Autor Spider-Mana se pustí do Toma Clancyho

Kamil Fila Kamil Fila
23. 3. 2008 15:35
Sam Raimi převezme sérii s Jackem Ryanem

Los Angeles - Studio Paramount vyjednává s režisérem Samem Raimim o filmové sérii podle knižních předloh Toma Clancyho.

Raimi začínal u levných, napůl parodických hororů Evil Dead, jež si získaly kultovní status, později proslul především komiksovou trilogií Spider-Man.

Romány Toma Clancyho, v nichž je hlavním hrdinou Jack Ryan, byly zfilmovány již několikrát. Dosud ovšem není možné hovořit o pravidelné sérii a o tom, že by měl na roli někdo patent.

Poprvé se postava analytika Jacka Ryana objevila v thrilleru Hon na ponorku z roku 1989, kde byla ovšem zastíněna postavou ruského kapitána ponorky, jehož ztvárnil Sean Connery. Ryana tehdy hrál nepříliš výrazný a sympatický Alec Baldwin.

spisovatel Tom Clancy
spisovatel Tom Clancy | Foto: Aktuálně.cz

Druhým představitelem Ryana se stal Harrison Ford ve filmech Vysoká hra patriotů (1992) a Jasné nebezpečí (1994) - oba v režii Phillipa Noyce.

Naposledy dostal Jack Ryan tvář Bena Afflecka ve snímku Nejhorší obavy (2002), který režíroval Phil Alden Robinson.

Všechny filmy překonaly na domácích tržbách 100 milionů dolarů a celosvětově utržily přes 780 milionů, přestože jméno Jack Ryan nevyvolává u většiny publika okamžité asociace a touhu vidět další a další filmy, jako to platí u jiných špionů a agentů typu Jamese Bonda či Jasona Bournea.

Nešlo tedy o typ "chození na značku" - ale o jednotlivé bodování zcela různorodě pojednaných snímků.

Knižní série Toma Clancyho je ovšem natolik úspěšná, že producenti Lorenzo di Bonaventura a Josh Donen nyní přišli s nápadem udělat rovnou celou novou trilogii, jež bude zastřešena jedním tvůrčím týmem.

Sam Raimi zatím vypadá jako pevná volba, přestože jeho dosavadní filmy se žánrově i stylově od Clancyho technokratické věcnosti a realističnosti značně liší.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér nicméně prohlásil, že má Clancyho románového hrdinu velmi rád a studio mu práci na projektu svěřilo proto, že má zkušenosti s tvorbou rozsáhlých trilogií.

O novém herci, jež propůjčí Ryanovi svou tvář, dosud není nic známo. Jisté je ovšem rozhodnutí, že Ryan má být mladší a publikum jej bude sledovat v raných fázích jeho kariéry. Odpadne tak přinejmenším řešení rodinných problémů.

Definitivní smlouva bude uzavřena, jakmile Raimi dokončí pro studio Universal horor Zatáhni mě do pekla, v němž hrají hlavní role Alison Lohmanová a Justin Long.

První díl nové ryanovské trilogie je přitom plánován už na léto 2010. Tématem bude některá z aktuálních celosvětových teroristických hrozeb.

 

Právě se děje

Další zprávy