Evropě chce zpívat Vondráčková i Kabát

red kul
15. 2. 2007 17:00
Praha - Nominace na olympiádu popu nebyla lehká, mnozí povýšeně odmítli. Do desítky se tak vešli Kabáti s Vondráčkovou i Markéta Poulíčková.

Ať vyhraje kdokoli a postoupí do evropského semifinále a případně finále, bude to vůbec první účast České republiky, potažmo Československa v Eurovizi od jejího vzniku v roce 1956. Klání pořádá Evropská vysílací unie (EBU) pod celým názvem Eurovision Song Contest, dřív to byla Velká cena Eurovize.

Mezi účastníky národního kola jsou rocková skupina Kabát, zpěvák Petr Kolář, zpěvačka Helena Vondráčková, tři finalisté Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a nepříliš známá skupina Lili Marlen.

O jediné postupové místo s nimi budou soupeřit romská hip-hopová skupina Gipsy.cz a zpěvačky Helena Zeťová a Markéta Poulíčková, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

Národní kolo písničkové soutěže se uskuteční 10. března v pražském Veletržním paláci. Česká televize jej bude vysílat na programu ČT1. Národní kolo budou moderovat Jiří Korn a Kateřina Kristelová.

O tom, kdo postoupí do semifinále, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasů. Zasílat je budou moci od 23. února až do do 10. března večer. Semifinále se uskuteční 10. května, finále pak o dva dny později; v obou případech v Helsinkách.

Gipsy
Gipsy | Foto: Aktuálně.cz

Zástupci televize původně při výběru soutěžících chtěli vycházet z aktuálního žebříčku Top 50 Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI. Mnohé kapely a interpreti však prý nabídku na účinkování odmítli - mimo jiné zpěvačky Aneta Langerová a Lucie Bílá a skupiny Kryštof, Wanastovi Vjecy, Mig 21 a Ready Kirken.

"Například jim nevyhovovalo hraní na halfplayback nebo nechtěli vystupovat na jednom pódiu s interprety jiné generace," říká šéfdramaturg ČT Ivan Hubač. Jiní měli nabitý program, omezující byla i podmínka, aby soutěžní píseň byla zveřejněna až po 1. říjnu 2006. Podle ČT to ovšem byly spíš důvody zástupné.

"Tím, že odmítli, tomu moc nepomohli. Díky tomu, že by tam byla kapela jiného typu, jiného ranku, tak by naopak přispěli k tomu, že to bude mít ještě větší šíři než nyní," odpovídá Bende na dotaz, zda někteří účast odmítli kvůli příliš popovému vyznění soutěže.

Foto: Ondřej Besperát

Letos se do soutěže přihlásilo 42 států. Některé státy jmenují účastníka semifinále přímo, jiné volí hlasování v národním kole. V semifinále se vítěz českého národního kola utká se soupeři z dalších 27 států Evropy. Diváci pak hlasováním vyberou deset finalistů, kteří postoupí do finále.

Ve finále se utká 24 adeptů na vítězství, neboť 14 zemí má na základě výsledků předchozího ročníku právo vyslat svého zástupce rovnou do finále. Vítěz celé soutěže, kterého určí rovněž diváci hlasováním, získá právo absolvovat turné po šesti zemích Evropy. Písničková soutěže Eurovision Song Contest se poprvé konala před 51 lety.

Uspěla v ní obskurní jména i  pozdější proslulá jména popové scény, například v roce 1974 se prosadila do té doby nepříliš známá Abba s megahitem Waterloo.

V roce 1968 zvítězil Cliff Richards a o dvacet let později Celine Dion, která v té době reprezentovala Švýcarsko.

Jediným českým účastníkem soutěže v celé její historii byl Karel Gott v roce 1968: reprezentoval ale Rakousko s písní Tisíce oken (Tausend Fenster). Proto ho také zástupci ČT neoslovili, rozmysleli si i to, že by byl patronem soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy