Amélie z Montmartru se převtělí do Coco Chanel

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 5. 2008 10:35
Může nový film vynést Audrey Tautou Oscara?

Paříž - Sedm let po Amélii z Montmartru, s jejíž tváří má dodnes řada diváků Audrey Tautou neodmyslitelně spojenou, přichází francouzská kráska v nové výrazné roli. V právě natáčeném snímku ztvární francouzskou modní ikonu Coco Chanel.

Datum světové premiéry zatím nebylo stanoveno; už se ví, že film půjde i do českých kin, práva vlastní společnost SPI.

Dvaatřicetiletá herečka se objevila v řadě snímků, Amelie z Montmartru od Jeana-Pierra Jeuneta pro ni ale znamenala zásadní obrat v kariéře. Film získal v Karlových Varech Křišťálový globus a byl nominován na pět Oscarů.

Tautouové začal záhy úspěch přinášet i mezinárodní nabídky. Objevila se ve Frearsově Špíně Londýna a (znovu Jeunetových) Příliš dlouhých zásnubách nebo před dvěma lety ve velkorozpočtovém spektáklu Šifra mistra Leonarda po boku Toma Hankse.

Coco Chanel
Coco Chanel | Foto: Profimedia.cz

Pro mnohé ale zůstala dodnes Amélií - třeba jí role Coco Chanel přinese vysvobození. Slavnou modní návrhářku ztvární v začátcích její kariéry: pracovní název Coco před Chanelem napovídá, že snímek sleduje život slavné krajanky ještě před tím, než vybudovala své modní imperium.

„Chtěla jsem se vydat po stopách téhle dívky, která byla chudá, nevzdělaná, ale byla tak neobvyklá osobnost, že se stala hvězdou své doby," říká režisérka Anne Fontainová.

Její film je částečně založený na životopisné knize Edmonda Charlese-.Rouxe, scénář napsal spolu s Fontaineovou Christopher Hampton - divadelník a filmař, který má nejnověji za sebou třeba práci na adaptaci McEwanova Pokání.

Audrey Tautou při návštěvě Budapešti
Audrey Tautou při návštěvě Budapešti | Foto: Reuters

Příběh začne už v dětství Coco Chanelové, hlavní část se bude odehrávat v době, kdy se živila jako kabaretní zpěvačka, seznámila se s bohatým chovatelem koní Étiennem Balsanem a poté s anglickým hráčem pola Arthurem Capelem.

Francouzská média spekulují, že po fenomenálním oscarovém úspěchu Marion Cottilardové v roli Edith Piaf by Tautou právě tímto filmem mohla zopakovat národní triumf; její hrdinka je stejně slavnou ikonou 20. století.

Zároveň se připravují hned dva další filmy o slavné návrhářce. Podle posledních zpráv by jeden z nich měl režírovat William Friedkin a měl by pojednávat o vztahu Coco Chanel s Igorem Stravinským. Coco by v něm měla ztvárnit hvězda Invaze barbarů Marina Hands.

Další píše oscarová scenáristka Daniele Thompson. Osud slavné návrhářky už v 60. letech proprala i divadelní hra Coco s Katherine Hepburnovou v hlavní roli.

Ta, co oblékla ženy do kalhot
Gabrielle (Coco) Chanel (1883 - 1971) je jednou z nejvýznamnějších módních návrhářek 20. století. Dospívání strávila v sirotčinci, ve dvaceti začala pomáhat své tetě v obchodě s oděvy a získala si pověst vynikající švadleny. V místním klubu občas vystupovala jako příležitostná zpěvačka - svoji přezdívku Coco prý získala právě tady podle populární písničky o Pařížance, které se ztratil pes jménem Coco.

Bohatý důstojník a pak chovatel koní Étienne Balsan ji uvedl do společnosti, kterou upoutaly její klobouky; brzy je proto začíná navrhovat pro své známé. Zanedlouho otevírá s finanční pomocí nového milence, britského diplomata Capela, kloboučnictví v Paříži a v Deauville. Nato přidá i sportovní oblečení a v roce 1916 otevírá první módní salón v letovisku Biarritz. Ve dvacátých a třicátých letech 20. století je Coco na vrcholu - nenucená elegance jejích oděvů si získává obrovskou popularitu především u mladých, chlapecky vyhlížejících žen nového typu.
Foto: Archiv


I ve třicátých letech jsou pak jednoduché klasické kostýmy, šaty a večerní róby, navzdory velké konkurenci u žen na prvním místě. V této době navrhuje i divadelní, baletní a filmové kostýmy. Koncem třicátých let je Coco Chanelová nejbohatší módní návrhářkou Francie, je přitom slavná nejen svojí módou, nýbrž i svými přáteli, mezi něž patří Stravinskij, Churchill, Picasso nebo Cocteau. Po vypuknutí druhé světové války salón zavírá, otevřen zůstane jediný butik, v němž se prodává slavný parfém, uzavřený ve flakónu ve stylu art deco, Chanel č. 5.

Po skončení války byla kvůli německému milenci obviněna z kolaborace a zatčena, vzápětí ale propuštěna. V poválečných letech je sice postupně zastiňována Christianem Diorem, v roce 1954 ale přichází velký návrat; znovu se dostává na výsluní módního průmyslu, kde pak zůstává až do smrti. Zdroj: Wikipedia
 

Právě se děje

Další zprávy