Fanoušci: Nechceme Jamese Blonda

BBC
23. 2. 2006 14:50
Londýn - Příznivce Jamese Bonda rozezlilo rozhodnutí obsadit do role agenta 007 herce Daniela Craiga.

Založili dokonce webovou stránku, na níž hrozí bojkotem nové bondovky Casino Royale.

Webová stránka vyzývá fanoušky, aby "zabránili (společnostem) Sony a EON zničit budoucnost Jamese Bonda tím, že obsadí Daniela Craiga". Poslední představitel Bonda Pierce Brosnan se však za svého nástupce postavil. "Myslím, že Daniel je velmi dobrý herec," uvedl. "Vody jsou trochu rozbouřené, ale myslím, že on se bude smát naposled."

Christopher Lee jako Scaramanga
Christopher Lee jako Scaramanga | Foto: Aktuálně.cz

Brosnan na britské premiéře černé komedie Matador uvedl, že Craig má všechny jeho sympatie. "Když se do toho člověk ponoří, vždycky ho to tak či onak semele - a určitě přijdou maléry," poznamenal ještě dvaapadesátiletý herec, který v novém filmu ztvárnil roli zkrachovalého hrdlořeza.

Mediální kritika

Obsazení sedmatřicetiletého Brita Daniela Craiga do role Jamese Bonda bylo oznámeno loni v říjnu. Herec, jehož doposud nejvíce proslavily role v gangsterce Po krk v extázi a nedávném Spielbergově dramatu Mnichov, se stal terčem mediální kritiky už ve chvíli, kdy na nevýrazné tiskové konferenci v roli tajného agenta debutoval.

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan | Foto: Aktuálně.cz

Zmíněná webová stránka kritizuje sourozenecký produkční tým Barbary Broccoliové a Michaela Wilsona, že Brosnana jakožto "nejmilovanějšího Bonda od dob Seana Conneryho" vůbec Craigem nahrazoval.

"Jak se může malý světlovlasý herec s drsným obličejem profesionálního boxera a se zálibou v rolích vrahů, padouchů, křiváků a gigolů zhostit role vysokého, tmavovlasého, pohledného a uhlazeného tajného agenta?" ptají se naléhavě autoři stránky.

"Takhle to vypadá, když člověk ztratí kontakt s názorem veřejnosti. Craigovým obsazením dokázali Barbara Broccoliová a Michael Wilson jednou provždy, že jim na názorech Bondových fanoušků záleží jen pramálo."

Nová bond girl Eva Greenová
Nová bond girl Eva Greenová | Foto: ČTK

Dejte mu šanci

Už počátkem týdne vyzval herecký veterán Christopher Lee kritiky, aby dali nové bondovské hvězdě šanci. "Lidé by neměli vynášet soudy, dokud ten film neuvidí," prohlásil někdejší bondovský padouch a vzdálený bratranec "otce agenta 007", spisovatele Iana Fleminga.  A dodal, že Craig byl médii předem "odsouzen". 

Třiaosmdesátiletý herec, jenž v bondovce Muž se zlatou zbraní z roku 1973 hrál roli Scaramangy, sice míní, že literární předloze Jamese Bonda se "nejvíce blížil" Pierce Brosnan. Nicméně na mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku Lee hájil Craiga před mediálními útoky, podle nichž se tento herec do role elegantního tajného agenta vůbec nehodí.

"Napsala se o něm spousta nesmyslů -  jako že to například bude James Blond," uvedl Lee s tím, že ho nemají kritizovat, dokud film neuvidí.

Stejný názor nejnověji vyslovil i další z předchozích Bondů, dnes osmasedmdesátiletý Roger Moore. I on vystavuje Craigovi "povolení zabíjet" s tím, že je to zatraceně dobrý herec.

"Nátlaková" skupina se podle Moora jen snaží přitáhnout pozornost ke své stránce, na které mimo jiné tvrdí, že producenti odmítli vůbec jednat o sumě, kterou požadovali další možní kandidáti,  Hugh Jackman či Clive Owen.

 

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy