Americká kina mají konečně trhák: Madagaskar 2

Kamil Fila Kamil Fila
10. 11. 2008 13:50
Animovaný film pro celou rodinu utržil přes 60 milionů
Foto: archiv

Los Angeles - Po dlouhých čtrnácti týdnech přišel v USA do kin film, který překonal na tržbách hranici 50 milionů dolarů za víkend.

3D animovaný snímek pro celou rodinu Madagaskar: Escape 2 Africa navázal na úspěch prvního dílu, respektive ho dokonce překonal - jak už to u pokračování často bývá.

Utržil 63,5 milionu dolarů ze 4056 kin, čímž se mu zároveň podařilo mít o víkendu nejen celkově nejvyšší návštěvnost, ale i nejvyšší průměrnou návštěvnost na jedno kino.

Posledním filmem, který před ním dokázal přilákat opravdové davy diváků, byl batmanovský Temný rytíř. Mezi tím vyhrávaly žebříček i snímky s pouhými 10 až 15 miliony, což značí velkou krizi kinozábavy. Už delší dobu se ostatně říká, že uvedení filmu do tradičních kin je vlastně jenom reklamní kampaní před uvedením na digitálních nosičích pro domácí kina.

Excelentní dabing, méně už recenze

Minulý týden sice překvapivě bodoval Muzikál ze střední 3 s více než 40 miliony, ale ojedinělost tohoto dílka s jedinou cílovou skupinou (pubertální dívky), spíše jen potvrzuje pravidlo, že úspěšné filmy pro různorodě složené publikum vznikají velmi zřídka.

Foto: archiv

Právě 3D animované filmy přitom patří k jedněm z mála záruk návratnosti vysokých nákladů. Studio Dreamworks si bylo úspěchem Madagaskaru 2 tak jisto, že schválilo výrobu třetího dílu hned po testovacích projekcích, ještě měsíc předtím, než šla dvojka do kin.

Madagaskar 2 utržil za první víkend o tři miliony více než letošní Kung Fu Panda (rovněž od od Dreamworks) a o půl milionu více než sci-fi romance VALL-I od Pixaru.

Oba dotyčné snímky přitom byly podle všech předpokladů dražší než Madagaskar 2, neboť mají delší stopáž a potřebovaly originální rešerše a technické testy, což vyžaduje víc strojového času a výkonu. Magakaskar 2 už víceméně jen použil staré modely a zasadil je do nového prostředí a příběhu.

Snímek má excelentní dabingové obsazení - postavičky namluvili Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Alec Baldwin či Sacha Baron Cohen - a těží z klasického schématu, v němž jsou legrační zvířátka s lidskými vlastnostmi konfrontována střídavě se svou zvířecí a lidskou stránkou, přičemž hodně často tančí a zpívají.

Přes vysokou návštěvnost však Madagaskar 2 nemá vyloženě nadšené recenze. Robert W. Butler z Kansas City Star opatrně chválí: "Děti to budou nepochybně milovat. A díky té podprahově nihilistické bujnosti se u toho budou bavit také dospělí."

Foto: archiv

Gary Wolcott z Tri-City Herald už je opatrnější: "Madagaskarské stádo mafiánských tučňáků vás přiměje popukat smíchy. Bohužel už nic moc dalšího tam není."

I Stephen Whitty z Newark Star-Ledger oceňuje tučňáky, kteří dostali víc prostoru: "Kdykoli se přesuneme od jejich scén - ostrých a rychle nastříhaných - film trochu zpomalí. Kdykoli přeskočíme k jedné z hlavních postav, jak dává jiné postavy lekci ze života, zábava začíná vadnout."

Deset cenzurních přikázání

Druhé místo ve víkendovém žebříčku vybojovala komedie Role Models o dvou nezodpovědných chlapících, kteří se živí jako kostýmovaní maskoti a poté, co se dostanou do křížku se zákonem, musejí odpracovat 150 hodin dobročinných prací při výchově problémové mládeže.

Foto: Archiv

Role Models je společný projekt hereckých a scenáristických parťáků Paula Rudda a Davida Wainea, kteří loni udělali povídkový film The Ten, v němž se porušuje Desatero přikázání. Tentokrát přinejmenším porušili hodně cenzurních přikázání, takže vyfasovali vysoký rating nepřístupnosti R.

