedie v sobě kombinuje pochmurný sociální námět, lechtivé téma i vtipný nadhled - to je ostatně u britských komedií dobrým zvykem, i když tahle vznikla v širší evropské koprodukci. Zaznamenala úspěch už v soutěži Berlinale, odkud si odvezla cenu diváků, i na karlovarském festivalu, kde byla uvedena v sekci Horizonty.

Hlavní hrdinku skvěle hraje Marianne Faithfull, jejího šéfa, se kterým se až dojemně sbližuje, kusturicovský herec Miki Manojlovic. Nejen vynikající herecké výkony ale činí z Iriny Palm filmovou lahůdku.

Irina Palm
Irina Palm | Foto: HCE

Maggie se dlouho svou "novou identitu" snaží utajit před rodinou i zvědavými sousedkami a ačkoliv do práce vstupuje se sebezapřením, nakonec si ji docela oblíbí.  Najde v ní nové sebevědomí a na oplátku pomáhá svému okoralému pracovnímu okolí.

Od mladé kolegyně-rutinérky se dokonale naučí techniku, kamrlík si vyzdobí obrázky a kytičkami. Vymýšlí i další zlepšováky, které jí postupně vynesou pověst "nejlepší pravačky v Londýně" - dokud ji nepostihne choroba "penisový loket", po které musí zapojit i levou. A fronty zákazníků postávajících před dveřmi s nápisem Irina Palm i zájem konkurence roste...

Se  zákazníky ji spojuje jen otvor, kamera často sleduje její ruce, které si s údivem prohlíží fascinována tím, k čemu všemu se dají použít. Přes lechtivé téma je film natočen decentně, záběrů penisů je divák ušetřen. Maggie v domácké zástěře sedí, čeká a možná stejně jako diváci uvažuje o tom, jestli způsob, kterým vydělává na vnukovu záchranu, je ponižující nebo důstojný.

Irina Palm
Irina Palm | Foto: HCE

Práce je poslední možností vnukovy záchrany, do normálního zaměstnání Maggie kvůli věku nevezmou a banka už jí také nepůjčí. Nemá a neumí nic: její jedinou devízou jsou jemné ruce. Ale ani ty nestačí.

Finále plné odhalení přinese Maggie spoustu bolesti i další vtipné situace, jako je ta, v níž se jí sousedky nevěřícně vyptávají na podrobnosti její profese. Mírně neuvěřitelný závěr potvrdí postupnou proměnu téhle tragikomedie v pohádku o tom, že nikoho nemáme šmahem soudit - ale kulisy Sexy Worldu ji rychle vrátí na zem.

Irina Palm, Belgie/Lucembursko/Velká Británie/Německo/Francie 2007. Scénář Philippe Blasband, Sam Garbarski, režie Sam Garbarski, hrají Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Jenny Agutter a další. 103 minut, distribuce HCE.

 

Právě se děje

Další zprávy