Rudd, který se nedávno proslavil ve vedlejších rolích v komediích Zbouchnutá a Kopačky, má v Role Models jednu z hlavních rolí po boku Seana Williama Scotta (série Prci, prci, prcičky, akční filmy Vítejte v džungli, Neprůstřelný mnich). Wain si vzal na starost režii a herecky si odbyl jen malou roličku.

Tržby 19, 3 milionu dolarů jsou pro nízkorozpočtový snímek velmi dobré a recenze ve většině případů vstřícné. "Je to dobře zahrané, dobře napsané a extrémně vyleštěné. A nejdůležitější ze všeho, je to opravdu legrační.", napsal Sean Gandert z Paste Magazine

Kritici jsou občas překvapeni množstvím mužské nahoty a sprosťáren, které se linou z úst dětským hrdinům, ale nakonec film vítají, přestože podle všech indicií zapadá do škatulky formula comedy, tedy komedií dělaných "na klíč".

"Cosi podivného se začne dít dít někdy v půlce, možná proto, že nikdo neví, jak rozvinout originální východisko," zapochyboval na toto téma Joe Morgenstern z Wall Street Journal.

Fanynky už se namlsaly

Se značným odstupem ma třetí místo od minule klesnul zmiňovaný Muzikál ze střední 3, který utržil 9, 3 milionu. Fanynky se nejspíš už namlsaly. Celkové dosavadní tržby jsou 75, 7 milionů; film s největší pravděpodobností nepřekročí hranici 100 milionů, ale při produkčních nákladech 11 milionů jsou autoři jistě spokojeni.

Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt
Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt | Foto: Reuters

Čtvrtý je poněkud nešťastně Výměna (Changelling) - nový film Clinta Eastwooda s Angelinou Jolie, mysteriózní dobovka, která se 7, 3 miliony za víkend a dosavadními 20, 6 miliony nemá moc velkou šanci splatit drahé kostýmy a honorář hlavní hvězdy.

Páté místo s 6, 5 miliony obsadila další sprostá komedie, tentokrát Zack a Miri točí porno od režiséra Kevina Smithe, jenž patří v tomto žánru k průkopníkům od poloviny 90. let.

Až šestá příčka zbyla při premiéře na hudební komedii s všeříkajícím názvem Soul Men, v níž hrají Samuel L. Jackson, Bernie Mac a Isaac Hayes. Film přišel do kin krátce poté, co zemřel nejprve zpěvák Hayes a pak komik Mac.

Soulovému filmu chybí duše

Očekávalo se, že dvojitě smutná událost přiláká do kin řadu fanoušků i náhodných zvědavců. Bohužel, tržby 5, 6 milionu jsou nesmírně slabé - a recenzenti přes veškerou pietu k zemřelým snímek nešetří.

Foto: archiv

Opakují se výtky, že přes slovo soul v názvu chybí filmu duše a příběh nenalézá správný rytmus. Chris Hewitt ze St. Paul Pioneer Press napsal, že "Samuel L. Jackson pokračuje ve své tradici vynalézavých účesů a bohužel také v tradici objevování se ve filmech, jež jsou nehodny jeho talentu."

Neveselou tečkou pak zůstává, že i talent Bernieho Maca nakonec diváci tento týden ocenili jako dabéra vůdce lví smečky ve vítězném Madagaskaru 2.

Ostatní místa patří snímkům z minula. Pátý díl řeznického hororu Saw (4, 2 mil.), satanisticko-teenagerský horor The Haunting of Molly Hartley (3, 5 mil.), psychologické retro drama z černošského jihu, The Secret Lige of the Bees (3, 1 mil.) a paranoidní techno-thriller Oko dravce (2, 6 mil.)

V případě Oka dravce producenti zjevně udržují film poněkud uměle v kinech, aby překonal "magickou" hranici 100 milionů dolarů na tržbách a hlavní herec Shia LaBeouf si mohl po Transformerech a Indiana Jonesovi 4 zapsat další čárku. K ní zbývají ještě necelé 4 miliony.

 

Právě se děje

Další zprávy